Μάλτα: Δωρεάν οι επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου

15/09/2022
από
Μάλτα
Μάλτα

«Ενώ είμαστε περήφανοι για αυτό που κάναμε, πρέπει να γίνουν περισσότερα», ανακοίνωσε ο Robert Abela, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, που επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα προσφέρει δωρεάν επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου σε τρανς άτομα.

Αυτές οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις είναι τα επόμενα βήματα προς τον στόχο της ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομαστη Μάλτα και ανακοινώθηκαν από τον  Abela στο Pride της Μάλτας στη Βαλέτα το Σάββατο (10 Σεπτεμβρίου).

Μιλώντας σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, το ONE Radio, ο πρωθυπουργός είπε: «Πιστεύω ότι η κοινωνική μεταρρύθμιση δίνει στο Εργατικό Κόμμα την ταυτότητά του».

«Η χθεσινή μου παρουσία, όπως και αυτή των υπουργών και των βουλευτών, συμβολίζει τα μηνύματα ότι, ενώ έχουμε κάνει πολλά, έρχονται ακόμη περισσότερα», συνέχισε. «Κι ενώ είμαστε περήφανοι για αυτό που κάναμε, πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Ο Abela υποσχέθηκε ότι η δωρεάν επέμβαση επιβεβαίωσης του φύλου «θα τοποθετηθεί στην εθνική υπηρεσία υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος θα χρηματοδοτήσει τη διαδικασία», όπως αναφέρεται στο μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος.

Υπό την ηγεσία του Abela, η Μάλτα έχει κάνει αρκετά σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης ότι θα άρει την απαγόρευση στους ομοφυλόφιλους άνδρες να δίνουν αίμα.

Σε μια δήλωση στο Facebook σχετικά με την είδηση, ο Abela διευκρίνισε: «Η Εβδομάδα Υπερηφάνειας θα πρέπει να χρησιμεύει όχι μόνο για να θυμόμαστε με υπερηφάνεια όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και για να κατανοήσουμε ότι το έργο υπέρ της ισότητας δεν μπορεί ποτέ να σταματήσει».

«Σήμερα θα εκπληρώσουμε άλλη μια εκλογική υπόσχεση με νέα πρωτόκολλα για την αιμοδοσία», συνεχίζει η δήλωσή του. «Έτσι θα έχουμε δικαιότερα πρωτόκολλα που θα αφαιρούν κάθε μορφή διάκρισης με τα LOATKI+ άτομα, όπου οι παράμετροι για να μπορεί ένα άτομο να δώσει αίμα θα να είμαστε ίσοι για όλους».

Και καταλήγει: «Οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας αυτής της κυβέρνησης».

Από το 2021, η Μάλτα συνέχισε να κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Διαφυλικών (IGLA-Europe) στην Ευρώπη για έκτη συνεχή χρονιά.
Δες και αυτό!