Να μην ξεχάσουμε τη γυναικοκτονία της Άννας Ιβάνκοβα

Το ANTIVIRUS βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κατά την έναρξη της υπόθεσης για τη γυναικοκτονία/τρανσκτονία της Άννας Ιβάνκοβα.

Η Άννα ήταν τρανς γυναίκα σεξεργάτρια. Υπήρξε επίσης η βασίλισσα του Pride 2023. Αγαπούσε να χορεύει και να αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη. Ένα μήνα μετά τη «στέψη» της βρέθηκε αγρίως δολοφονημένη στο διαμέρισμά της στον Άγιο Παντελέημονα.

Κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο, η είδηση διέρρευσε από πλευράς της ΕΛΑΣ στον Tύπο, αναπαράγοντας ένα θεσμικό misgendering. Η αστυνομία έσπευσε να απολογηθεί για τη διαρροή και αποκατέστησε τα ορθά στοιχεία της Άννας, κάνοντας πλέον λόγο για τρανς γυναίκα.

Τη φωτογραφία παραχώρησε η Λουίζα Βραδή

Η γυναικοκτονία της καταγράφτηκε στην έκθεση της ILGA-Europe ως έγκλημα μίσους (σ.σ. με κίνητρο την ταυτότητα φύλου και σεξουαλικό προσανατολισμό).

Τις επόμενες μέρες μετά την τρανσκτονία/γυναικοκτονία, φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το έγκλημα μίσους, αιτούμενες την αναγνώρισή του και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα όμως η υπόθεσή της;

Η εκδίκαση της υπόθεσης της γυναικοκτονίας της Άννας ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Μαΐου στις 9:00 το πρωί στην Αίθουσα 1, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Διεκόπη όμως για τις 5 Ιουνίου την ίδια ώρα, στην ίδια αίθουσα, λόγω δικονομικών ζητημάτων.

Τη φωτογραφία παραχώρησε η Λουίζα Βραδή

Ο κατηγορούμενος βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα έχοντας υπεράσπιση δύο δικηγόρους.

Το δικαστήριο είχε καλέσει διερμηνέα στα Ουρντού, καθώς ο κατηγορούμενος κατά την ανάκριση είχε ζητήσει να γίνει η μετάφραση στη συγκεκριμένη γλώσσα.

Την ημέρα της έναρξης της διαδικασίας στο ΜΟΔ, όμως, η υπεράσπισή του ζήτησε μεταφραστή στα μπενγκάλι.

Η έδρα λοιπόν, διέκοψε προκειμένου να βρεθεί διερμηνέας που να μιλάει την ίδια γλώσσα, καθώς αν δεν υπάρχει διερμηνέας η διαδικασία κρίνεται άκυρη.

Τη φωτογραφία παραχώρησε η Λουίζα Βραδή

Το δικαστήριο είχε καλέσει τρεις μάρτυρες υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο ως γυναικοκτόνο, εκ των οποίων κανείς δεν εμφανίστηκε, γιατί οι αρχές δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν κατά την επίδοση. Οι μάρτυρες υπεράσπισης της Άννας (σύμφωνα με τους ίδιους) δεν κλήθηκαν.

Η Άννα δολοφονήθηκε. Η τρανσκτονία της οφείλει να αναγνωριστεί ως τέτοια. Η Άννα υπήρξε ακτιβίστρια, μέλος της Θετικής Φωνής και χορεύτρια στο club Koukles. Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη της ζωντάνη. Να μην ξεχάσουμε τη γυναικοκτονία/τρανσκτονία της. Να είμαστε παρούσες στην αίθουσα 1 στο ΜΟΔ αύριο στις 9:00.
Δες και αυτό!