Μια φορά κι έναν καιρό η αγάπη κέρδισε στην Ελλάδα

Μια φορά και έναν καιρό μια μακρινή – μακρινή χώρα ψήφισε την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία. Δεσμεύτηκε για την ισονομία και τη δικαιοσύνη. Από τότε τουλάχιστον επτά ζευγάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων συμβίωναν για χρόνια, απέκτησαν πλέον νομικά και πολιτειακά αναγνωρισμένες σχέσεις και οικογένειες.

Στην εξωτική πόλη της Πάτρας, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ψήφιση του νόμου, δύο κορίτσια ενώθηκαν με ιερά δεσμά και κοινωνικές υποχρεώσεις. Νυμφεύθηκαν σ’ αυτό τον μακρινό τόπο λόγω της καταγωγής της μιας εκ των δύο συντρόφων και από τότε ζούνε αυτές καλά κι εμείς καλύτερα.

Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γκέι γάμος στα Χανιά. Δύο αγόρια αποφάσισαν να ξεπεράσουν τα φυσικά, κοινωνικά και πολιτειακά εμπόδια ενώνοντας δια παντώς τις ζωές τους.  Ο γάμος τους τελέστηκε στο δημαρχείο Χανίων στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του news24/7.

Μία βδομάδα αργότερα (7 Μαρτίου) πραγματοποιήθηκε γάμος ομόφυλου ζευγαριού στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα δύο άτομα ενώθηκαν αιώνια ελπίζοντας σε ζωή χαρισάμενη.

Ο πρώτος γάμος που ανακοινώθηκε, ωστόσο, ήταν εκείνος που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου στο δημαρχείο της Νέας Σμύρνης, στην Αθήνα.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Σταύρος  Γαβριλιάδης γνώρισε τον Δημήτρη Ελευσινιώτη. Από κείνη την φορά πέρασαν 20 χρόνια.  Ο Σταύρος και ο Δημήτρης απέκτησαν τρία παιδιά. Μέχρι εκείνη την ηλιόλουστη μέρα του Μάρτη φάγανε μαζί ψωμί κι αλάτι. Βρέθηκαν στα θεωρία της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου απ’ όπου και δήλωσαν στο Bloomberg πως έχουν ήδη έτοιμα τα κοστούμια και τις βέρες τους.

Τον γάμο τους τέλεσε ο αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, οποίος δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως ο δήμος του «είναι πάντα στην αιχμή της πρωτοπορίας και υποδέχεται πάντα τις θετικές κοινωνικές αλλαγές».

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε πως ο γάμος τελέστηκε  με αστυνομική παρουσία, καθώς το ζευγάρι είχε δεχτεί απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας με αποτέλεσμα να ζητήσει την προστασία της αστυνομίας. Σε επιστολή του στην ΕΛ.ΑΣ. το ζευγάρι ανέφερε πως εν τέλει ο γάμος πραγματώθηκε χωρίς φόβο και ασφαλώς τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα τρία ανήλικα παιδιά τους. «Ο γάμος ήταν ο πρώτος γάμος μεταξύ ανδρών στην Ελλάδα. Και επειδή είχαμε δεχθεί απειλές για τη σωματική μας ακεραιότητα, απευθυνθήκαμε σε σας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μια φορά κι έναν καιρό η Δανάη γνώρισε την Αλεξία. Αρκετό καιρό μετά από εκείνη την φορά, κι ενώ η μία κράταγε το χέρι της άλλης στις στραβές και τα ζόρια, η Δανάη νυμφεύθηκε την Αλεξία. Μόλις πέντε μέρες μετά τον γάμο του Δημήτρη και του Σταύρου και λίγο πριν την έναρξη της τελετής του γάμου τους σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters η Δανάη Δεληγιώργη ανέφερε: «Τώρα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε με μια δήλωση ότι: Ξέρετε κάτι; Δεν κάνατε όλα αυτά τα πράγματα για το τίποτα». Εκείνη τη φορά κι εκείνον τον καιρό «η αγάπη κέρδισε», σημείωσε η Δανάη. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν το ζευγάρι αντάλλαξε τους όρκους του και αγκαλιάστηκε.

Ο γάμος τους τελέστηκε στο Δημαρχείο της Αθήνας. Οι δύο γυναίκες είχαν ανακοινώσει το γεγονός ήδη από τις 22 Φεβρουαρίου στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Δύο μέρες αργότερα (24 Φεβρουαρίου) ανακοινώθηκε ο γάμος του συγγραφέα Αύγουστου Κορτώ με τον επί χρόνια σύντροφό του Τάσο Σαμουηλίδη. Ο Αύγουστος και ο Τάσος είχαν καταφέρει να μείνουν μαζί σχεδόν μια δεκαετία, στα εύκολα και στα δύσκολα, στις χαρές και τις λύπες.

Τους δύο αυτούς γάμους τέλεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας την ίδια μέρα. Σε δημοσίευσή του στα social media o συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αγάπες όμορφες,

Οι ευχές σας είναι απερίγραπτα πολύτιμες, και τα γλυκά σας λόγια έκαναν τον γάμο μας ακόμα πιο όμορφο κι αξέχαστο.

Ωστόσο, ο δρόμος ως την τελετή, παρά την ευτυχία της κοινής μας ζωής, δεν ήταν εύκολος. Όταν αρχίσαμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες που μας απεικόνιζαν μαζί, το κάναμε με την αθώα χαρά όλων των ζευγαριών, που μοιράζονται στιγμές απ’ την τρυφερή τους καθημερινότητα. Κι ενώ είχαμε εξαρχής ανεκτίμητους συντρόφους κι υποστηρικτές, φάγαμε τόνους λάσπη και χολή. Απ’ τον ραδιοφωνικό οχετό που υπέστην όταν είπα τις τρεις αδιανόητες λέξεις – ο άντρας μου – το 2014, μέχρι ύβρεις και κατάρες για την “πρόκληση” και τη “διαφήμιση της ανωμαλίας μας”. Φωτογραφίες μας κατέβαιναν – μέχρι και πρόσφατα – γιατί το θέαμα δυο αντρών που φιλιούνται προφανώς αξίζει σωρεία report, μέχρι προχτεσινά σχόλια για νυφικά κι εγκυμοσύνες.

Μη νομίζετε πως τα αναφέρω όλα αυτά επειδή μ’ έχουν σημαδέψει. Τα γράφω για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στο μεταίχμιο του έρωτα, της λαμπερής τους ζωής, κι αγωνιούν για τις επιπτώσεις, για την αντίδραση μιας κοινωνίας που εκπαιδεύεται αργά, και μόνο με έναν τρόπο: με το ζόρι, απ’ το μαλλί.

Μωρά μου, όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεστε, μη φοβάστε: η ευτυχία σας αξίζει και σας περιμένει. Δείξτε σθένος κι υπομονή, μην πάψετε να αγωνίζεστε για την αγάπη και την αποδοχή που δικαιούστε. Στην ηλικία σας, ήμουν μόνος και φοβισμένος – αλλά ο φόβος νικιέται, η ασχήμια ξεθωριάζει, το μίσος πνίγεται απ’ το ίδιο του το φαρμάκι. Σήμερα στέκεστε δίπλα μας – και θα μας έχετε πάντα στο πλευρό σας».

Στις 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε γάμος μεταξύ δύο ανδρών στον δήμο Βούλας – Βουλιαγμένης. Τον γάμο τέλεσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Μια φορά κι έναν καιρό όλα αυτά ήταν όνειρα θερινής νυκτός. Μια φορά κι έναν καιρό, ο ένας δεν μπορούσε να κρατήσει το χέρι του άλλου στον δρόμο. Μια φορά κι έναν καιρό δεν μπορούσε η μία να εκδηλώσει δημόσια την αγάπη της προς την άλλη. Μια φορά κι έναν καιρό, οι δράκοι ήταν περισσότεροι από τις φυλακισμένες πριγκίπισσες και τους μοναχικούς ιππότες. Μια φορά κι έναν καιρό, κάποιες ταλαιπωρήθηκαν για να μπορούν αυτήν την φορά κι αυτόν τον καιρό κάποιες άλλες να ερωτεύονται δίχως φόβο.

Μπορεί οι γάμοι που αναφέρονται πιο πάνω να τελέστηκαν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν δια παντός εξαλειφθεί. Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί χώρα εγκλωβισμένη στο μεσοστράτι της συντήρησης και της προόδου. Ένα από τα θέματα που αποκάλυψαν την δυσκολία της να αποφασίσει ποιον δρόμο να τραβήξει αποτέλεσε ο δημόσιος διάλογος γύρω από την ισότητα στο γάμο. Μια προοδευτική νομοθετική αλλαγή έγινε έτσι αφορμή για την ενεργοποίηση συντηρητικών κοινωνικών αντανακλαστικών με αποκορύφωμα διάφορες ομοτρασβοφικές επιθέσεις και κερασάκι στην τούρτα την επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μήπως αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει, ώστε να ζήσουν αυτοί καλά και οι επόμενες γενιές καλύτερα;

 




Δες και αυτό!