Ο 1ος ομόφυλος πολυσυντροφικός γάμος στην Κολομβία

15/06/2017
από

«Θέλαμε να επικυρώσουμε το νοικοκυριό μας … και τα δικαιώματά μας, διότι δεν είχαμε καμία στέρεη νομική βάση που να μας καθιστά οικογένεια»

Τρεις gay άνδρες σύναψαν την 1η πολυσυντροφική σχέση, που αναγνωρίστηκε επίσημα στην Κολομβία. Ο Victor Hugo Prada, ηθοποιός, «παντρεύτηκε» τον εκπαιδευτή αθλημάτων John Alejandro Rodriguez και τον δημοσιογράφο Manuel Jose Bermudez στη Medellin το Σάββατο που μας πέρασε. Τα έγγραφα υπέγραψαν παρουσία δικηγόρου που αναγνώρισε επίσημα τη σχέση τους.

Οι άνδρες βρίσκονται σε πολυσυντροφική σχέση – γνωστή ως trieja στα ισπανικά – από το 2013. Είχαν κι έναν τέταρτο παρτενέρ, τον 25χρονο Alex Esnéider Zabala, που δυστυχώς πέθανε από καρκίνο του στομάχου το 2015.

«Όταν ο Άλεξ πέθανε, δεν είχαμε κανένα έγγραφο κι ήταν μια δύσκολη διαδικασία για να διεκδικήσουμε την κοινωνική ασφάλιση και τα περιουσιακά του στοιχεία. Επομένως, αυτά τα έγγραφα μας προστατεύουν από όποιον θέλει να κάνει οποιεσδήποτε αξιώσεις αυτού του είδους», δήλωσε ο Prada στο W Radio.

«Βασιζόμαστε στη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη. Εδώ, δεν υπάρχουν εξουσίες, δεν υπάρχουν ρόλοι, πρέπει να διαπραγματεύεσαι. Εδώ, όλοι είμαστε υπό τους ίδιους όρους» .

Ο Bermudez δήλωσε στα κολομβιανά μέσα ενημέρωσης, ότι οι τρεις τους ήθελαν να κάνουν τη σχέση τους επίσημη:
«Θέλαμε να επικυρώσουμε το νοικοκυριό μας … και τα δικαιώματά μας, επειδή δεν είχαμε καμία στέρεη νομική βάση που να μας καθιστά οικογένεια» , δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό μας καθιερώνει ως οικογένεια, πολυσυντροφική οικογένεια. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στην Κολομβία.
Ο Γερμανός δικηγόρος Rincon Perfetti εξειδικευμένος σε LGBTQI υποθέσεις, δήλωσε ότι η προσοχή, που έλαβαν οι τρεις τους ήταν σημαντική για την ορατότητα των πολυσυντροφικών σχέσεων, καθώς υπάρχουν πολλές πολυσυντροφικές σχέσεις στην Κολομβία:

«Είναι μια αναγνώριση, ότι υπάρχουν κι άλλοι τύποι οικογένειας», δήλωσε στην AFP.

Πέρυσι η Κολομβία έγινε η 4η χώρα στη Νότια Αμερική, που νομιμοποίησε τον ομόφυλο γάμο. Η Ουρουγουάη, η Αργεντινή κι η Βραζιλία έχουν επίσης ισότητα στον γάμο.




Δες και αυτό!