Μετά τον Chapelle και ο Ricky Gervais κάνει σόου στο Νetflix με τρανσφοβικά αστεία

26/05/2022
από
Ο Ricky Gervais υπερασπίστηκε το κακοποιητικό του χιούμορ με στόχο τις τρανς γυναίκες και τα άτομα που ζουν με τον HIV.

Ο Βρετανός κωμικός δέχεται έντονη κριτική για τα τρανσφοβικά του αστεία, μετά την προβολή του “Ricky Gervais: Supernature” στο Netflix.

Η GLAAD, μια ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση στις ΗΠΑ, που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα προβάλλουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, αποδοκίμασε τα αστεία του Gervais χαρακτηρίζοντάς τα ως «γραφικές, επικίνδυνες, αντι-τρανς ατάκες».

Ο Gervais σχολίασε τις αντιδράσεις, λέγοντας στο The One Show του BBC One ότι η κωμωδία θέλει να μας κάνει να «ξεπεράσουμε τα θέματα ταμπού».

«Νομίζω ότι γι’ αυτό είναι η κωμωδία, – για να μας περάσει από πράγματα, και ασχολούμαι με θέματα ταμπού γιατί θέλω να πάω το κοινό σε ένα μέρος που δεν είχε ξαναπάει, έστω και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου», είπε.

«Η μεγαλύτερη προσβολή προκύπτει όταν οι άνθρωποι μπερδεύουν το θέμα ενός αστείου με τον πραγματικό στόχο».

Ο Gervais πέρασε τα πρώτα 15 λεπτά του Supernature κοροϊδεύοντας τις τρανς γυναίκες, για τις οποίες είπε ότι δεν είναι «παλιομοδίτικες γυναίκες… όπως, αυτές με μήτρες».

«Όχι, αγαπώ τις νέες γυναίκες. Είναι υπέροχες, έτσι δεν είναι; Αυτές που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Αυτές με τα γένια και τα πέη.»

Σχετικά με την επιδημία του AIDS, είπε ότι η ασθένεια «στην ακμή της, ήταν καταπληκτική» πριν αστειευτεί ότι ο Θεός και στείλει το AIDS στην «Αφρική» επειδή «ούτως ή άλλως πεθαίνουν».

Η GLAAD επέκρινε τον Gervais και επειδή αστειεύτηκε σχετικά με την επιδημία του AIDS: «Επίσης προωθεί ρητορική κατά των γκέι και διαδίδει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον HIV».

«Προσοχή Ricky και Netflix: οι άνθρωποι που ζουν με HIV σήμερα, όταν λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία, ζουν μακρά και υγιή ζωή και δεν μπορούν να μεταδώσουν τον HIV σε άλλους. U=U.”

Ο Gervais προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αστεία του, μετά τις αντιδράσεις πολλών ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδων. Το πρόγραμμα του έρχεται λίγους μήνες μετά την προβολή (πάλι στο Neflix) της εκπομπής του Dave Chapelle, που κι αυτός είχε κάνει αρκετά τρανσφοβικά αστεία.
Δες και αυτό!