Οι ΛΟΑΤΚΙ+ κάτοικοι των Νήσων Κουκ γιορτάζουν αφού η χώρα έγινε το πλέον πρόσφατο μέρος του κόσμου που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία.
Σύμφωνα με το PinkNews, το κοινοβούλιο του νησιωτικού κράτους του Νότιου Ειρηνικού ψήφισε την Παρασκευή (14 Απριλίου) για την κατάργηση ενός νόμου που απαγόρευε τις λεγόμενες «άσεμνες πράξεις μεταξύ ανδρών», και χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική ημέρα» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Ο νόμος, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε ποτέ, έβλεπε όσους τον παραβίαζαν να αντιμετωπίζουν πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών βάσει του νόμου περί εγκλημάτων του 1969.
Ο ξεπερασμένος νόμος ακυρώθηκε και καταργήθηκε από το νεοεισαχθέν νομοσχέδιο για την τροποποίηση των εγκλημάτων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου.
Επιπλέον, ένα σημείωμα εντός του νομοσχεδίου ανέφερε ότι εξετάστηκε λόγω της αυξανόμενης αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Θα παρέχει επίσης προστασία στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, επίθεσης, βιασμού και άλλων εγκλημάτων.
Ο πρωθυπουργός Mark Brown δήλωσε ικανοποιημένος που το κοινοβούλιο μπόρεσε να συμφωνήσει να «πατάξει τις διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας» σε ένα tweet λίγο μετά την απόφαση.
A historical day in Parliament as my Party has fulfilled its pledge to stomp out discrimination of the LGBT community in our society and to uphold our Constitutional commitments to human rights. pic.twitter.com/u1nuwOEBYl
— Mark Brown (@MarkBrownPM) April 15, 2023
Ο ηγέτης του Κόμματος των Νήσων Κουκ δήλωσε ότι είναι αφοσιωμένος στην τήρηση «των συνταγματικών μας δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το νομοσχέδιο έτυχε υποστήριξης από όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα των Νήσων Κουκ, τα οποία μοιράστηκαν τη διακομματική πεποίθηση ότι ο νόμος έπρεπε να επικαιροποιηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει την άποψη του νησιού για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Η πρόεδρος του Pride Cook Island, Karla Eggelton, επαίνεσε επίσης το κοινοβούλιο για την ιστορική απόφαση, λέγοντας στο νεοζηλανδικό δημοσίευμα RNZ ότι αυτή η απόφαση ετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό.
«Είμαστε τόσο ευγνώμονες για όλους τους ανθρώπους και όλες τις οργανώσεις σε όλη την κοινότητά μας που εργάζονται συνεχόμενα για να συμβεί αυτό», δήλωσε η ίδια.
«Νομίζω ότι το μήνυμα που θέλουμε να πούμε στους ανθρώπους είναι: αγκαλιάστε τον φίλο σας, αγκαλιάστε τον γείτονά σας, αγκαλιάστε την ανιψιά σας, αγκαλιάστε την κόρη σας, γιατί τώρα είμαστε πραγματικά ίσοι».
Ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου είχε εισαχθεί το 2017, αλλά αντιμετώπισε πολλαπλά εμπόδια από πολιτικούς που εξέφραζαν αόριστα διατυπωμένες «ανησυχίες» σχετικά με την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.
Τελικά πέρασε μέσα από αποκλεισμούς αφού το κοινοβούλιο αντιμετώπισε επικρίσεις από ακτιβιστές υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων το 2019 επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή του να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία.
Ενώ η ομοφυλοφιλία θα είναι νόμιμη μετά την ψήφιση του νόμου, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου εξακολουθεί να είναι παράνομος από τον νόμο περί τροποποίησης του γάμου του 2000.
Επί του παρόντος, υπάρχουν 66 χώρες στον κόσμο που ποινικοποιούν την ιδιωτική, συναινετική ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, έντεκα από τις οποίες χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως τιμωρία.
Η πιο πρόσφατη χώρα που νομιμοποίησε την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα ήταν τα Μπαρμπέιντος τον Δεκέμβριο του 2022, όταν οι νόμοι κατά της «βαριάς ακολασίας» κρίθηκαν αντισυνταγματικοί και αφαιρέθηκαν από τον νόμο περί σεξουαλικών αδικημάτων.