Μάρκελλος Νύκτας: “με έδιωξαν από σχολείο επειδή είμαι γκέι”

0
216
Ο σχεδιαστής μόδας, Μάρκελλος Νύκτας, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον την μεσημβρίαν», χθες Τετάρτη, στην οποία μεταξύ άλλων μίλησε για τις διακρίσεις που βίωσε λόγω της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας θυμήθηκε περιστατικά από τα παιδικά του χρόνια και συγκεκριμένα ένα ομοφοβικό γεγονός, όταν σαν παιδί δεν είχε γίνει δεκτός σε ένα ιδιωτικό σχολείο.

Συγκεκριμένα λέει: «Εγώ μικρός όταν ήμουν στην Κωνσταντινούπολη πήγαινα στο Ζωγράφειο σχολείο, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σχολεία σε όλο τον κόσμο. Όταν ήρθα στην Ελλάδα πήγα πάλι σε ιδιωτικό σχολείο, οι γονείς μου δεν ήταν ευκατάστατοι αλλά η μαμά μου επέμενε να πάω εκεί. Είχα δυσλεξία, αλλά την ανακάλυψα αργότερα γιατί εκείνα τα χρόνια δεν το γνώριζε ο κόσμος. Παρόλα αυτά έγραφα τις ωραιότερες εκθέσεις», είπε αρχικά ο Μάρκελλος Νύκτας.

Στη συνέχεια ανέφερε το ομοφοβικό περιστατικό που βίωσε όταν πήγαινε γυμνάσιο. «Είχα μια δασκάλα στο γυμνάσιο η οποία ήταν μισή Ρωσίδα μισή Ελληνίδα. Ήταν στο ιδιωτικό σχολείο που πήγαινα. Τότε της πήγαινα τα διάφορα που έγραφα, τα ποιήματα μου, τα διόρθωνε και με αγαπούσε πάρα πολύ. Πριν αποφοιτήσω φωνάζουν την μαμά μου στο σχολείο και της λένε ότι δεν θα με δεχτούνε, ενώ ήταν ιδιωτικό σχολείο. Δεν με δέχτηκαν γιατί ήμουν γκέι, υποτίθεται. Και αυτή που είχε το σχολείο ήταν πολύ στριμμένη. Και η μάνα μου έλεγε “Μα το παιδί μου είναι καλό. Γράφει καλές εκθέσεις”», είπε.

Επίσης, μίλησε για τη συμμετοχή του στο ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδας), και όπως είπε ήταν κι από τους πρώτους που μίλησαν για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, προσθέτοντας ότι ο ακτιβισμός εκείνης της εποχής ήταν διαφορετικός λόγω των χειρότερων συνθηκών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη σχέση του με τη μητέρα του. Συγκεκριμένα είπε ότι, «πάντα ήταν υποστηρικτική, αυτή ήταν μάνα, όχι ότι την ευχαριστούσε όλο αυτό, δεν της άρεσε, αλλά ήταν δίπλα μου. Σκέφτηκε και είπε ότι αυτό το παιδί πρέπει να το βοηθήσω». Τέλος, πρόσθεσε ότι δέχτηκε εκφοβισμό από διάφορους καθηγητές του.