Ένα συνταρακτικό φεμινιστικό μυθιστόρημα, άμεσα συνδεδεμένο με τη σημερινή δυστοπική πραγματικότητα

Η Κάλα γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα. Όλοι το γνωρίζουν. Την ημέρα της πρώτης περιόδου σου παρουσιάζεσαι στον σταθμό κλήρωσης για να μάθεις τι είδους γυναίκα θα γίνεις.

Ο λευκός κλήρος υπαγορεύει οικογένεια και παιδιά, ο μπλε κλήρος καριέρα και ελευθερία. Έτσι απαλλάσσεσαι από το βάρος της επιλογής μια για πάντα: Αφού πάρεις τον κλήρο, δεν υπάρχει επιστροφή. Όμως τι θα έκανες αν η ζωή που σου δόθηκε είναι η λάθος ζωή; Όταν η Κάλα παίρνει τον μπλε κλήρο, αρχίζει να αμφισβητεί το πεπρωμένο της, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα πάντα και να φύγει κυνηγημένη. Η επιβίωσή της θα εξαρτηθεί από εκείνες τις ικανότητες που η κλήρωση της έμαθε να αμφισβητεί ότι διαθέτει, αλλά και από τις άλλες γυναίκες, τις οποίες το σύστημα έχει στρέψει εναντίον της. Διερευνώντας επίμονα το ζήτημα της ελεύθερης βούλησης, τον ρόλο των κοινωνικών προσδοκιών, αλλά και το ευαίσθητο θέμα της μητρότητας, ο Μπλε κλήρος συναρπάζει με την ωμή αναπαράσταση της επιθυμίας και καθηλώνει με τις αδιαμφισβήτητα γνώριμες πτυχές του.

Κέρδισε αντίτυπα του βιβλίου Διαγωνισμός

«Η Μάκιντος καταπιάνεται εξίσου με την ένταση ανάμεσα στην ανεξαρτησία και την υποχρέωση, την επιθυμία και την ικανότητα. Το βιβλίο έχει να κάνει με τη σύγχρονη γυναικεία φύση: υπό διαρκή απειλή, απλώς και μόνο επειδή έχεις ένα σώμα και λαχταράς να αποφασίζεις για την ίδια σου τη μοίρα.» γράφουν οι New York Times

Sophie Mackintosh

Η Σόφι Μάκιντος κατάγεται από την Ουαλία και ζει στο Λονδίνο. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο The Water Cure συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Man Booker Prize το 2018 και απέσπασε το βραβείο Betty Trask το 2019. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στους New York Times, το Elle και το Granta. Το 2020 έλαβε από τη Vogue UK την τιμητική διάκριση της «επιδραστικής φυσιογνωμίας της δεκαετίας». Έχει διδάξει λογοτεχνία στο Κολέγιο Μόδας του Λονδίνου (LCF), το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, την πλατφόρμα συγγραφέων The Reader Berlin και τη Βιβλιοθήκη Γκλάντστοουν. Ο Μπλε κλήρος είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της.

από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ