Νέα Υόρκη: επιθέσεις στο Μνημείο του Stonewall

78
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία της Νέας Υόρκης, το μνημείο που είναι αφιερωμένο στην εξέγερση του Stonewall έχει βανδαλιστεί τρεις φορές κατά τη διάρκεια του Μήνα Υπερηφάνειας.

Σημαίες υπερηφάνειας κρεμασμένες στον φράχτη του Εθνικού Μνημείου Stonewall, στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, φέρεται να ξηλώθηκαν ή να καταστράφηκαν την Κυριακή (18 Ιουνίου) – το τρίτο περιστατικό από τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με το PinkNews, η αστυνομία φέρεται να έφτασε στο μνημείο, το οποίο τιμά την εξέγερση του 1969, και βρήκε 33 σημαίες υπερηφάνειας σκισμένες και πεταμένες λίγο πιο δίπλα στο πεζοδρόμιο.

Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν στις 16 και 9 Ιουνίου, σύμφωνα με την ειδική ομάδα εγκλημάτων μίσους του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, η οποία ερευνά τους βανδαλισμούς. Δεν έχουν γίνει ακόμα συλλήψεις.

Το μνημείο περιλαμβάνει το πάρκο Christopher, και ο εθελοντής του πάρκου Στίβεν Μέντεζ δήλωσε στο Fox 5 New York ότι πιστεύει ότι τουλάχιστον 68 σημαίες είχαν καταστραφεί κατά μήκος του φράχτη του πάρκου.

«Υπάρχει τόσο μισός και θυμός στον αέρα αυτήν τη στιγμή», είπε. «Πρέπει να το αντιστρέψουμε αυτό και να το αντικαταστήσουμε με αγάπη, συμπόνια και αποδοχή».

Βιντεοσκοπημένο υλικό από περαστικούς που βανδάλισαν αρκετές από τις σημαίες στις 6 Ιουνίου δόθηκε στη δημοσιότητα από τους εγκληματολόγους της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στις 12 Ιουνίου.

Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή έως και 3.500 δολάρια σε όποιον μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με τρεις άνδρες που βανδάλισαν τον φράχτη ενώ περνούσαν από το πάρκο στις 3 τα ξημερώματα.

Το πάρκο χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο εθνικό μνημείο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα το 2016, αφιερωμένο στην εξέγερση του Stonewall που έλαβε χώρα μεταξύ 28 Ιουνίου και 3 Ιουλίου 1969, μια κομβική στιγμή στον αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το πάρκο Christopher επιλέχθηκε ως τόπος τοποθέτησης του μνημείου λόγω της εγγύτητάς του στο Stonewall Inn. Το μπαρ έγινε σκηνικό διαμαρτυριών μετά από μια βίαιη αστυνομική επιδρομή, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα.

Οι εκκλήσεις για την αναγνώριση του πάρκου ως ορόσημο χρονολογούνται ήδη από το 1999, αφού μια ομάδα ερευνητών συνέταξε μια έκθεση για το Stonewall που περιλάμβανε μια λίστα για ένα μνημείο.

Το Stonewall Inn και το πάρκο κέρδισαν συλλογικά το καθεστώς του μνημείου το 2015 και αναγνωρίστηκαν ως Εθνικό Μνημείο Stonewall ένα χρόνο αργότερα από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι εξεγέρσεις έγιναν διαμαρτυρίες, οι διαμαρτυρίες έγιναν κίνημα, το κίνημα έγινε τελικά αναπόσπαστο μέρος της Αμερικής», δήλωσε τον Ιούνιο του 2016.