Ο Αντώνης Μπελιάς μιλάει για τη δική του ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένεια

5234
Στην εκπομπή «Πρωίαν σε Είδον» ήταν καλεσμένος ο Αντώνης Μπελιάς, παιδί της ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας Στέλλας Μπελιά, για μια συζήτηση γύρω από τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες.

«Το κύριο πράγμα που ήθελα να πω με την επιστολή μου ήταν το ότι είμαι πολύ μπερδεμένος και δεν καταλαβαίνω γιατί οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες δεν μπορούν να παντρευτούν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω και έστειλα αυτήν την επιστολή για να εκφράσω αυτό το μπέρδεμα που είχα στο μυαλό μου», είπε ο Αντώνης Μπελιάς.

Σχετικά με την ανατροφή του δήλωσε: «Η οικογένειά μου με μεγάλωσε σαν λευκό καμβά γιατί με άφησε να γίνω το άτομο που ήθελα να γίνω. Με πολλή αγάπη. Και δεν ένιωθα ποτέ το ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένεια, με επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απουσία της συμπεριληπτικότητας στην εκπαίδευση: «Στο σχολείο, ειδικά στο δημοτικό και στην αρχή του γυμνασίου, τα βιβλία δείχνουν μόνο πυρηνικές οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Οπότε μου ήταν δύσκολο επειδή δεν έβλεπα την οικογένεια μου πουθενά».

Σχετικά με τους ανθρώπους που διαφωνούν, ο ίδιος είπε ότι είναι υποτιμητικό να λες στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αν μπορούν ή όχι να έχουν και να είναι οικογένεια. «Αν δυο μαμάδες θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδί δεν μπορείς εσύ να πεις ότι δεν είναι οικογένεια, απλά επειδή είναι δυο μαμάδες», συμπλήρωσε.

Η συζήτηση στράφηκε γύρω από το επιχείρημα περί εκφοβισμού των παιδιών ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών, το οποίο χρησιμοποιείται ως αντίλογος.

«Τα ίδια τα άτομα που λένε ότι τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών θα φάνε bullying στο σχολείο, και το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ώστε να μην έχουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες παιδιά, είναι αυτά που θα τους έκαναν bullying στο σχολείο. Τα παιδιά της ηλικίας μου είναι πιο ενημερωμένα και δεν θα το έκαναν αυτό. Εμένα δεν μου έχει τύχει.

«Απλά επειδή η οικογένεια μας δεν είναι συνηθισμένη, δεν σημαίνει ότι δεν είναι φυσιολογική», είπε ο Αντώνης Μπελιάς.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε για το τέλος είναι: «Δεν έχω ανησυχία γιατί είμαι και σε μια μεγαλύτερη ηλικία, σε λίγο θα γίνω 18, και ό,τι ήταν να γίνει μάλλον και ευτυχώς το πέρασα. Απλά πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να ανησυχεί ένα παιδί για το τι θα γίνει αν πεθάνει η μία μητέρα [ο βιολογικός γονέας]. Είναι άδικο».

Στην εκπομπή συμμετείχε και η Στέλλα Μπελιά, συνεχίζοντας τη συζήτηση γύρω από δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών.