Γνώρισα τον Αριστοτέλη μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter. Εκεί είναι ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος Έλληνας μετανάστης, 30 ετών, που δουλεύει ως οδηγός φορτηγών στη Γερμανία. Και προς έκπληξη όλων δεν είναι ένας λογαριασμός parody, αλλά ένας πραγματικός άνθρωπος με σάρκα και οστά.
Ο Αριστοτέλης Σάρρος αμέσως δέχτηκε να μιλήσει στο Antivirus για τη ζωή του και για τον σύζυγό του, τον Νεόφυτο. Σκοπός του είναι, όπως μου είπε: «Έστω ένας άνθρωπος να ακούσει την ιστορία μου και να νιώσει καλύτερα με την επιλογή του να ζει όπως θέλει».
Πότε γνωριστήκατε με τον Νεόφυτο;
Γνωριστήκαμε στις 17 Μαΐου του 2015 στη Θεσσαλονίκη. Και τη γιορτάζουμε τα τελευταία 7 χρόνια σαν την πλέον σημαντική μέρα στη σχέση μας. Τον πρώτο ενάμιση χρόνο τον περάσαμε από απόσταση, πήγε και φαντάρος. Στη συνέχεια, μετακόμισε στην Καβάλα, όπου μείναμε με τον πατέρα μου και την γιαγιά από πάνω. Δουλέψαμε και μαζί, κατάφερε να έρθει κι αυτός στην εταιρεία που δούλευα.
Πότε αποφασίσατε να φύγετε από την Καβάλα και γιατί;
Το 2016 πήραμε την απόφαση με τον σύζυγο να μεταναστεύσουμε στη Γερμανία. Ο λόγος ήταν αποκλειστικά το ότι θέλαμε να κάνουμε τη δική μας οικογένεια και στην Ελλάδα δεν μας επιτρέπεται. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα.
Θέλαμε να παντρευτούμε και να υιοθετήσουμε παιδί αργότερα.
«Το Σύμφωνο Συμβίωσης, εμένα με προσβάλει»
Πήραμε τη γενναία απόφαση να τα παρατήσουμε όλα και να βρούμε δουλειά ως μετανάστες στη Γερμανία, στη Στουτγάρδη.
Φύγατε και οι δύο μαζί;
Τον Αύγουστο του 2017 έφυγε πρώτος ο Νεόφυτος και δούλεψε στην αρχή. Έχει τελειώσει Νομική, αλλά δεν βρήκε κάποια ικανοποιητική δουλειά στο αντικείμενό του, παρόλο που ξέρει άπταιστα Γερμανικά. Έτσι, αποφάσισε να σπουδάσει παιδαγωγικά στη Γερμανία, σε ηλικία 30 ετών. Είναι και κάτι που του αρέσει πολύ.
Εγώ ήρθα το 2018. Ένας θείος του είχε μεταφορική εταιρεία εδώ στη Στουτγάρδη. Έτσι έπιασα εγώ δουλειά σε μια μεταφορική που εργάζονταν σχεδόν μόνο Έλληνες μετανάστες. Τώρα, εδώ και τρεις εβδομάδες δουλεύω σε μια άλλη αντίστοιχη εταιρεία.
Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση; Δεν σας κάλυπτε το Σύμφωνο Συμβίωσης που είχε ψηφιστεί στα τέλη του 2015;
Το Σύμφωνο Συμβίωσης, εμένα με προσβάλει. Είναι ένα μικρό «τυράκι» που σου πετάνε. Δεν σου δίνουν τα δικαιώματα που θέλεις. Σου δίνουν κάτι να χαρείς, πιστεύω ότι ήταν καθαρά πολιτικό το θέμα. Νομοθετήσανε για την εικόνα. Δεν θα έκανα ποτέ σύμφωνο συμβίωσης. Δεν θέλω να είμαι πολίτης β΄ κατηγορίας. Για μένα δεν είναι διαπραγματεύσιμο το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όταν ήρθαμε στη Στουτγάρδη, η αντιδήμαρχος που πήγαμε για να παντρευτούμε, εντυπωσιάστηκε που δεν είχαμε παντρευτεί στην Ελλάδα. Νόμιζε ότι επειδή είμαστε στην Ευρώπη ισχύουν τα ίδια.
Πήγες, λοιπόν, στη Στουτγάρδη και δούλεψες ως οδηγός σε νταλίκες. Στην Ελλάδα το είχες κάνει ποτέ;
Δεν είχα καθόλου εμπειρία από φορτηγά. Ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο. Ξεκίνησε δυσάρεστα, αλλά αργότερα το επέλεξα να το συνεχίσω.
«Έχει ένα συγκεκριμένο τύπο άντρα που εργάζεται σε αυτό το χώρο, οπότε επέλεξα στην αρχή να το κρατήσω κρυφό»
Στη δουλειά ξέρανε για σένα και τον άντρα σου;
Ο θείος ήξερε εξαρχής. Στην εταιρεία δούλευα μαζί με τον πεθερό μου. Στην αρχή είχαμε συμφωνήσει να μην πούμε τίποτα, γιατί το επάγγελμα ήταν λίγο περίεργο. Έχει ένα συγκεκριμένο τύπο άντρα που εργάζεται σε αυτό το χώρο, οπότε επέλεξα στην αρχή να το κρατήσω κρυφό. Αργότερα εκείνος το εκμυστηρεύτηκε σε άλλον και το έκανε βούκινο.
Σχόλια δέχτηκα, που ήταν λίγο κάπως, αλλά τους απαντούσα κι εγώ και κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αστεία.
Μετά από ένα διάστημα σταμάτησαν να σχολιάζουν και μάλιστα κάποιοι δεν μου έλεγαν ούτε καλημέρα.
Είναι μόνο Έλληνες μετανάστες σε αυτή την εταιρεία, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό, που δεν θέλει να αφομοιωθεί και να κρατήσει τις «ελληνικές παραδόσεις».
Ο νέος εργοδότης μου είναι Κούρδος, πριν τρεις εβδομάδες ξεκίνησα. Το έμαθε τυχαία όταν ήρθα για δοκιμαστικό. Δεν έχει κανένα πρόβλημα, υπάρχει αποδοχή.
Πότε παντρευτήκατε με τον Νεόφυτο;
Παντρευτήκαμε 4 Σεπτεμβρίου το 2020. Ο γάμος έγινε στο δημαρχείο της περιοχής μας. Πήγαμε εμείς κι ένας φίλος μεταφραστής, γιατί δεν γνωρίζω καλά τη γερμανική γλώσσα και ήταν προαπαιτούμενο η παρουσία μεταφραστή.
Έχετε ξεκινήσει και τις διαδικασίες για τεκνοθεσία;
Όχι, θέλουμε λίγο να βελτιώσουμε τα επαγγελματικά μας, επειδή εγώ ήμουν άνεργος για ένα διάστημα. Η τεκνοθεσία δεν μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον. Τα κριτήρια είναι και εδώ απαιτητικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην επόμενη τριετία, όμως, θα γίνει.
Είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημα ή υπάρχουν και γραφειοκρατικά κωλύματα;
Είναι καθαρά οικονομικό το θέμα. Ένα παιδί έχει απαιτήσεις, δεν πρέπει να του λείψει κάτι.
Πληρώνεσαι καλά από τη δουλειά σου;
Η δουλειά του αυτοκινητιστή είναι από τις πολύ καλοπληρωμένες εργασίες. Μόλις διοριστεί και ο Νεόφυτος θα είναι εφικτός ο στόχος για την τεκνοθεσία.
«Δεχτήκαμε καταγγελία από Έλληνες γείτονες εδώ, για πράγματα που δεν ισχύουν, πιστεύω λόγω της ομοφυλοφιλίας»
Πες μου λίγο για το Twitter. Πώς είναι να μιλάς ανοιχτά για τη ζωή σου εκεί;
Α.Σ.: Το είχα 2 χρόνια το προφίλ και ήταν ανενεργό. Όλο αυτό προέκυψε πολύ τυχαία. Βέβαια, πάντα το είχα ανοιχτό, δεν κάνω διαλογή στο ποιος θα με ακολουθεί και ποιος όχι. Απλά δεν μου αρέσει να βρίζουνε. Μόνο αυτούς μπλοκάρω.
Κάποια στιγμή, λέω, δεν χάνω τίποτα να ασχοληθώ. Έκανα κάποια tweets, ακολούθησα και μερικούς άλλους λογαριασμούς.
Μια μέρα, προέκυψε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεχτήκαμε καταγγελία από γείτονες Έλληνες, για πράγματα που δεν ισχύουν. Δεν έχουμε αποδείξεις για το κίνητρό τους, αλλά όλο αυτό πιστεύουμε ότι προέκυψε λόγω της ομοφυλοφιλίας. Μας κοιτούσαν από την αρχή περίεργα. Μας είχαν κρεμάσει κι ένα ροζ σεντόνι στην αποθήκη. Μαλώναμε πολύ συχνά. Επειδή εδώ στη Γερμανία μου λείπει η κοινωνικότητα, έπρεπε κάπως να πω αυτά που ήθελα να πω. Ήμασταν, λοιπόν, διακοπές τον Σεπτέμβριο του 2021 και στέλνουν e-mail από τη διαχείριση της πολυκατοικίας σχετικά με την καταγγελία.
Ανέβασα τότε το παρακάτω tweet και το κλείνω, να συνεχίσουμε τις διακοπές μας.
Μπαίνω μετά από κάποιες ώρες. Βλέπω ξαφνικά δεκάδες καινούρια follow και retweets κι έχω μείνει με το κινητό στα χέρια. Δεν το περίμενα. Πήρε πολύ μεγάλη έκταση. Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021. Εμένα με χαροποίησε το θετικό feedback που δέχτηκα από το 98% των σχολίων. Είδα ότι οι άνθρωποι ήταν δεκτικοί να ακούσουν.
Ο λόγος που συνεχίζω και γράφω στο τουίτερ είναι για περιπτώσεις όπως μία μαμά, που έχει έναν γιο 16 ετών. Κάτι είχα γράψει για τον πατέρα μου, που έλεγε «τι κάνει ο δεύτερος γιος μου», εννοώντας τον Νεόφυτο. Χωρίς να την ξέρω, μου είπε ότι ο γιος της 16 ετών της ανοίχτηκε και τη βοήθησα εγώ.
«Το βασικό μας δικαίωμα είναι να μπορούμε να πούμε τα συναισθήματά μας χωρίς να φοβηθούμε»
Οπότε είπα ότι αν γράφοντας τις εμπειρίες μου, ένα 3% τις δει θετικά και αλλάξει λίγο, ώστε να πει πως νιώθει και να μην ντρέπεται, τότε έχω κερδίσει. Το βασικό μας δικαίωμα είναι να μπορούμε να πούμε τα συναισθήματά μας χωρίς να φοβηθούμε. Οι περισσότεροι είναι στην επαρχία και δεν μπορούνε να ζήσουν ανοιχτά όπως θέλουν.
Αργότερα μου έστειλε κι άλλος νεαρός ότι τον βοήθησα αρκετά. Αυτά είναι τα social, να λέμε τα πράγματα όπως πρέπει και να μπορούμε να πούμε για οτιδήποτε μας απασχολεί.
Γι’ αυτό είναι ανοιχτό το προφίλ.
Μερικούς μήνες μετά ρώτησα τη μαμά πώς είναι και μου είπε ότι «από τότε είμαστε καλύτερη οικογένεια. Αποφασίσαμε από κοινού να στηρίξουμε το παιδί μας για να μην είναι μόνο του στη ζωή». Στο λέω και συγκινούμαι. Θα ήθελα πολύ να τη γνωρίσω.
Έχω δει, βέβαια, ότι σου στέλνουνε tweets όπου σου κάνουν ανήθικες προτάσεις…
Έχω εξηγήσει σε όλους ότι είμαι δεσμευμένος. Τώρα από εκεί και πέρα, ό,τι είναι προσπαθώ να το σβήνω, ό,τι προλαβαίνω. Γιατί και ο πατέρας μου έχει twitter και τα βλέπει.
Πώς το εκλαμβάνει όλο αυτό ο πατέρας σου; Μιλάει με πολύ τρυφερά λόγια για τον Νεόφυτο.
Ο πατέρας μου αρχικά δεν ήταν δεκτικός. Δεν έκανε ποτέ σχόλια. Απλά δεν ήταν ανοικτός. Κάποια στιγμή ήμασταν με τον Νεόφυτο στη Θεσσαλονίκη και είχα ξεχάσει το facebook ανοιχτό, στον υπολογιστή μου στην Καβάλα. Και είπα στον πατέρα μου να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή. Εγώ είχα πει ότι είμαι με μία κοπέλα στη Θεσσαλονίκη. Και με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε «ο Νεόφυτος ποιος είναι;». Μου είπε αμέσως να γυρίσω πίσω. Παίρνω έναν φίλο μου τηλέφωνο, ομοφυλόφιλο, μεγαλύτερο σε ηλικία. Εκείνος μου είπε να πάω και να συζητήσω. Είχα φοβηθεί.
«Ένα λάθος που έχω κάνει είναι ότι το έκρυβα από 5 έως 25 ετών»
Παίρνω τηλέφωνο και τον κολλητό μου, πηγαίνω στο σπίτι, μπαίνω μέσα, ο πατέρας μου είπε διάφορα, καλύτερα να μην τα θυμάμαι. Κοιμόμαστε, πηγαίνουμε στη δουλειά. Έρχεται στη δουλειά και μου λέει να πάμε για ρετσίνα. Και μου είπε να με βοηθήσει και να το κοιτάξουμε αυτό το ζήτημα. Του είπα «τι να κοιτάξουμε, εγώ έτσι είμαι από 5 ετών».
Ομολογώ ότι ένα λάθος που έχω κάνει στη ζωή μου είναι ότι το έκρυβα από 5 έως 25 ετών.
Πέρασα μία ουδέτερη εβδομάδα κι ανεβαίνω στη γιαγιά μου, 75 ετών, μέσα στα κλάματα. «Πες μου τι συμβαίνει», μου λέει. Και της λέω ότι «έχω πρόβλημα με την κοινωνία». Και με ρωτάει: «Είσαι γκέι βρε παιδάκι μου»; Και της λέω «ναι, είμαι γκέι». Οπότε μου απάντησε: «Γι’ αυτό μια βδομάδα μαλώνεις με τον μπαμπά σου;» και ημόνη κουβέντα που μου είπε ήταν «δε με νοιάζει, εγώ σε αγαπάω όπως πριν». Αυτό ήταν. Ήξερα ότι πλέον επικοινωνήσαμε.
Πριν το μάθουν οι δικοί μου όλες μου οι σχέσεις ήταν επιφανειακές. Αργότερα το έμαθε και η θεία μου, που είναι σαν δεύτερη μάνα μου, όσοι το έμαθαν οι σχέσεις μας ωρίμασαν.
Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι ότι όταν μιλάω με συγγενείς όλοι με ρωτάνε για τον Νεόφυτο. Ακόμα και η ξαδέρφη μου 13 ετών. Το κατάλαβε από μόνη της. Αυτό που έχω ζήσει θέλω να το ζήσει και κάποιος άλλος γιατί είναι λυτρωτικό.