Η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τη φετινή 17η Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, ιντερφοβίας και τρανσφοβίας (IDAHOBIT), κυκλοφόρησε μία μίνι καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Η καμπάνια περιλαμβάνει μία σειρά από έξι βίντεο με τη μορφή animation, στα οποία ακούγονται γνωστά οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αλευράς, Ρήγας Αξελός, Τζόυς Ευείδη, Αντώνης Καλομοιράκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Άννα Κουρή, Στέλιος Μάινας, Γιώργος Μενεδιάτης, Σπύρος Μπιμπίλας, Όμηρος Πουλάκης και η Άννα Χατζησοφιά.
Στο ερώτημα «Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να δώσεις σήμερα κατά της κάθε είδους λοατκιφοβίας;» απαντούν:
Κωνσταντίνος Αλευράς: «Ήρθε ο καιρός για ίσα δικαιώματα. Το τέλος του φόβου! Σε μια κοινωνία με ίση μεταχείριση, ίδια αντιμετώπιση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σε μια κοινωνία ανοιχτή, ανεκτική, αλληλέγγυα, χωρίς παρωπίδες. Μία ζεστή αγκαλιά για όλους.»
Ρήγας Αξελός:«Μακάρι να είχαμε και μεις το καθαρό ανυπόκριτο βλέμμα και την περήφανη ματιά τους! Αυτή είναι η απάντηση στον ψόγο “καλά με αυτούς ασχολείσθαι;”»
Τζόυς Ευείδη:«Και μόνο ο όρος λοατκιφοβία μου φαίνεται τρομερά γελοίος… Είναι σαν ξανθοφοβία, εξυπνοφοβία, καρεκλοφοβία και κετσαποφοβία… Με δυο λόγια είναι μια φοβία άκυρη.»
Αντώνης Καλομοιράκης:«Για μια ζωή που ο άνθρωπος θα βρίσκεται στο κέντρο.»
Μαρία Κανελλοπούλου:«Το χειρότερο σχόλιο, αυτό που με ανατριχιάζει δηλαδή και που το έχω ακούσει πολύ περισσότερες φορές απ’ αυτές που μπορώ να ανεχτώ και ν’ αντέξω: “Τι περιμένεις απ’ αυτόν; Πούστης είναι!” Κι ένα ακόμα, μετά από μια ομιλία μου στη Βουλή που είχε σχέση με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας -αν και δε θυμάμαι για ποιο νομοσχέδιο ακριβώς- που όμως είχε πάει πολύ καλά… Γράφτηκε στο fb, από “αριστερό” και “σύντροφο”: “Σήμερα βλέπω αποθεώνονται διάφοροι, που αγωνίζονται για τα δικαιώματα της κωλοτρυπίδας”. Ανατριχιαστικό επίσης.»
Άννα Κουρή:«Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη λοατκιφοβίας είναι η ενημέρωση, γιατί φοβόμαστε αυτό που δεν γνωρίζουμε.»
Στέλιος Μάινας:«Ο αυτοπροσδιορισμός είναι θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα. Ας γίνει και πράξη. Και επ’ ευκαιρίας θα σας παραπέμψω στον μεγάλο συνθέτη και τραγουδιστή Anthony and the Johnson’s και στο υπέροχο τραγούδι του “For today I’m a boy”, από το οποίο πήρε και τον τίτλο το διάσημο βιβλίο της Kim Fu.»
Γιώργος Μενεδιάτης:«Αν νιώθεις, “αηδία”, “μίσος” ή πιο κομψά “άβολα” στην εικόνα ή στον τρόπο που εκφράζεται ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, τότε είναι η μέρα σου. Η μέρα που έχεις την ευκαιρία να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να αναρωτηθείς “Τι φοβάμαι;” Μόνο όταν καταλάβεις τι είναι αυτό που σε φοβίζει θα νιώσεις καλύτερα.»
Σπύρος Μπιμπίλας:«Κάθε άνθρωπος πάνω στη γη με οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα και ξέχωρο χαρακτηριστικό, αν έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους τους συνανθρώπους του, καμία διάκριση πλέον δεν έχει θέση στον πολιτισμένο μας κόσμο. Κανένας δεν πρέπει πια να φοβάται αυτούς που του επιβάλλουν έναν απάνθρωπο φόβο και όλοι πρέπει να είναι περήφανοι για αυτό ακριβώς που είναι.»
Όμηρος Πουλάκης:«Δεν μπορώ ευτυχώς να θυμηθώ κάποιο ομοφοβικό – λοατκι+φοβικό σχόλιο για συνάνθρωπό μας (νομίζω η τελευταία φορά θα πρέπει να ήταν στο δημοτικό σχολείο). Και συνειδητοποιώ πως το γεγονός αυτό οφείλει να με κάνει περήφανο και χαρούμενο για τους ανθρώπους που έχω συνολικότερα συναναστραφεί. Ισονομία, ισοπολιτεία, ορατότητα, Δικαιοσύνη. Για όλα.»
Άννα Χατζησοφία:«Η αγάπη είναι αγάπη, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και πολλοί αγώνες που πρέπει να δοθούν μέχρι την πλήρη εξάλειψη κάθε διάκρισης.»