Μια εκκλησία στη Νορβηγία διοργάνωσε τελετή μεταβολής ονόματος για μια τρανς γυναίκα, και μάλλον πρόκειται για την πρώτη τέτοια γιορτή σε εκκλησία του έθνους.

«Είμαι μέλος της νορβηγικής εκκλησίας και πρόκειται επίσης να κάνω coming out «ως χριστιανή», οπότε αυτή η τελετή είναι σημαντική για μένα», δήλωσε η Elin Stillingen, στο TV2 της Νορβηγίας, σύμφωνα με το Associated Press. Η 49χρονη Stillingen, διόρθωσε το όνομά της στα νομικά της έγγραφα πέρσι.

Ο πάστορας Stein Ovesen ηγήθηκε της τελετής στην Hoff Church, μια μεσαιωνική εκκλησία που βρίσκεται βόρεια του Όσλο. Συνδέεται με την Εκκλησία της Νορβηγίας, μια Λουθηρανική ονομασία που έχει το 70% των Νορβηγών μεταξύ των μελών της.

Αν και υπάρχουν ορισμένοι συντηρητικοί στους κόλπους της, που θα αντιταχθούν στην επιβεβαίωση των τρανς ανθρώπων, ο Oveson θεώρησε την τελετή ως το σωστό πράγμα που έχει να κάνει.

«Για μένα αυτή είναι μια σημαντική πράξη που εκφράζει τη χάρη και την ειλικρίνεια που μου δείχνει ο Θεός», δήλωσε ο ίδιος στο TV2.

Σχεδίασε τον εορτασμό με το Ίδρυμα Stensveen, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει υποστήριξη σε ΛΟΑΤΚ+ άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

«Γνωρίζω ότι τόσα πολλά άτομα είναι ευγνώμονα, που αυτό το γεγονός έγινε πραγματικότητα, γιατί αυτό επηρεάζει βαθιά τη ζωή των ανθρώπων», είπε.

Πολλοί από τους φίλους και τους συγγενείς του Stillingen παρακολούθησαν την τελετή. Στη συνέχεια, είπε: «Αισθάνομαι πολύ σωστά» και «είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος». Έγραψε έπειτα στο Facebook ότι η τελετή «έμοιαζε να επέστρεφε σπίτι, και ο Ιησούς ήταν εκεί». Είπε ότι ελπίζει ότι άλλα τρανς άτομα θα έχουν πρόσβαση σε τέτοιες εκδηλώσεις.