Σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για την ισότητα στο γάμο να τονίσουμε πως υπάρχουν και τρανς γονείς, τρανς άνδρες που είναι πατέρες και τρανς γυναίκες που είναι μητέρες, όπου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους ως γονείς βάσει της ταυτότητας φύλου τους στη σχέση με τα παιδιά τους.
γράφει ο Κίμων Μελικέρτης
Δηλαδή, ένας τρανς άνδρας που έχει γεννήσει το παιδί του και έχει γυναικεία στοιχεία στα έγγραφα του, δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία αλλαγής των εγγράφων του καθώς ο Νόμος 4491/2017 (νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου), δεν μεταβάλει τα νέα του στοιχεία στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, με αποτέλεσμα αν το πράξει να χάσει κάθε δικαίωμα ως γονέας στο παιδί που ο ίδιος γέννησε!
Άρα, εδώ ο τρανς γονέας καλείται να επιλέξει αν θα αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου του στα έγγραφα του χάνοντας όμως κάθε δικαίωμα ως προς το παιδί του ή αν θα κρατήσει τα δικαιώματα του ως γονέας, χωρίς όμως να αναγνωρίζεται από πουθενά η ύπαρξη του ως άρρεν. Και τι γίνεται όμως με τους τρανς άνδρες που έχουν μεταβάλει τα στοιχεία τους βάσει του νόμου και κυοφορήσουν; Θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγεία; Πώς θα αναγραφούν όταν γεννήσουν το παιδί, ως “μητέρα”; Και που θα καταλήξει αυτό το παιδί από την στιγμή που ο πατέρας που το γέννησε, το σύστημα δεν θα τον αναγνωρίζει ως πατέρα;
Διότι υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια, για παράδειγμα ένας σις άνδρας με έναν τρανς άνδρα, όπου ο τρανς άνδρας μπορεί να κυοφορήσει και να κάνει παιδιά. Που είναι η πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για αυτά τα ομόφυλα ζευγάρια και η αναγνώριση τους ως γονείς; Καμία, απολύτως.
Ο Κίμων Μελικέρτης είναι Γεν. Διευθυντής Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)