Μητέρα κατηγορεί το σύστημα υγείας της Αγγλίας για τον θάνατο της τρανς κόρης της

0
10
Από την οικογένεια της Litman.
Η μητέρα μιας τρανς κοπέλας που έφυγε πριν ένα χρόνο από τη ζωή δήλωσε κατά τη διάρκεια δικαστικής έρευνας, ότι η κόρη της θα μπορούσε να είχε σωθεί αν της είχε προσφερθεί η σωστή φροντίδα.

Η Alice Litman αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2022, γεγονός που η οικογένεια της πιστεύει ότι προκλήθηκε από την αναμονή της για μια αρχική αξιολόγηση σε κλινική του NHS για gender-affirming care, η οποία ξεπερνούσε τις 1.000 μέρες.

Η έρευνα για τον θάνατο της 20χρονης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου), διερευνά τις καθυστερήσεις που αντιμετώπισε η Litman προσπαθώντας να αποκτήσει πρόσβαση σε περίθαλψη που να επιβεβαιώνει το φύλο της.

Η μητέρα της Litman, Dr Caroline Litman, η οποία εργαζόταν ως ψυχίατρος για το NHS επί 12 χρόνια, δήλωσε στην ανάκριση αυτήν την εβδομάδα ότι πιστεύει ότι η κόρη της θα ήταν ακόμα εδώ σήμερα αν είχε υποστηριχθεί από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Πιστεύω ότι η κόρη μου θα μπορούσε να είχε ζήσει μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή αν δεν είχε αποτύχει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που θα όφειλε να την έχει υποστηρίξει», έγραψε η Δρ. Litman σε επιστολή της, την οποία διέδωσε το BBC.

Συνέχισε σημειώνοντας ότι η κόρη της είχε εμφανίσει για πρώτη φορά σημάδια άγχους και μελαγχολίας το 2018, πριν κάνει coming out ως τρανς, και ο γιατρός τότε της είχε προτείνει να παίζει περισσότερο ποδόσφαιρο.

«Δεν της προσφέρθηκε καμία άλλη θεραπεία», έγραψε η Δρ. Litman.

«Κατά την άποψή μου, [η Alice] ένιωθε ότι δεν την έπαιρναν στα σοβαρά και οι γιατροί δεν την καταλάβαιναν».

Η Litman παραπέμφθηκε στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Ταυτότητας Φύλου του NHS το 2019, αλλά έμεινε στη λίστα αναμονής για 1.032 ημέρες.

Την ίδια χρονιά, παραπέμφθηκε στην CAMHS (Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων) μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας, δήλωσε η μητέρα της στην έρευνα.

Alice Litman and her mum smiling, with snow visible on the ground behind them

Παρά την άλλη απόπειρα την ίδια χρονιά, η ψυχική υγεία της κόρης της Δρ. Litman δεν τέθηκε ως προτεραιότητα όσο θα έπρεπε, και της δόθηκε εξιτήριο το 2020.

Σε άλλο σημείο της επιστολής της, η Δρ. Litman θυμάται τις αναμνήσεις μιας νεότερης Alice που «χαμογελούσε συνέχεια» και ενθουσίαζε τον κόσμο, η οποία περιγραφόταν από τους φίλους της ως «ήρεμη, ζεστή και ευγενική» αλλά και «τολμηρή και γενναία».

Είπε στο δικαστήριο ότι πιστεύει πως οι μεγάλες αναμονές για φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο -τόσο μέσω του NHS όσο και ιδιωτικά- ήταν αυτές που προκάλεσαν τον πρόωρο θάνατό της.

Ως πρώην υπάλληλος του NHS, η Δρ. Litman εξέφρασε τη «ντροπή» που αισθάνεται καθώς δεν μπόρεσε να δώσει στην κόρη της τη φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου και ψυχικής υγείας.

Εν όψει της ανάκρισης, η οικογένεια Litman δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο ιατροδικαστής θα «αναγνωρίσει τις ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων ως αιτία του θανάτου της Alice, ώστε να μπορέσουμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να πιέσουμε για αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή άλλων τρανς ατόμων.

«Σε όλους μας αξίζει να ζούμε με αξιοπρέπεια, με πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειαζόμαστε. Ζητάμε από το NHS England να αποτρέψει μελλοντικούς θανάτους, αντιμετωπίζοντας επειγόντως την κρίση στην υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.