Νίκη λεσβιακού ζευγαριού σε νομική διαμάχη με το NHS

149
Ένα λεσβιακό ζευγάρι γιορτάζει τη «νίκη» του σε μια νομική μάχη που έδωσε με σκοπό να αποκτούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ισότιμη πρόσβαση στην ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Megan και Whitney Bacon-Evans, ξεκίνησαν το 2021 μια δικαστική επανεξέταση-ορόσημο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κουήρ ζευγάρια όταν αναζητούν τέτοιου είδους υπηρεσίες μέσω του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας).

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, το παντρεμένο ζευγάρι, γνωστό στο διαδίκτυο ως «Wegan», ανακοίνωσε το Σάββατο (22 Ιουλίου) ότι απέσυρε επισήμως την υπόθεσή του από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού το τοπικό τους Συμβούλιο Ολοκληρωμένης Φροντίδας (ICB) στο Frimley συμφώνησε να δώσει στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια την ίδια πρόσβαση στη θεραπεία γονιμότητας.

«Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της νομικής διαδικασίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η υπόθεσή μας έληξε με μια νίκη», έγραψαν.

«Ξεκινήσαμε μια νομική υπόθεση-ορόσημο το 2021 εναντίον του τοπικού ICB για να αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα λεσβιακά και τα κουήρ ζευγάρια όταν πρόκειται να λάβουν θεραπείες γονιμότητας στο NHS στην Αγγλία.

«Αποσύρουμε τη νομική μας δράση, καθώς το Frimley ICB αποφάσισε επικαιροποιήσει την πολιτική του για την άρση της ανισότητας μεταξύ των ομόφυλων γυναικείων ζευγαριών και των cis ετεροφυλόφιλων ζευγαριών.

«Αυτό σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης να άρει τα εμπόδια στην πρόσβαση στην εξωσωματική γονιμοποίηση για τα λεσβιακά ζευγάρια το 2023 μας αφήνει πολύ αισιόδοξες για το μέλλον των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών».

https://www.instagram.com/p/Cu_h-AStlEt/?utm_source=ig_web_copy_link

Το ζευγάρι ξεκίνησε την εκστρατεία του για την ισότητα στη γονιμότητα το 2020, αφού ανακάλυψε τα εμπόδια και την οικονομική επιβάρυνση που θέτουν πολλές ομάδες του NHS στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια και στα άτομα με μήτρα που αναζητούν μόνα τους θεραπεία γονιμότητας.

Το λεσβιακό ζευγάρι έμαθε ότι το τοπικό τους NHS απαιτούσε από αυτές να πληρώσουν 12 κύκλους θεραπείας γονιμότητας -που κόστιζαν χιλιάδες λίρες- για να «αποδείξουν» την ιατρική τους γονιμότητα προτού επιλεχθούν από το NHS.

Ενώ τα cis, ετεροφυλόφιλα ζευγάρια πρέπει να προσπαθούν να συλλάβουν για δύο χρόνια πριν επιλεχθούν για θεραπεία που χρηματοδοτείται από το NHS.

Η Megan και η Whitney Bacon-Evans δήλωσαν ότι η ανισότητα στην ίση πρόσβαση στη θεραπεία γονιμότητας ισοδυναμεί με «φόρο για τους ομοφυλόφιλους».

Η δικηγόρος Beatrice Morgan, η οποία εκπροσώπησε το ζευγάρι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «δέσμευση» της Frimley ICB να εισαγάγει νέα πολιτική και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αντιμετωπίσει την ανισότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ζευγάρια του ίδιου φύλου που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια».

«Η δύσκολη εκστρατεία της Whitney και της Megan και η επιμονή τους στη νομική διεκδίκηση άνοιξε ένα χώρο για συζήτηση σχετικά με το θέμα αυτό και οδήγησε σε αξιοσημείωτη πρόοδο προς την κατεύθυνση της άρσης των φραγμών που εισάγουν διακρίσεις και εμποδίζουν τα λεσβιακά ζευγάρια να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία γονιμότητας», δήλωσε η Morgan.

Τον Μάιο, η Maria Caulfield, υφυπουργός ψυχικής υγείας και στρατηγικής για την υγεία των γυναικών, περίμενε ότι η «άρση της πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια» που έχουν πρόσβαση στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) θα τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του 2023.

Η Megan και η Whitney Bacon-Evans ανέφεραν στην ανάρτησή τους στο Instagram ότι ελπίζουν ότι και άλλα ζευγάρια «δεν θα χρειαστεί να υποστούν διακρίσεις και θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις οικογένειες που τους αξίζουν».

«Αυτό δεν είναι το τέλος της εκστρατείας μας, απλώς το επόμενο κεφάλαιο», πρόσθεσαν. «Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι θα επιτευχθεί η ισότητα στη γονιμότητα και ελπίζουμε να έχουμε ένα Wegan μωρό στο πλευρό μας, ενώ εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τον καλό αγώνα».