Ν. Καρολίνα: Νέες «ακραίες» απαγορεύσεις στη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο

24/05/2024
από
Έντονη κριτική δέχεται η Νότια Καρολίνα για τη νέα απαγόρευση στη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο των τρανς ανηλίκων, καθώς και για την επιβολή «ακραίων» αντίστοιχων περιορισμών στη φροντίδα των τρανς ενηλίκων.

Την Τρίτη (21 Μαΐου), ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Henry McMaster, υπέγραψε το νομοσχέδιο H4624 σε νόμο, το οποίο απαγορεύει κάθε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο – συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της εφηβείας, της ορμονοθεραπείας και της χειρουργικής επέμβασης – για άτομα κάτω των 18 ετών.

Η νομοθεσία επιβάλλει επίσης περιορισμούς στην πρόσβαση στην περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο για τα ενήλικα τρανς άτομα, περιορίζοντας ποιοι δημόσιοι φορείς υγειονομικής περίθαλψης και ασφαλιστικοί φορείς μπορούν να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης των τρανς ατόμων. Ο νόμος τέθηκε αμέσως σε ισχύ, καθιστώντας τη Νότια Καρολίνα μία από τις δεκάδες πολιτείες που περιορίζουν την παροχή φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο για τα τρανς άτομα από το 2021.

Σύμφωνα με την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC), το 39% των τρανς νέων ηλικίας 13 έως 17 ετών ζει στις 25 πολιτείες -συμπεριλαμβανομένων του Τέξας, της Φλόριντα και του Οχάιο- που έχουν απαγορεύσει τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο.

Η Sarah Kate Ellis, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης GLAAD, χαρακτήρισε τους περιορισμούς «ακραίους» , προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί έχουν ως στόχο να «εξαλείψουν» την ικανότητα των τρανς ατόμων να ευδοκιμούν.

«Ο H4624 στη Νότια Καρολίνα είναι μία από τις πιο ακραίες επιθέσεις κατά των τρανς Αμερικανών στη χώρα και θα πλήξει αμέτρητες οικογένειες και κατοίκους, ενώ δεν θα βοηθήσει κανέναν», δήλωσε. 

«Οι αντί-τρανς εξτρεμιστές ισχυρίστηκαν ότι το κύμα επιθέσεων κατά της βασικής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη έγινε για λόγους προστασίας των παιδιών, ωστόσο είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι ο στόχος τους είναι να εξαλείψουν την ικανότητα των τρανς ατόμων να ζουν και να ευδοκιμούν σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

«Για τους τρανς Αμερικανούς στο Νότο και για όσους παρακολουθούν σε όλη τη χώρα, κανένας πολιτικός ελιγμός δεν μπορεί να σβήσει το γεγονός ότι υπάρχετε, ανήκετε εδώ και σας αγαπούν».

Η νέα νομοθεσία της Νότιας Καρολίνας ψηφίστηκε παρά το γεγονός ότι τρανς παιδιά, οι οικογένειές τους και ειδικοί ιατροί κατέθεσαν εναντίον του νομοσχεδίου τον Ιανουάριο, με τους γονείς ενός 15χρονου κοριτσιού να λένε ότι η ψυχική της υγεία βελτιώθηκε σημαντικά από τότε που είχε πρόσβαση σε φροντίδα που να επιβεβαιώνει το φύλο της.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών όλων των ηλικιών (57%) τάσσεται υπέρ της πρόσβασης των τρανς ενηλίκων σε υγειονομική περίθαλψη που να επιβεβαιώνει το φύλο τους.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (63% των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών, 73% των ατόμων ηλικίας 35-64 ετών και 83% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω) πιστεύουν ότι οι πολιτικοί των ΗΠΑ δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο για τους τρανς νέους, ώστε να χαράξουν δίκαιες πολιτικές.

Το HRC υποστήριξε ότι η Οκλαχόμα, το Τέξας και η Νότια Καρολίνα έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τη φροντίδα για τρανς ενήλικες μέχρι την ηλικία των 26 ετών.
Δες και αυτό!