Χιλιάδες μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της Ινδίας και σύμμαχοι κατέβηκαν στους δρόμους του Νέου Δελχί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Την Κυριακή (8 Ιανουαρίου) περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν στο Delhi Queer Pride March, μετά από τριετή αναστολή λόγω της πανδημίας του Covid.

Pradeep Gaur/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Ο κόσμος χόρεψε με τυμπανοκρουσίες, καθώς παρέλασε, για περισσότερο από μία ώρα, στην περιοχή Jantar Mantar, κοντά στο κοινοβούλιο της Ινδίας.

Οι διαδηλώτριες/τές είχαν σημαίες με το ουράνιο τόξο, μπαλόνια και πλακάτ με συνθήματα για τη νομική αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών– καθώς η χώρα πλησιάζει στη νομιμοποίησή τους.

Άτομα που συμμετείχαν μίλησαν στο Associated Press:

Vishal Rai, 23 ετών: «Είναι όμορφο, είναι υπέροχο. Γιατί είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τον εαυτό μας μετά από τρία χρόνια».

Noor Enayat από την ομάδα εθελοντισμού της παρέλασης, που είχε κάνει coming out το 2003: “Ελπίζω σε θετικές αλλαγές στο εγγύς μέλλον. Δώστε άλλα 20 χρόνια. Θα είναι ένας πολύ διαφορετικός κόσμος. Οπότε, δεν πρόκειται να απελπιστώ για αυτό ή να πω ότι δεν συμβαίνει. Συμβαίνει.” 

Επί του παρόντος, η Ινδία δεν αναγνωρίζει επίσημα τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά επιτρέπει στα ζευγάρια να συμμετάσχουν σε μια «μη εγγεγραμμένη συμβίωση». Με τον ισχύοντα νόμο, τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ινδία δεν επιτρέπεται να κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία ή να τεκνοθετήσουν.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης του 2021, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ινδία «δεν μπορούν να διεκδικήσουν ένα θεμελιώδες δικαίωμα για γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων». Αν και η θέση της κυβέρνησης είναι απίθανο να αλλάξει, μια αλλαγή στη δημόσια αντίληψη προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια θα μπορούσε να φέρει μια νίκη, με παρόμοιο τρόπο, όπως με την αποποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2018.

Ινδία: Αυτό το ζευγάρι ηγείται του αγώνα για την ισότητα των γάμων

Ισότητα στον γάμο: Η Ινδία ετοιμάζεται να γίνει η επόμενη χώρα