Μια πρόσφατη μελέτη ανακήρυξε το Μπράιτον ως «ασφαλές καταφύγιο» και «μέρος για απόδραση» χάρη στο έργο των ΛΟΑΤΚΙ+ φιλανθρωπικών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
Η ΛΟΑΤΚΙ+ μη κερδοσκοπική οργάνωση ψυχικής υγείας MindOut συνεργάστηκε με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον για να βρει τους κύριους λόγους, που οι άνθρωποι μετακομίζουν στο Σάσεξ, καθώς και τις εμπειρίες όσων μετεγκαταστάθηκαν.
Το διετές έργο, του οποίου ηγήθηκε η Δρ. Zoe Boden-Stuart, διαπίστωσε ότι ΛΟΑΤΚΙ άτομα που αγωνίζονται με την απομόνωση και τη μοναξιά προσελκύονται συχνά από το Μπράιτον χάρη στις παροχές υποστήριξης που προσφέρονται.
«Η έρευνά μας δείχνει πώς, παρά το γεγονός ότι το Μπράιτον είναι γνωστό ως ΛΟΑΤΚΙ+ πόλη, τα κουήρ άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας μπορούν ακόμα να παλεύουν με την απομόνωση και τη μοναξιά», είπε η Boden-Stuart.
Η λέκτορας στο Κέντρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών πρόσθεσε ότι το Μπράιτον προσφέρει «ασφαλή καταφύγια σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για να μιλήσουν για την ψυχική τους υγεία», κάτι που μπορεί να είναι «κρίσιμο για να βοηθήσει όλους να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους στην πόλη μας».
Επιπλέον, το “Centre for Transforming Sexuality and Gende” – το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνικής κατανόησης της σεξουαλικότητας και του φύλου – βοήθησε στη συνεργασία στο έργο. Το ερευνητικό κέντρο συζήτησε τις εσωτερικές διεργασίες εκείνων που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στο Μπράιτον και πώς ήταν οι εμπειρίες τους μέχρι στιγμής μιλώντας σε διάφορες κοινότητες, καθώς και σε ΛΟΑΤΚΙ+.
«Πολλές/οί από τις/τους ερευνήτριες/ητές μας έχουν κοινή δέσμευση για φεμινιστικές, κουήρ θεωρητικές προσεγγίσεις, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθοδολογιών, και πολλές/οί έχουν εξειδίκευση σε συμμετοχικές, οπτικές και δημιουργικές μεθόδους», εξήγησε το ερευνητικό κέντρο.
Μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, που ονομάστηκε «Queer Quests», είχε στόχο να συγκρίνει τα προς το ζην των ΛΟΑΤΚΙ+ κατοίκων του Μπράιτον από τα προηγούμενα σπίτια τους σε άλλες πόλεις.
Οι συμμετέχουσες/ντες περιέγραψαν την κίνηση ως «απελευθέρωση», προσθέτοντας ότι η πόλη έμοιαζε σαν «ένα μέρος για να ξεφύγεις», ενώ άλλοι είπαν ότι υπήρχε ένα αίσθημα «ασφάλειας και σύνδεσης» λόγω της αυξημένης «συγκέντρωσης γκέι, λεσβιών και κουήρ ανθρώπων» στην πόλη.
Ωστόσο, δεν ήταν όλοι απόλυτα ικανοποιημένοι. Μερικές/οί συμμετέχουσες/ντες ανέφεραν συνεχόμενα συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς μετά τη μετακόμισή τους. Παράγοντες, όπως η κατάσταση της ψυχικής υγείας, η νευροποικιλομορφία, η ηλικία, το φύλο, η τάξη και οι οικονομικοί πόροι, αναφέρθηκαν ως λόγοι για τους οποίους συνεχίστηκαν οι διακρίσεις ή η απομόνωση.
«Η μελέτη αναγνωρίζει ότι, ενώ η Brighton & Hove παρείχε πολλά που ήταν θετικά για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, μερικές φορές μπορεί να είναι αδύνατο να ξεφύγουν από τις αρνητικές εμπειρίες», πρόσθεσε η μελέτη.
Τρανσφοβικά περιστατικά εξακολουθούν να συμβαίνουν στην πόλη
Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως η ΛΟΑΤΚΙ+ «πρωτεύουσα» του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μπράιτον εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολλών ομοφοβικών και τρανσφοβικών περιστατικών. Για παράδειγμα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Brighton Pride του 2022, ένα non binary άτομο τραυματίστηκε, όταν ένας υπάλληλος σε παμπ που «αστυνώμευε τις τουαλέτες» φέρεται να «εξαγριώθηκε».