Νιγηρία: Ακτιβιστές κατηγορούν τις αρχές για αβάσιμες συλλήψεις ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

01/11/2023
από
Ακτιβιστές καταδικάζουν τις αστυνομικές αρχές της Νιγηρίας, μετά την πρόσφατη αύξηση των μαζικών συλλήψεων με στόχο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Οι αρχές έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν κατάχρηση του νόμου της Νιγηρίας περί «απαγόρευσης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών» για να συλλαμβάνουν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας «βάσει υποθέσεων» και όχι βάσει αδιάσειστων στοιχείων ή ερευνών.

Η Νιγηρία είναι μία από τις περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες που εφαρμόζουν με σφοδρότητα μια σειρά από αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους. Μεταξύ αυτών είναι η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 ετών ή, σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, με θάνατο. Ο ΛΟΑΤΚΙ+ γάμος, οι ομόφυλες σχέσεις και οι ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες για τα είναι επίσης παράνομα.

Την ίδια στιγμή, το σύνταγμα της Νιγηρίας υπόσχεται στους πολίτες της, την εξάλειψη των διακρίσεων και το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Οι συλλήψεις στο πλαίσιο του παραπάνω νόμου για την απαγόρευση του γάμου, ο οποίος έχει επικριθεί παγκοσμίως, ήταν πάντα συχνές. Ωστόσο, τις τελευταίες βδομάδες, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση των μαζικών συλλήψεων με ελάχιστα έως καθόλου αποδεικτικά στοιχεία, με πολλαπλούς «υπόπτους» να ισχυρίζονται ότι κατηγορούνται ψευδώς.

Ο Okechukwu Nwanguma, ο οποίος είναι επικεφαλής του Κέντρου Προάσπισης του Κράτους Δικαίου και της Ευθύνης (Rule of Law and Accountability Advocacy Centre), το οποίο υπερασπίζεται τις αστυνομικές μεταρρυθμίσεις στη Νιγηρία, δήλωσε στο AP News ότι ο νόμος της Νιγηρίας κατά των ομοφυλοφίλων «αξιοποιείται» επί του παρόντος από τις αρχές χωρίς τη δέουσα διαδικασία.

«Εκμεταλλεύονται τον νόμο για να στοχοποιούν ανθρώπους, που είναι είτε είναι κουήρ είτε όχι. Υπάρχει η τάση να τους στοχοποιούν με βάση υποθέσεις ή ισχυρισμούς, όχι με βάση οποιαδήποτε έρευνα», δήλωσε ο Nwanguma

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι παραστρατιωτικές αρχές της Νιγηρίας συνέλαβαν 76 άτομα, ισχυριζόμενες ότι διοργάνωναν «γκέι πάρτι γενεθλίων» τα οποία υποτίθεται ότι θα κατέληγαν σε γαμήλια τελετή. Ένας από τους βασικούς υπόπτους που συνελήφθησαν, ο οποίος, ο Bashir Sani, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν τέτοια σχέδια.

«Δεν υπήρχε γάμος, μόνο γενέθλια», δήλωσε ο Sani στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετά τη σύλληψη.

Η Διεθνής Αμνηστίας της Νιγηρίας προειδοποίησε ότι οι μαζικές συλλήψεις μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των επιθέσεων, της παρενόχλησης και γενικά της ομοφοβίας.

Από την άλλη πλευρά του νόμου, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός, ότι δηλαδή οι αρχές της Νιγηρίας αγνοούν τις αναφορές για κακοποίηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο Chizelu Emejulu, ακτιβιστής και δικηγόρος που καλύπτει πολλές υποθέσεις που αφορούν κουήρ άτομα, υποστήριξε: «Όταν συλλαμβάνουμε τους δράστες, το σταθερό πράγμα που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι οι άνθρωποι ισχυρίζονται πάντα ότι τα θύματά τους είναι ομοφυλόφιλοι, και μόλις το λένε αυτό, η αστυνομία αρχίζει να αποσύρεται από αυτές τις υποθέσεις.

«Αυτό που ζητάει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στη Νιγηρία είναι να την αφήσουν ήσυχη να ζήσει τη ζωή της».
Δες και αυτό!