Ένα ελληνικό drag βίντεο πρότζεκτ συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό Goodmesh Concours με θέμα για το 2020 τον σεβασμό του σώματος. Ο διαγωνισμός είχε περίπου διακόσιες συμμετοχές, όμως τώρα έχουν επιλεγεί μόλις 11 φιναλίστ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένα drag πρότζεκτ από την Ελλάδα με τον τίτλο DRAUMA.

Το κοινό μπορεί να ψηφίσει για το αγαπημένο του βίντεο, και εκείνο που τελικά θα κερδίσει την αγάπη του κόσμου και τον διαγωνισμό, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Η ελληνική drag συμμετοχή: DRAUMA

Η ελληνική drag συμμετοχή είναι το δεύτερο κατά σειρά βίντεο με τον τίτλο DRAUMA, ένα ταξίδι στο τραύμα με όχημα το drag, που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των Nina Naï, Yorgos Ziavras και Olympia Lazaridou. Στο τέλος του μουσικού βίντεο οι συντελεστές αφιερώνουν το πρότζετκ τους σε όλα τα LGBTQIA+ άτομα που ακόμη τραυματίζονται από το bullying, την κακοποίηση και την αδικία.

Αναφορικά με το κόνσεπτ του έργου της, η ομάδα σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Το Drauma προέρχεται από τις λέξεις drag and trauma. “Drag” επειδή είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφραστούμε εμείς οι ίδιοι, χωρίς να είμαστε πολύ σοβαροί, και “trauma” γιατί στα ελληνικά μπορεί, επίσης, να μεταφραστεί και ως ουλή. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι τα σημάδια από καθημερινές μάχες όπως ασθένειες, εγκυμοσύνη, ή αυτοτραυματισμούς, μπορούν να φορεθούν ως κοσμήματα στα σώματα των επιζώντων. Βλέπουμε αυτό το έργο στο πλαίσιο του σεβασμού του σώματος, ως ευκαιρία να μιλήσουμε για τα διάφορα είδη τραύματος, σωματικά ή ψυχολογικά, και πώς μπορούν οι πληγές και οι ουλές να κάνουν τους ανθρώπους πιο δυνατούς και περήφανους για το ποιοι είναι.

Το τραγούδι που χρησιμοποιήσαμε είναι το “Im Treibhaus” του Richard Wagner από τον κύκλο Wesendonck. Αυτό το κομμάτι περιγράφει λουλούδια που παγιδεύονται σε θερμοκήπιο, που ακτινοβολούν ομορφιά και φως, παρόλο που δε βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτή η μεταφορά ενός παγιδευμένου φυτού μας έδωσε την έμπνευση για το άτομο στην ιστορία μας. Είναι παγιδευμένη από την κοινωνική ιδέα του φύλου, από τους δικούς της αγώνες, παγιδευμένη από ένα σκληρό βαμμένο εξωτερικό;… Όλες αυτές οι αντιθέσεις, η φωνή του βαρύτονου με τη γυναικεία ενδυμασία, οι ουλές που από κοντά μοιάζουν με κοσμήματα, ένα τεχνητό πλάσμα σε ένα φυσικό περιβάλλον προσθέτει μία σύνθεση ομορφιάς, που οδηγεί στην απελευθέρωση…”

Δολοφονία Ζακ: Το βαθύ τραύμα της ελληνικής LGBTQIA+ κοινότητας

“Η αδερφή μας Zackie Oh, γεννημένη Ζακ Κωστόπουλος, ήταν τραγουδιστής, ένα non binary άτομο, ακτιβιστής HIV, και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ζακ/Zackie ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου από δύο άντρες στο φως της ημέρας, όταν μπήκε σε ένα κατάστημα κοσμημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ήταν περιτριγυρισμένος από έναν θυμωμένο όχλο, που μαγνητοσκοπούσε το συμβάν ως θεατής, και στη συνέχεια βασανίστηκε και από την αστυνομία. Οι δολοφόνοι του έχουν αναγκωριστεί, αλλά έχουν αφεθεί ελεύθεροι, και δεν έχει γίνει καμία κίνηση εναντίον των αστυνομικών που εμπλέκονται στη υπόθεση. Η ημερομηνία της δίκης είχε οριστεί για τον Οκτώβριο, αλλά αναβλήθηκε, λόγω της πανδημίας COVID-19. Αυτό το περιστατικό είναι ένα βαθύ τραύμα για την ελληνική LGBTQIA+ κοινότητα.” 

Για να ψηφίσετε μπείτε εδώ.

Ο σκοπός του διαγωνισμού Concours είναι να ενθαρρύνει τη μουσική συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών και διαφορετικών μορφών τέχνης, ενθαρρύνοντας τις ειδικές συνδέσεις που οι καλλιτέχνιδες/ες μοιράζονται μεταξύ τους.

Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι: “Επιδιώκουμε να επιλέξουμε μουσικούς υψηλής ποιότητας που κάνουν ουσιαστικές συνεργασίες, ιστορίες και έννοιες που προάγουν τη χαρά να ενώσουν διαφορετικές μορφές τέχνης, καθώς και την κοινωνία γενικότερα.”