Νέο βρετανικό νομοσχέδιο για το άσυλο δεν λαμβάνει υπόψη τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

04/04/2023
από
Το νέο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την παράτυπη μετανάστευση δεν λαμβάνει υπόψη την «ασφάλεια και την ευημερία» των ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντων άσυλο, προειδοποίησε το Rainbow Migration, μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ζητούν άσυλο.

Στο Gay Times διαβάζουμε ότι, η νέα νομοθεσία ανακοινώθηκε ως τρόπος αντιμετώπισης των μικρών σκαφών που διασχίζουν το κανάλι της Μάγχης, η οποία όμως, όπως αναγνώρισε η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman, έχει 50% πιθανότητα να είναι αθέμιτη ως προς τα δικαιώματα της ανθρώπινης σύμβασης.

Θα επιτρέπει στους παράτυπα εισερχόμενους να κρατούνται χωρίς εγγύηση ή δικαστικό έλεγχο για 28 ημέρες έως ότου μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Το Κοινοβούλιο θα καθορίσει επίσης ένα ετήσιο ανώτατο όριο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μετεγκαθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω «ασφαλών και νόμιμων οδών».

Το Rainbow Migration υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προτείνει την απέλαση ανθρώπων που έχουν διαφύγει από καταστάσεις που απειλούν τη ζωή τους σε χώρες όπου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν μπορούν να είναι με ασφάλεια ανοιχτά ο εαυτός τους.

Επισημάνθηκε ότι η Νιγηρία είναι μια χώρα που θεωρείται ασφαλής για να αποστέλλονται αιτούντες άσυλο από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και τα δικά της στατιστικά (της βρετανικής κυβέρνησης) στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και 50 άτομα έλαβαν άσυλο εδώ από τη συγκεκριμένη χώρα λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Επιπλέον, ο Joel, ένας γκέι ακτιβιστής από τη Νιγηρία, δήλωσε στη Metro ότι ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2014 «απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και τιμωρεί ανελέητα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Νιγηρία. Εκτός από την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ο νόμος νομιμοποίησε την καταπίεση και χρησιμοποιήθηκε από τις αρχές για να δικαιολογήσει τις διώξεις».

Ο Joel πρόσθεσε ότι «οι πολίτες μπορούν να ασκούν μια “δικαιοσύνη της ζούγκλας” χωρίς επιπτώσεις» και ότι «το λιντσάρισμα και η δολοφονία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι συχνό φαινόμενο».

Μια άλλη χώρα στην οποία θα μπορούσαν να σταλούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Ρουάντα, η οποία, όπως έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «διακρίσεις και μισαλλοδοξία».

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 9 Μαΐου 2022 ανέφερε ότι υπάρχει «έλλειψη αναφοράς εγκλημάτων» κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα, η οποία είναι αποτέλεσμα του «στίγματος και του φόβου της παρενόχλησης» με αποτέλεσμα «περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία ανταποκρίνεται και προστατεύει» την κοινότητα.

Δήλωσε επίσης ότι ορισμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν αντιμετωπίσει ακόμη και σύλληψη λόγω «αποκλίνουσας συμπεριφοράς» ή επειδή αποτελούν «δημόσια ενόχληση».

«Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν επίσης αναφέρει κάποιες κοινωνικές διακρίσεις και κακοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων στην απασχόληση, της έξωσης, του εξοστρακισμού από την οικογένεια και των απειλών βίας», τονίζεται επίσης στο έγγραφο.

Εκτός από αυτά τα ζητήματα, το Rainbow Migration σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση «επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τις εξουσίες για την κράτηση ατόμων σε κέντρα κράτησης μεταναστών» και περιορίζει τη δυνατότητα αμφισβήτησης.

Η φιλανθρωπική οργάνωση εξήγησε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που αποδεδειγμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακοποίησης στα κέντρα κράτησης.

Η Leila Zadeh, εκτελεστική διευθύντρια του Rainbow Migration, δήλωσε: «Με την εισαγωγή αυτού του άκαρδου και σκληρού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και την ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που αναζητούν προστασία εδώ. Έχουμε ήδη λάβει τηλεφωνήματα από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που εκφράζουν την αγωνία τους για τις πιθανές επιπτώσεις του νομοσχεδίου στη ζωή τους, λέγοντάς μας ότι αισθάνονται “ανεπιθύμητοι” εδώ».

Το Rainbow Migration καλεί τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει το νομοσχέδιο από το να γίνει νόμος και αντ’ αυτού να εργαστεί για την ανάπτυξη ενός συστήματος ασύλου με «έμφαση στη δημιουργία ενός συμπονετικού και στοργικού συστήματος ασύλου που θα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με καλοσύνη».




Δες και αυτό!