Μια συσκευή για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας στο σπίτι

87
Μια συσκευή προσυμπτωματικού αυτό-ελέγχου του τραχήλου της μήτρας βρίσκεται υπό κλινική δοκιμή για να λάβει έγκριση από τον FDA στις ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για μια τέτοια αλλαγή παγκοσμίως!

Το τακτικό τεστ Παπ μπορεί να είναι απαραίτητο για την πρόληψη του καρκίνου, ίσως είναι όμως και μια δυσάρεστη εμπειρία για τα άτομα με μήτρα, εξαιτίας του κολποδιαστολέα.

Η αρκετά ξεπερασμένη συσκευή που χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό των κολπικών τοιχωμάτων μπορεί να είναι κρύα, άβολη αλλά και επίπονη για πολλά άτομα. Το συγκεκριμένο εργαλείο εφευρέθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και δεν έχει προσαρμοστεί πολύ από την αρχική του μορφή.

Η νέα συσκευή με την ονομασία Teal Wand, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία Teal Health, είναι μια συσκευή ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο σπίτι. Σε ανάρτηση που έκανε η εταιρία στο Instagram, εξήγησε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο «ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ελέγχει τα δείγματα σε εγκεκριμένες πρωτογενείς δοκιμασίες για τον HPV».

Η εταιρία αναφέρει επίσης ότι ένα στα τέσσερα άτομα με μήτρα δεν είναι ενημερωμένο για τον έλεγχο του τραχήλου, ενώ το 75% από αυτά, αντιμετωπίζουν περισσότερα από ένα εμπόδια για να πάνε σε έναν προληπτικό έλεγχο.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι περίπου 4.000 άτομα με μήτρα πεθαίνουν ετησίως από τον συγκεκριμένο καρκίνο. Οι εξετάσεις για τον αυτό-έλεγχο του τραχήλου αποτελούν ήδη επιλογή σε άλλες χώρες και μειώνουν ενεργά τα εμπόδια για τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στον χώρο της υγείας.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση παρουσίασε αυτού του είδους την εξέταση τον Ιούλιο του 2022. Τα τεστ του οικιακού κιτ «επιτρέπουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και συμβάλλουν στην άρση των εμποδίων για χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ εξεταστεί – συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που έχουν βιώσει σεξουαλική βία, των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων και των πολιτισμικά και γλωσσικά διαφορετικών κοινοτήτων και των Πρώτων Εθνών», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Όπως είναι αναμενόμενο, το αρχικό εργαλείο έχει μια βίαιη και σεξιστική ιστορία. Το 1945, ο Δρ James Marion Sims πραγματοποιούσε χειρουργικές επεμβάσεις σε σκλάβες γυναίκες χωρίς αναισθησία ή κάποιο άλλο φάρμακο, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το αναπαραγωγικό σύστημα. Εφηύρε το όργανο για να δώσει στον εαυτό του – και στους κατά κύριο λόγο cis άνδρες γιατρούς – τη δυνατότητα να εξετάζουν καλύτερα τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας, σύμφωνα με την GE HealthCare.