Νέο ρινικό σπρέι για τη στυτική δυσλειτουργία ισχυρίζεται ότι λειτουργεί σε πέντε λεπτά

0
426
Επιστήμονες στην Αυστραλία ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν μια νέα θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία που μπορεί να χορηγηθεί μέσω ρινικού σπρέι. Λένε ότι το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι, σε αντίθεση με τα δισκία, μπορεί να χρειαστεί μόλις πέντε έως 15 λεπτά για να δράσει.

Τα κοινά φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν τη σιλδεναφίλη (περισσότερο γνωστή με την εμπορική ονομασία Viagra) και την ταδαλαφίλη (Cialis).

Μόλις ληφθούν, τα δισκία μπορεί να χρειαστούν 30-60 λεπτά προτού προκαλέσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εντάξει, αυτό δεν είναι και τόσο καλό αν προκύψει (ή αποτύχει να προκύψει, ας πούμε) μια αυθόρμητη ευκαιρία για σεξ.

«Η δική μας ρινική χορήγηση παρακάμπτει το πεπτικό σύστημα, οπότε μπαίνει κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος και έχει αποτέλεσμα σε πέντε έως 15 λεπτά», δήλωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα The Australian ο Lee Rodne, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας βιοτεχνολογίας LTR Pharma.

«Περιμένουμε ότι θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από στοματικά δισκία, με σκοπό να δουλεύει συστηματικά και πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι άνδρες να μην χρειάζεται να κάνουν σχέδια από πριν και να μην έχουν μεταβλητά αποτελέσματα».

Το αυστραλέζικο ρινικό σπρέι έχει το όνομα SPONTAN. Το δραστικό συστατικό είναι η βαρδεναφίλη (επίσης γνωστή με την εμπορική ονομασία Levitra). Δρα με τον ίδιο τρόπο όπως η σιλδεναφίλη. Αυξάνει τη ροή του αίματος στο πέος όταν είστε σε σεξουαλική διέγερση. Μια προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια απεικόνισε πόσο γρήγορα δρα το SPONTAN.

Σύμφωνα με δήλωση τύπου της LTR Pharma, η εταιρεία «εξασφάλισε σήμερα την έγκριση δεοντολογίας για μια κλινική μελέτη βιολογικής ισοδυναμίας του ενδορινικού σπρέι για τη στυτική δυσλειτουργία (ED), “SPONTAN™” – ένα κρίσιμο βήμα για την ταχεία έγκριση αυτού του παγκοσμίως πρώτου προϊόντος από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)».

Η εταιρία ισχυρίζεται ότι η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που λάβαμε την έγκριση δεοντολογίας για αυτή την καίρια κλινική μελέτη», ανέφερε ο κ. Rodne στη δήλωσή του.

Η LTR Pharma αναφέρει ότι θα αναζητήσει συμμετέχοντες στη δοκιμή στο Σίδνεϋ αργότερα φέτος. Έχει επίσης ήδη υποβάλει αίτηση στον FDA για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ταχείας έγκρισης. Είναι εφικτό να υποβληθεί μια τέτοια αίτηση καθώς ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη βαρδεναφίλη στο παρελθόν. Η έγκριση μιας αλλαγής στη μέθοδο χορήγησης θα πρέπει να είναι μια ταχύτερη διαδικασία από ό,τι η αναζήτηση έγκρισης για ένα νέο φάρμακο.

Εάν το SPONTAN κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε δύο χρόνια