Μοντάνα: Επίθεση στα τρανς δικαιώματα με νέο οριστικό κανόνα

12/09/2022
από

Τέθηκε οριστική απαγόρευση για τα τρανς άτομα στη Μοντάνα να μη μπορούν να διορθώσουν τα πιστοποιητικά γέννησής τους, γεγονός που αποτελεί ακόμη ένα καταστροφικό πλήγμα για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην περιοχή.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της πολιτείας υιοθέτησαν μια προτεινόμενη αλλαγή κανόνα την Παρασκευή (9 Σεπτεμβρίου), η οποία εμποδίζει ουσιαστικά στα τρανς άτομα να διορθώσουν τον δείκτη φύλου στο πιστοποιητικό γέννησής τους σε οποιαδήποτε περίσταση.

Ο κανόνας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο (10 Σάββατο), υπερισχύει ενός προηγούμενου νόμου που υπογράφηκε το 2021 από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Greg Gianforte.

Εκείνη την εποχή, ο Gianforte αντιμετώπισε κριτική από ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες υπεράσπισης όταν εισήγαγε έναν νόμο που απαιτούσε από τα τρανς άτομα να υποβληθούν σε «χειρουργική επέμβαση» πριν αλλάξουν τον δείκτη φύλου στα πιστοποιητικά γέννησής τους.

Σήμερα, η πολιτεία έχει υιοθετήσει οριστικά έναν κανόνα, που σημαίνει ότι ακόμη και τα τρανς άτομα που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου δε θα μπορούν να αλλάξουν τα πιστοποιητικά γέννησής τους.

Σύμφωνα με τον κανόνα, το πιστοποιητικό γέννησης ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει μόνο εάν έχει αναγραφεί εσφαλμένα στο αρχικό πιστοποιητικό «ως αποτέλεσμα σφάλματος τεχνικού ελέγχου ή σφάλματος εισαγωγής δεδομένων», σύμφωνα με το CNN.

Ο δείκτης φύλου μπορεί επίσης να αλλάξει εάν «το φύλο του ατόμου αναγνωρίστηκε εσφαλμένα στο αρχικό πιστοποιητικό και το τμήμα λάβει μια ένορκη βεβαίωση διόρθωσης και δικαιολογητικά» που δείχνουν αποτελέσματα χρωμοσωμικών, μοριακών, καρυοτυπικών, DNA ή γενετικών εξετάσεων «που προσδιορίζουν το φύλο του ατόμου».

Εν ολίγοις, ο νέος κανόνας είναι προσεκτικά διατυπωμένος για να διασφαλίσει ότι τα τρανς άτομα δε θα μπορούν να διορθώσουν τα στοιχεία του πιστοποιητικού γέννησής τους.

Η Μοντάνα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμποδίσει τα τρανς άτομα να διορθώσουν τα πιστοποιητικά γέννησής τους.
Δες και αυτό!