Ο Nathan Lane μοιράστηκε τη συγκινητική ιστορία του πώς ο αείμνηστος Robin Williams τον υποστήριξε, όταν δεν ήταν έτοιμος να κάνει δημόσια coming out ως ομοφυλόφιλος.

Ο Lane, ο οποίος πρωταγωνίστησε μαζί με τον Williams στο The Birdcage, είναι τώρα ανοιχτά ομοφυλόφιλος – αλλά «δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος» να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, όταν εμφανίστηκε στο The Oprah Winfrey Show κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Τύπου το 1996.

Σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Mike Nichols (The Graduate), η αγαπημένη κωμωδία ακολουθεί τους Lane και Williams ως ένα γκέι ζευγάρι που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν γάμο μεταξύ του γιου τους (Dan Futterman) και μιας νεαρής γυναίκας με πολύ συντηρητικούς γονείς (Calista Flockhart, Dianne West. και Gene Hackman).

Αν και ο Lane έπαιξε έναν γκέι χαρακτήρα στην ταινία, δεν ήταν έξω από την ντουλάπα εκείνη τη στιγμή. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του Sunday Sitdown με τον Willie Geist στο NBC, ο ηθοποιός θυμήθηκε πώς ο φίλος και συμπρωταγωνιστής του, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2014, βοήθησε να εκτραπούν ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, όταν εμφανίστηκαν μαζί στο The Oprah Winfrey Show.

Πριν από την εκπομπή ο Lane αποκάλυψε ότι εμπιστεύτηκε στον Williams ότι δεν ήθελε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα και πώς ο ηθοποιός υποσχέθηκε να τον προστατεύσει.

«Δεν νομίζω ότι η Oprah προσπαθούσε να με στριμώξει, αλλά είπα στον Robin εκ των προτέρων: «Δεν είμαι προετοιμασμένος. Φοβάμαι πολύ να βγω εκεί έξω και να μιλήσω με την Oprah. Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω ότι είμαι γκέι στην εθνική τηλεόραση, δεν είμαι έτοιμος», θυμάται ο Lane σε ένα απόσπασμα από το επεισόδιο.

“Και είπε, “Ω, δεν πειράζει, μην ανησυχείς για αυτό, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε, δεν θα το συζητήσουμε”.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής συνέντευξης, η Winfrey ρωτά: «Είσαι ή δεν είσαι [γκέι]; Είναι αυτός;» Στη συνέχεια, ο Williams παρεμβαίνει για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα του Lane, βάζοντας μια «γκέι προφορά της δεκαετίας του ’90» και μιμούμενος την ερώτηση της οικοδέσποινας: «Είναι, γλυκιά μου; Δεν γνωρίζω.»

Αυτό ακολουθεί την περιγραφή του Lane για το πώς ο Williams «μπαίνει και εκτρέπει την Oprah, έρχεται και με προστατεύει», προσθέτοντας ότι «ήταν άγιος».

Η απόσπαση της προσοχής έδωσε στον Lane αρκετό χρόνο για να βρει μια απάντηση για την Oprah, λέγοντας ότι ήταν απλώς ένας ηθοποιός που δεν είχε «μια εικόνα για να διατηρήσει».

Ενώ ο Lane χαρακτήρισε τις ερωτήσεις «αναπόφευκτες λόγω της φύσης της ταινίας και του χαρακτήρα», τόνισε ότι «σίγουρα δεν ήταν έτοιμος να πάει από τραπέζι σε τραπέζι και να τους πει ότι ήταν γκέι».

«Απλώς δεν ήμουν έτοιμος να το κάνω αυτό, να το κάνω όλο αυτό… τη δημόσια πλευρά του, την πλευρά των διασημοτήτων», συνέχισε. «Ω, τώρα είσαι δημόσιο πρόσωπο και πρέπει να κάνεις κάποιου είδους δημόσια δήλωση γι’ αυτό.» Τρομοκρατήθηκα. Δεν ήμουν έτοιμος να το κάνω αυτό».

Ο Lane συνέχισε να αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί με την αποδοχή των LGBTQ+ δικαιωμάτων από τότε που έκανε coming out.

«Είναι υπέροχο που όλοι τώρα νιώθουν άνετα, αλλά η ομοφοβία είναι υπαρκτή και μεγάλη, και υπάρχουν πολλοί ομοφυλόφιλοι που εξακολουθούν να κρύβονται».

Ο Lane, ο οποίος έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο του στο The Birdcage, εμφανίστηκε δημοσίως ως ομοφυλόφιλος σε μια συνέντευξη στο The Advocate το 1999, λίγο μετά τη δολοφονία του ομοφυλόφιλου Αμερικανού Μάθιου Σέπαρντ το 1998. Έπειτα, παντρευτηκε τον επί χρόνια σύντροφό του, θεατρικό συγγραφέα και παραγωγό Devlin Elliott, το 2015.

Πρόσφατα κέρδισε ένα Emmy ως εξαιρετικός προσκεκλημένος ηθοποιός σε μια κωμική σειρά για τον ρόλο του στο Only Murders in the Building και θα τον δούμε στη συνέχεια στην επερχόμενη σουρεαλιστική κωμωδία τρόμου A24 του Ari Aster, Beau Is Afraid.