“Μην φοβάστε το αίμα που είναι θετικό στον HIV – Χρησιμοποιήστε το” 

12/04/2023
από

Τα ποσοστά μετάδοσης του HIV στον ασιατικό-αμερικανικό πληθυσμό αυξήθηκαν κατά 36% μεταξύ 2010 και 2014, με παρόμοια ευρήματα το 2020, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι πραγματικά ένα σύμπτωμα αυτής της αορατότητας, που αφορά τις κοινότητες [Ασιατών-Αμερικανών/Νησιωτών του Ειρηνικού]», είπε η Μέλανι Ντάλφο, κοινοτική διευθύντρια στο Κοινοτικό Κέντρο Υγείας APICHA στην πόλη της Νέας Υόρκης, στο Gay City News. Η Ντάλφο πιστεύει ότι οι AAPI κοινότητες παραμελούνται, επειδή δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο οι κοινότητες των Μαύρων ή των Λατίνων, αλλά και επειδή πολλοί βλέπουν τους Ασιάτες-Αμερικανούς ως «μόνιμα ξένους».

Αυτό θέτει προκλήσεις για τους Ασιάτες μετανάστες, που μπερδεύονται με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όταν μεταναστεύουν στις Η.Π.Α.

Για να καταπολεμήσει το στίγμα και να υποστηρίξει τη δίκαιη φροντίδα για τον HIV, ο Φιλιππινέζος καλλιτέχνης Niccolo Cosme επιμελήθηκε μια σειρά φωτογραφιών με τίτλο TAGGULAN, ή Defense, και περιλαμβάνει Φιλιππινέζους/ες/@ ακτιβίστριες/ές/@, πρότυπα κοινωνικής δικαιοσύνης, και καλλιτέχνες drag. Τα μοντέλα είναι τοποθετημένα σε κόκκινο φόντο, που κατασκευάστηκαν με γαλακτωματοποιημένα δείγματα οροθετικών δειγμάτων αίματος, σε καμβά τεντωμένο πάνω σε ξύλο.

«Θέλαμε να το κάνουμε πιο ανθρώπινο μέσα από το πραγματικό αίμα», είπε ο Cosme, χρησιμοποιώντας το έργο τέχνης ως μια μορφή καμπάνιας U=U, για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι το μη ανιχνεύσιμο σημαίνει μη μεταδοτικό.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID στη Νέα Υόρκη, η δημόσια πολιτική έπαιξε επίσης ρόλο στις αυξήσεις του HIV – δεδομένου ότι οι ειδικοί πόροι για τον HIV δεν ήταν τόσο διαθέσιμοι, οι ετήσιες νέες διαγνώσεις HIV αυξήθηκαν κατά 14% μεταξύ 2020-2021.

«Μεταξύ των γκέι ανδρών από την Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού, σημειώθηκε πτώση 80% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις», είπε η Ντάλφο. «Πολλοί από τους ασθενείς μας φοβήθηκαν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα από φόβο ότι η COVID-19 θα μπορούσε να επιδεινώσει ή να επηρεάσει αρνητικά τις ιατρικές τους καταστάσεις. Μας χαρακτηρίζουν ως φορείς πανώλης».

Έργα όπως το TAGGULAN του Cosme συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να λάμπουν για μια παγκόσμια νίκη κατά του HIV.

Στην πρεμιέρα των φωτογραφιών του, ο Cosme είπε: «Πιστεύω ότι είμαστε όλοι πολεμιστές. Και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας αν δουλέψουμε μαζί». 
Δες και αυτό!