Νιγηρία: συμμορίες κλέβουν και βασανίζουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

16/05/2023
από
Ομοφοβικές συμμορίες στη Νιγηρία στοχεύουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα εκβιάζουν για χρήματα χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ διαδικτυακών γνωριμιών.

Σύμφωνα με το PinkNews, αυτοί οι εγκληματίες ονομάζονται «kito», που είναι ένας νιγηριανός όρος για ένα άτομο που προσποιείται ότι είναι γκέι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφαρμογές γνωριμιών για να παγιδεύσει ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC Africa, με τίτλο «Kito: Blackmailing LGBT Nigeria», ρίχνει φως στα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της χώρας, καθώς οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τη σεξουαλική ταυτότητα των ανθρώπων για να τους εκβιάσουν.

Στη Νιγηρία, το να είσαι ομοφυλόφιλος μπορεί να επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 14 ετών.

Στο ντοκιμαντέρ, ένας πατέρας τριών παιδιών, ο Μοχάμεντ, μοιράζεται την ιστορία του όταν έπεσε θύμα μιας συμμορίας kito.

Ο Μοχάμεντ μιλούσε με έναν άνδρα ονόματι Τζαμάλ στο διαδίκτυο πριν αποφασίσει να συναντηθεί μαζί του.

Γύρισαν στο σπίτι του και όταν ο Μοχάμεντ μπήκε στο ντους, μια ομάδα ανδρών εισέβαλε και άρχισε να τον χτυπάει. Ο Τζαμάλ και η συμμορία τράβηξαν βίντεο από την επίθεση και το δημοσίευσαν στο διαδίκτυο.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κάποιος που εμπιστευόμουν μπορούσε να φτάσει στο σημείο να μου το κάνει αυτό», δήλωσε ο Μοχάμεντ στο BBC.

Ο Μοχάμεντ είπε ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας μετά την εμπειρία αυτή, αλλά η άνευ όρων αγάπη του γιου του τον κράτησε ζωντανό.

«Τηλεφώνησα στα παιδιά μου, τρία από αυτά. Ο γιος μου μου είπε ότι αγαπάει τον πατέρα του. Ακόμα και αν ο πατέρας του είναι ομοφυλόφιλος, δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό», είπε.

Ο Εμμάνουελ, ένα άλλο θύμα της συμμορίας, δήλωσε στο BBC ότι κινηματογραφήθηκε επίσης αφού τον ξεγέλασαν. Οι θύτες δεν δημοσίευσαν το βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά αντίθετα τον ανάγκασαν να σηκώσει 500.000 νάιρα (860 λίρες) από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και τον βασάνισαν με ένα σίδερο.

Είπε ότι η εμπειρία αυτή τον πλήγωσε «ψυχικά» και τον άφησε να αισθάνεται «ανασφαλής».

Οι περισσότεροι από τους άνδρες που έδωσαν συνέντευξη στο ντοκιμαντέρ έχασαν τη δουλειά τους όταν τα βίντεο εκβιασμού βγήκαν στο διαδίκτυο.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ένας άνδρας δολοφονήθηκε αφού μια συμμορία «kito» τον παγίδευσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το DNB. Έξι άνδρες συνελήφθησαν επίσης στη Νιγηρία επειδή φέρονται να απέσπασαν χρήματα από ομοφυλόφιλους που βρήκαν σε μια εφαρμογή γνωριμιών.

Τα εγκλήματα με στόχο τους ομοφυλόφιλους άνδρες που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών έχουν γίνει συχνό φαινόμενο σε ολόκληρη την ήπειρο. Στη Νότια Αφρική, οι αρχές προειδοποίησαν πρόσφατα τους γκέι άνδρες που χρησιμοποιούν το Grindr να είναι προσεκτικοί, καθώς εγκληματίες χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή για να βρίσκουν στόχους και να τους εκβιάζουν.
Δες και αυτό!