Ένας ιερέας ξεκίνησε να κάνει συμβουλευτική στην ίδια στο γυμνάσιο, αλλά της είπε να μην το πει στους γονείς της. Οι γονείς της βρήκαν σημάδια στο χέρι της χρόνια αργότερα.

Η γυναίκα εμφανίστηκε σε άρθρο, που αφορούσε τις επιβλαβείς συνέπειες της λεγόμενης “θεραπείας” μεταστροφής, όπου μοιράστηκε την εμπειρία της ως λεσβία.

Ο λόγος για την Αλάνα Τσέν, που μίλησε στο Denver Post τον Αύγουστο για το πώς ένας ιερέας στο γυμνάσιο την επέβαλλε σε “θεραπεία” μεταστροφής και την υποχρέωσε να μην το πει στην οικογένειά της, αλλά και για το πώς αργότερα νοσηλεύτηκε για αυτοτραυματισμό:

«Αισθανόμουν τόση ντροπή και ένιωθα παρηγοριά όταν τραυμάτιζα τον εαυτό μου» .

Η Τσεν, η οποία ήταν 24 ετών, σύμφωνα με αναφορές, είχε προγραμματίσει να λείπει την περασμένη εβδομάδα, και είχε πει στην οικογένειά της ότι θα πήγαινε για πεζοπορία, όμως δεν επέστρεψε ποτέ. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε στο πάρκο Chautauqua στο Boulder του Κολοράντο, ενώ η σωρός της εντοπίστηκε αρκετές ώρες αργότερα εκεί κοντά, από ένα γκρουπ αναζήτησης.

Ο θάνατός της δε θεωρήθηκε ύποπτος, αλλά η αιτία θανάτου παραμένει άγνωστη.

Το Γραφείο του Σερίφη της κομητείας Boulder δήλωσε ότι ο θάνατός της «δε θεωρείται ύποπτος» . Ο ιατροδικαστής έχει ολοκληρώσει μια αυτοψία, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επίσημη αιτία θανάτου της.

Η Τσεν ανατράφηκε ως καθολική και έκανε coming out σε έναν ιερέα της εκκλησίας της το 2009. Ο ιερέας της είπε να μην το πει στους γονείς της και άρχισε να τη συμβουλεύει.
Στο κολέγιο άρχισε “επίσημα” “θεραπεία” μεταστροφής μέσω του Catholic Charities’ Sacred Heart Counseling και της Εκκλησίας της. Η Τσεν δήλωσε ότι της είπαν δε θα μπορούσε να ακολουθήσει το όνειρό της να γίνει μοναχή, λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού.
«Ένιωσα πολύ ντροπή και άγχος» , δήλωσε η Τσεν στο Denver Post στο πλαίσιο ενός άρθρου, στο οποίο άτομα που είχαν υποβληθεί σε “θεραπεία” μεταστροφής μοιράζονταν την εμπειρία τους.

“Δε μπορούσα να κοιμηθώ. Δε μπορούσα να σταματήσω να το σκέφτομαι. Θα πήγαινα στην κόλαση; Αλλά ήμουν ακόμα εξαιρετικά πιστή και αισθανόμουν ότι η εκκλησία και η συμβουλευτική ήταν κάτι που με σώζει. Όσο χειρότερα τα πήγαινα, τόσο περισσότερο προσκολλήθηκα σ’ αυτό” .

Το 2016, οι γονείς της παρατήρησαν τα σημάδια στα χέρια της, τα οποία είχε προκαλέσει η ίδια με αυτοτραυματισμό, γεγονός που οδήγησε στην είσοδό της σε ψυχιατρική κλινική και στην αποχώρηση από το κολέγιο.

“Νομίζω ότι η συμβουλευτική της εκκλησίας είναι αυτό που με οδήγησε στη νοσηλεία” , δήλωσε η Τσεν.

“Τώρα πια έχω χάσει εντελώς την πίστη μου. Δεν ξέρω τι πιστεύω για τον Θεό, αλλά νομίζω ότι αν υπάρχει ένας Θεός, δεν χρειάζεται να μιλάω πια μαζί του” .

Ένας εκπρόσωπος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής του Ντένβερ δήλωσε ότι “απορρίπτουν πρακτικές που είναι χειραγωγικές, καταναγκαστικές ή ψευδοεπιστημονικές” . Αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να χρηματοδοτήσουν φέτος ένα συνέδριο για το πώς να ξεπεράσουν οι άνθρωποι την ομοφυλοφιλία.

Η Τσεν δήλωσε ότι συμμετείχε στο άρθρο του Denver Post επειδή ήθελε να ενημερώσει τους ανθρώπους για τις επιβλαβείς συνέπειες της θεραπείας μεταστροφής και ώστε άτομα που πέρασαν από αυτό, όπως εκείνη, να μην αισθάνονται μόνα τους.

Μία σελίδα στο GoFundMe έχει στηθεί για να υποστηρίξει τους γονείς της μετά το θάνατό της.