Μήνυμα ενάντια στη σεξουλικοποίηση της ενόργανης από τις Γερμανίδες

26/07/2021
από

Οι Γερμανίδες αθλήτριες της ενόργανης στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020 φόρεσαν ολόσωμες εμφανίσεις, χωρίς να παραβιάζουν κανέναν κανόνα.

Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες και τα κορίτσια καλύπτουν τα πόδια τους σε διεθνή διαγωνισμούς, μόνο για θρησκευτικούς λόγους. Η Sarah Voss από τη Γερμανία, τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Γυμναστικής αψήφησε τη σύμβαση με το κορμάκι, δήλωσε ότι ήταν περήφανη για την απόφασή της, και υποστηρίχθηκε από την ομοσπονδία γυμναστικής της χώρας της.

Έτσι, στη διοργάνωση των Ολυμπιακών του Τόκιο 2020, οι Γερμανίδες αθλήτριες ενόργανης έχουν δικαίωμα να επιλέξουν αν θα φορέσουν ολόσωμες ή όχι εμφανίσεις, μία κίνηση ενάντια στη σεξουλικοποίηση του αθλήματός τους.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, το άθλημα κλονίστηκε από καταγγελίες σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης διεθνώς, γεγονός που οδήγησε σε εισαγωγή νέων πρωτοκόλλων ασφαλείας για την προστασία των αθλητριών/αθλητών.

Σε μία ανάρτηση στο Instagram αναφέρονται τα εξής:

«Ελπίζουμε ότι οι αθλήτριες που αισθάνονται άβολα με τις συνηθισμένες εμφανίσεις θα αισθάνονται τόλμη να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Οι γυναικείες ομάδες ενόργανης της Γερμανίας αποκάλυψαν τις ολόσωμες εμφανίσεις που θα φορούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς στέκονται ενάντια στη «σεξουαλικοποίηση» στον αθλητισμό.

Από τη δεκαετία του 1970, οι γυναίκες που διαγωνίζονταν στην ενόργανη γυμναστική φορούσαν πάντα κορμάκια με κόψιμο στο μπικίνι, αλλά το κουαρτέτο της Γερμανίας θα φορέσει ολόσωμες φόρμες, που καλύπτουν τα πόδια τους και το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους – το οποίο εμπίπτει στους κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής.»

«Άρχισα να νιώθω όλο και πιο άβολα»

Η Voss είχε εξηγήσει την απόφασή της σε συνέντευξη με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF:

«Εμείς οι γυναίκες θέλουμε να νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας. Στο άθλημα της γυμναστικής αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς μεγαλώνεις από το σώμα ενός παιδιού. Ως μικρό κορίτσι δεν είχα θέμα. Αλλά όταν ξεκίνησε η εφηβεία, όταν ήρθε η περίοδός μου, άρχισα να νιώθω όλο και πιο άβολα.» 

Η γερμανική ομοσπονδία τότε, είχε δηλώσει ότι ο αθλητισμός και η γυμναστική πρέπει να είναι τομείς, όπου οι γυναίκες αθλήτριες θα ένιωθαν άνετα στα ρούχα τους ανά πάσα στιγμή.




Δες και αυτό!