Μαρίνα Γαλανού: «Μας αξίζει μία καλύτερη χώρα που θα σέβεται όλους τους συνανθρώπους μας»

29/06/2021
από
Μαρίνα Γαλανού
Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ)

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τα μέλη της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+.

Μαρίνα Γαλανού
Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ)

Η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού και μέλος της Επιτροπής, Μαρίνα Γαλανού, λίγο μετά την συνάντηση έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:

«Σήμερα καταθέσαμε στον κύριο Πρωθυπουργό το πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Μας άκουσε με προσοχή, ενώ καθένας και καθεμιά μας έθιξε εν τάχει κάποια σημεία.

Η συνάντηση έγινε σε ένα πολύ καλό κλίμα.

Εάν θελήσουμε να αποτιμήσουμε αυτή τη διαδρομή και το τελικό πόρισμα, θα πρέπει να πούμε ότι σε πολύ λίγο χρόνο (μόνο 10 συνεδριάσεις) έπρεπε να εξετάσουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων που είναι διατομεακό και αγγίζει όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής.

Από τη μεριά μου θα πρέπει να σημειώσω ότι κατέθεσα πολλά αναλυτικά υπομνήματα σε πολλούς τομείς (εργασία, υγεία, αστυνομία, ζητήματα ασφάλειας, κράτησης και ελέγχων, ρητορικής και εγκλημάτων μίσους, νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, ΛΟΑΤΚΙ προσφυγικό, θεραπείες μεταστροφής κλπ), ενώ κατατέθηκαν αναλυτικές θέσεις και στα υπόλοιπα ζητήματα.

Όπως σημειώνεται στην ενότητα της μεθοδολογίας, το πόρισμα αυτό αποτελεί προϊόν συναιρέσεων απόψεων των μελών της Επιτροπής και σαφώς κατά τη γνώμη μου υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο ενισχυτικά και σαφή.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ένα πρώτο σημαντικό εργαλείο, που συμπεριλαμβάνει δράσεις που εάν πράγματι εφαρμοστούν, μπορούν να αποτελέσουν θετική εξέλιξη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, όπως λχ το μέτρο ενίσχυσης-επιδότησης της εργασίας για τα τρανς άτομα μέσω του ΟΑΕΔ που ήδη εφαρμόστηκε.

Ελπίζω, ο κύριος ΠΘ και η Κυβέρνηση να προχωρήσει στις εξισωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, και αυτές που περιγράφονται στο πόρισμα,και πολύ περισσότερες, καθώς η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ των χωρών της Ε.Ε. στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Μάς αξίζει μία καλύτερη χώρα που θα σέβεται όλους τους συνανθρώπους μας.» 

Διαβάστε την έκθεση της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε:

https://avmag.gr/165276/synantisi-prothypoyrgoy-kai-epitropis-gia-tin-ethniki-stratigiki-isotitas-ton-loatki/
Δες και αυτό!