Το βραβείο καλύτερου ρήτορα στον διαγωνισμό εικονικής δίκης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κέρδισε η φοιτήτρια της νομικής Μυρτώ Σταυρίδη.
Το θέμα του διαγωνισμού που αποτελεί πλέον θεσμό και στον οποίο παίρνουν μέρος τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, αφορούσε μια εικονική υπόθεση.
Πιο συγκεκριμένα είχε να κάνει με το “Εάν ο γάμος δύο ομοφυλόφιλων γυναικών που έχει τελεστεί νόμιμα σε μια φανταστική χώρα θα πρέπει να αναγνωριστεί και σε μια άλλη φανταστική χώρα, η οποία όμως δεν έχει θεσπίσει σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.”
Η υπόθεση περιπλεκόταν από το γεγονός ότι η μία γυναίκα βρισκόταν σε κώμα έπειτα από ατύχημα, ενώ η άλλη είχε μόλις γεννήσει παιδιά με ωάρια της πρώτης και με τεχνητή γονιμοποίηση. Τα άλλα δύο μέλη της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών ήταν η Δήμητρα Σεραφειμίδη και η Στέλλα Μαυρομάτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στους 16 πρώτους βρίσκονται και οι ομάδες του ΑΠΘ και του Δημοκριτείου.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Καθημερινή”, η Μυρτώ σχολιάσε το θέμα της υπόθεσης αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Πού αποδίδετε την πρωτιά σας;
Στην πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας. Αυτό είναι κάτι που δεν το είδα απαραίτητα σε άλλες ομάδες.
Γιατί η ομάδα σας δεν συμπεριλάμβανε αγόρια;
Η θεωρία που ακούστηκε είναι ότι το φετινό θέμα με τους ομοφυλόφιλους δεν ενδιέφερε πολύ τα αγόρια…
Ποια ήταν η δική σας άποψη για το θέμα του διαγωνισμού;
Πιστεύω ότι κάποιας μορφής νομική αναγνώριση για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε κράτος. Είναι ένα φλέγον θέμα αυτή την περίοδο για το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Υπήρχε δεδικασμένο;
Η μόνη γνωστή δίκη είναι η «Βαλλιανάτος και άλλοι κατά Ελλάδας», η οποία έθεσε κάποιες πολύ βασικές αρχές. Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2013 επειδή, ενώ έχει θεσπίσει ένα σύμφωνο συμβίωσης, έχει περιορίσει την εφαρμογή του μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια, και αυτό συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση.
Μετά την καταδίκη, η Ελλάδα οφείλει να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια;
Το δικαστήριο δεν μπορεί να υποχρεώσει ένα κράτος να νομοθετήσει. Μόνο λίγα παραπάνω από τα μισά κράτη-μέλη στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν θεσπίσει σύμφωνο συμβίωσης και για τους ομοφυλόφιλους.
Θα είχατε κερδίσει την εικονική δίκη εάν έπρεπε να υποστηρίξετε την αντίθετη άποψη;
Είμαστε έτοιμες για τα πάντα. Στη νομική επιστήμη δεν πρέπει να χάνεσαι σε ηθικά ζητήματα, αλλά να εστιάζεις στη νομική βάση. Το βασικό μας επιχείρημα θα ήταν ότι οι αιτούντες δεν είχαν εξαντλήσει όλα τα εθνικά ένδικα μέσα.