Μοντάνα: Νομοσχέδιο διαγράφει τους τρανς ανθρώπους | Απειλεί τα δικαιώματα των Ίντερσεξ

10/04/2023
από
Μοντάνα
Μοντάνα

Η Μοντάνα ήταν από τις πρώτες πολιτείες που παραχώρησαν στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Αλλά σήμερα η πολιτεία πρόκειται να επιφέρει μια οπισθοδρόμηση στην ισότητα των φύλων — επηρεάζοντας τόσο τις cis όσο και τις τρανς γυναίκες, καθώς και όλα τα τρανς και non-binary άτομα.

Το νομοσχέδιο 458 της Γερουσίας ορίζει το φύλο με βάση τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά – τα θηλυκά θα ορίζονται από την ικανότητά τους να παράγουν ένα ωάριο και τα αρσενικά από την ικανότητά τους να παράγουν σπέρμα, «υπό κανονική ανάπτυξη». Όσα δεν μπορούν να κάνουν ένα από τα δύο, λόγω μιας κατάστασης που υπάρχει κατά τη γέννηση θα ορίζονται σύμφωνα με τα “nonambiguous” γεννητικά τους όργανα, αναφέρει το νομοσχέδιο. Τα ιντερσεξ άτομα θα λαμβάνουν ένα φύλο με βάση το χαρακτηριστικό που θεωρείται κυρίαρχο. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επηρεάσουν περισσότερα από 40 τμήματα του κρατικού νόμου.

Εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος – έχει περάσει από τη Γερουσία της Μοντάνα και εκκρεμεί να περάσει από τη Βουλή – θα εξαφανίσει τα τρανς άτομα και θα προωθήσει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες πρέπει να αποκλείονται από ορισμένες θέσεις εργασίας, επειδή ο ρόλος τους στην αναπαραγωγή είναι το πιο σημαντικό πράγμα, αναφέρουν ακτιβιστικοί κύκλοι.

Το νομοσχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατης διάσκεψης που οργανώθηκε από την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών. Είναι «τρομερό από πολλές απόψεις» και θα έχει «πραγματικά τρομερό αντίκτυπο… στον τρανς πληθυσμό της Μοντάνα και πιθανώς σε άλλες πολιτείες, εάν αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο δικηγόρος και καθηγητής νομικής Paul Snith.

Θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για τους τρανς ανθρώπους να ζήσουν με επιτυχία στην πολιτεία, είπε, αναγκάζοντάς τους είτε να εγκαταλείψουν τη Μοντάνα είτε να παραιτηθούν από τις διαδικασίες επιβεβαίωσης του φύλου που απαιτούνται για την ευημερία τους. Τα τρανς άτομα δεν θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν το φύλο τους στα πιστοποιητικά γέννησής τους, στις άδειες οδήγησης, ή σε άλλα νομικά έγγραφα και θα δημιουργούσε μια κατάσταση στην οποία η χρήση των δημόσιων τουαλετών θα ελεγχόταν.

Οι νομοθέτες πίσω από το νομοσχέδιο «απλώς αρνούνται να αποδεχθούν την έννοια ότι υπάρχουν τρανς άτομα», ανέφερε.

Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που γνωρίζει ότι προσπαθεί να ορίσει το φύλο τόσο στενά, αλλά «αν αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, θα είναι μια πραγματική μάστιγα», πρόσθεσε ο Smith, καθηγητής στο Georgetown Law.

Και «οι τρανς άνθρωποι δεν θα υποφέρουν μόνο» εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, δήλωσε η Ria Tabacco Mar, διευθύντρια του ACLU’s Women’s Rights Project.

«Οι αναπαραγωγικές ικανότητες των γυναικών έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον τους εδώ και χρόνια», είπε. «Για παράδειγμα», είπε, «πολλές πολιτείες κάποτε απέκλειαν τις γυναίκες από τις θέσεις ενόρκων, επειδή η υπηρεσία των ενόρκων, θα παρενέβαινε σε αυτό που θεωρούνταν σωστός ρόλος της γυναίκας – να κρατά το σπίτι και να φροντίζει τα παιδιά.»

Το νομοσχέδιο της Μοντάνα βασίζεται σε «ανεπίτρεπτα στερεότυπα σχετικά με τον σωστό τρόπο να είσαι γυναίκα», σημείωσε και θα μπορούσε να επιτρέψει κάθε είδους διάκριση λόγω φύλου, όπως η άρνηση απασχόλησης σε γυναίκες με παιδιά.

Η καταπολέμηση αυτής της νομοθεσίας είναι «το σωστό για όλα μας», δήλωσε.

Το SB 458 έρχεται επίσης σε σύγκρουση με το σύνταγμα της Μοντάνα, δήλωσε η Akilah Maya Deernose, δικηγόρος του προσωπικού της θυγατρικής της ACLU στη Μοντάνα. Το πολιτειακό σύνταγμα έχει μια ρήτρα ατομικής αξιοπρέπειας, η οποία δηλώνει: «Ούτε το κράτος, ούτε κανένα άτομο, εταιρεία, ή ίδρυμα θα πρέπει να κάνουν διακρίσεις εις βάρος οποιουδήποτε ατόμου κατά την άσκηση των ατομικών ή πολιτικών του δικαιωμάτων λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, κουλτούρας, κοινωνική προέλευση ή κατάσταση, ή πολιτικές ή θρησκευτικές ιδέες».

«Έρχεται ευθέως σε αντίθεση με αυτό που στοχεύει να κάνει αυτό το σαρωτικό νομοσχέδιο», είπε η Deernose. «Δεν εναπόκειται στους νομοθέτες να ερμηνεύσουν αυτή τη ρήτρα, πρόσθεσε, αλλά στα δικαστήρια.»
Δες και αυτό!