Νότια Κορέα: Αποκλεισμός του Pride | Προώθηση χριστιανικής συναυλίας νέων

08/05/2023
από
Νότια Κορέα
Νότια Κορέα

Οι διοργανωτές της μεγαλύτερης LGBTQI+ εκδήλωσης της Νότιας Κορέας υποσχέθηκαν να κάνουν το Pride, έτσι κι αλλιώς, παρόλο που η κυβέρνηση είπε ότι ο χώρος που διάλεξαν (και επιλέγουν εδώ και χρόνια) θα χρησιμοποιηθεί για μια χριστιανική συναυλία νέων.

Η οργανωτική επιτροπή για το Seoul Queer Culture Festival (SQCF) δήλωσε την Τετάρτη (3 Μαΐου) ότι της αρνήθηκε η άδεια να χρησιμοποιήσει τον χώρο Seoul Plaza από τις 30 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο ενός πολυήμερου φεστιβάλ που γιορτάζει την κουήρ κοινότητα.

Ωστόσο, η Μητροπολιτική Κυβέρνηση της Σεούλ είπε ότι είχε λάβει δύο αιτήσεις για χρήση του χώρου – μία από το SQCF και μία άλλη από μια χριστιανική ομάδα που ζητούσε να πραγματοποιήσει μια συναυλία για τη νεολαία – και οι δύο για την 1η Ιουλίου.

Κυβερνητικά στελέχη έδωσαν προτεραιότητα στη χριστιανική συναυλία, που πραγματοποιείται από το CTS Cultural Foundation, έναντι της παρέλασης υπερηφάνειας.

Το θρησκευτικό ίδρυμα συνδέεται με τη χριστιανική εκπομπή CTS, η οποία έχει αντιταχθεί ανοιχτά στις LGBTQI+ ταυτότητες και στην εκδήλωση του Pride, ανέφερε το Reuters.

Το άτομο με το όνομα Yang Sun-woo, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής SQCF, είπε στην Washington Post ότι το «φεστιβάλ δεν θα σταματήσει» και η ομάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην εκδήλωση την 1η Ιουλίου.

«Μας αρνήθηκαν άδικα την πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, όπου η LGBTQI+ κοινότητα της Νότιας Κορέας γιορτάζει την περηφάνια κάθε καλοκαίρι εδώ και χρόνια», είπε.

Θεώρησε, επίσης, ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν τελικά «μεροληπτική» και «αδιαφανής».

Η Rainbow Action, ένας συνασπισμός κουήρ ομάδων στη Νότια Κορέα, κατηγόρησε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Σεούλ ότι «ευθυγραμμίζονται με την ομοφοβία και τις διακρίσεις» επιτρέποντας σε μια χριστιανική ομάδα να «μπλοκάρει τη συγκέντρωση».

Οι αρχές της πόλης είπαν ότι συμμετείχαν στη χριστιανική συναυλία επειδή «οι εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους έχουν προτεραιότητα, όταν υποβάλλονται αιτήματα για την ίδια ημερομηνία», σύμφωνα με την Washington Post.

Ένας εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Ιδρύματος CTS είπε στο Reuters ότι η χρονική στιγμή δεν είχε στόχο να εμποδίσει το φεστιβάλ LGBTQI+ υπερηφάνειας.

Οι queer άνθρωποι έχουν κάποια προστατευμένα δικαιώματα στη Νότια Κορέα, αλλά το μίσος κατά των LGBTQI+ παραμένει αχαλίνωτο στη χώρα λόγω του βαθιά εδραιωμένου κοινωνικού συντηρητισμού και των κανόνων φύλου.

Επιπρόσθετα, οι ευαγγελικές θρησκευτικές ομάδες της Νότιας Κορέας έχουν τεράστια επιρροή στην πολιτική ζωή και είναι ιδιαίτερα ενεργά στη διάδοση ρητορικής κατά των LGBTQI+ ατόμων.

Δεν υπάρχει εθνική νομοθεσία που να προστατεύει τα LGBTQI+ άτομα από διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Οι κουήρ μαθητές αντιμετωπίζουν διακρίσεις, εκφοβισμό και παρενόχληση στα σχολεία της Νότιας Κορέας.

Η Νότια Κορέα εξακολουθεί να στερείται νομικής αναγνώρισης των γάμων ομόφυλων ζευγαριών και των πολιτικών ενώσεων, και τα κουήρ ζευγάρια δεν επιτρέπεται να τεκνοθετήσουν από κοινού.
Δες και αυτό!