Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την προστασία της τρανς υγειονομικής περίθαλψης, σε μια στάση ενάντια σε έναν καταιγισμό νόμων κατά των LGBTQ+ ατόμων, που σαρώνει τις ΗΠΑ.

Ο Άνταμς, Δημοκρατικός, υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα 32 τη Δευτέρα (12 Ιουνίου), το οποίο όχι μόνο εγγυάται την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο, αλλά και απαγορεύει τη δίωξη όσων το ζητούν.

«Στην LGBTQ+ κοινότητά μας σε όλο το έθνος που αισθάνεται πληγωμένη, απομονωμένη ή απειλούμενη, έχουμε ένα σαφές μήνυμα για εσάς: η Νέα Υόρκη έχει και θα είναι πάντα ένα φιλόξενο σπίτι για εσάς», είπε ο Άνταμς.

Υπογράφοντας το διάταγμα, συνέχισε: «Καθώς οι Πολιτείες σε όλο το έθνος συνεχίζουν την επίθεση επιθέσεων κατά των LGBTQ+ ατόμων, η πόλη της Νέας Υόρκης κάνει αυτό που κάναμε πάντα: υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη ενάντια στις διακρίσεις.

«Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το μίσος δεν έχει θέση στην πόλη μας και ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το δικαίωμα στη φροντίδα και στην προστασία που επιβεβαιώνει το φύλο έναντι της δίωξης επειδή είναι ο εαυτός τους». 

Η εντολή αναφέρει: «Η υγειονομική περίθαλψη δεν πρέπει να στερείται σε κανέναν λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, ή της έκφρασης φύλου».

Σημειώνει, επίσης, ότι η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο είναι «ουσιώδης για την υγεία και την ευεξία πολλών τρανς και non-binary ατόμων.»

Παρέχει επίσης προστασία σε άτομα που αναζητούν ή παρέχουν φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο ενώ ζουν σε μια πολιτεία που απαγορεύει ή περιορίζει την πρόσβαση. Ο Άνταμς είπε ότι σε αυτά τα άτομα θα παραχωρηθεί «προστασία και ιδιωτικότητα στην πόλη της Νέας Υόρκης είτε για να λαμβάνουν είτε να παρέχουν φροντίδα που είναι ιατρικά απαραίτητη».

Το διάταγμα υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν ψηφίσει νόμους για την απαγόρευση της υγειονομικής περίθαλψης που επιβεβαιώνει το φύλο, ενώ 34 πολιτείες έχουν θεσπίσει νομοθεσία για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της πρόσβασης στην περίθαλψη.