Μια συζήτηση για την ισότητα στον γάμο στο Kontra Channel

246
Η Κατερίνα Τρίμμη, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), συζήτησε με τον Πάνο Χαρίτο στην εκπομπή Kontra News, για τη σημασία της ισότητας στον γάμο.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθούμε να μιλάμε για γάμους δύο ταχυτήτων ή για γάμους που υπάρχουν, και για γάμους που δεν υπάρχουν. Όλοι οι βουλευτές ορκίζονται στο ίδιο Σύνταγμα, και πρέπει να υπηρετούν όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Ως νομικός, μου είναι αδιανόητο το ότι το συζητάμε ακόμα. Δεν υπάρχει καμία νομική και ηθική δικαιολογία», δήλωσε η νομικός που εκπροσωπεί και τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

«Όλος ο νομικός κόσμος περιμένει ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν πια διακρίσεις ανάμεσα στα υποτιθέμενα διαφορετικά είδη οικογενειών. Δεν υπάρχουν διαφορετικές οικογένειες, υπάρχουν γονείς και παιδιά. Όλοι οι γονείς και όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, δεν υπάρχει καμία διάκριση. Όλοι γεννιούνται και πεθαίνουν με τον ίδιο τρόπο, καλό είναι στο μεσοδιάστημα να τους εξασφαλίσουμε την ισονομία», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ανέφερε τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της έλλειψης ενός νομικού πλαισίου προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών, και πρόσθεσε φυσικά ότι ο γάμος δεν είναι η μοναδική διεκδίκηση.

«Τα θιγόμενα πρόσωπα είναι κυρίως οι μη βιολογικοί γονείς, οι οποίοι δεν φαίνονται πουθενά. Είναι σε μια γκρίζα ζώνη ανυπαρξίας δικαιωμάτων που σημαίνει ότι δεν μπορούν να θεμελιώσουν κανέναν συγγενικό δεσμό με τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε αυτές τις οικογένειες. Και αντίστοιχα θίγονται και τα ίδια τα παιδιά.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο νόμος έχει παιδευτική αξία. Δεν μπορεί να περιμένει ένα δικαίωμα πότε θα ωριμάσει ο οποιοσδήποτε. Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε με αυτούς που μας ακολουθούν και όχι με αυτούς που τρέχουν μπροστά;».

Κλείνοντας, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατάει ως μυστικό το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο θα εισαγάγει αυτό το νομοσχέδιο.

«Έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός να ορίσει πότε θα έρθει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ακούγονται πάρα πολλά. Ακουγόταν ότι θα έρθει τις πρώτες εκατό μέρες της κυβέρνησης, αλλά δεν ήρθε. Κάθε μέρα που περνάει, είναι άλλη μια μέρα χωρίς δικαιώματα για κάποιους συμπολίτες μας», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ολόκληρη η συνέντευξη: