Οι αρχές στη Μαλαισία διεξήγαγαν την περασμένη εβδομάδα μια πανεθνική επιδρομή στα καταστήματα της Swatch, για να κατασχέσουν 164 ρολόγια από τη συλλογή Pride με θέμα το ουράνιο τόξο.
Οι επιδρομές διεξήχθησαν σε 11 καταστήματα από αξιωματικούς του Υπουργείου Εσωτερικών στις 13 και 14 Μαΐου, κυρίως σε εμπορικά κέντρα των μεγάλων πόλεων, και εξέδωσαν προειδοποιήσεις σε άλλα πέντε καταστήματα, σύμφωνα με την τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Edge.
Η συλλογή Pride από τη Swatch αποτελείται από έξι ρολόγια, ένα για κάθε χρώμα της σημαίας υπερηφάνειας. Σε ανακοίνωσή της, η Swatch είπε ότι επανέλαβε τις πωλήσεις της δημοφιλούς συλλογής ρολογιών, ενώ διαμαρτυρόταν επίσης για τις επιδρομές και ζήτησε από τις αρχές της Μαλαισίας να επιστρέψουν τα κατασχεθέντα εμπορεύματα.
«Η Swatch είναι περήφανη που είναι ο καμβάς στον καρπό για όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και πολλούς καλλιτέχνες που εργάζονται μαζί μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Swatch Group Nick Hayek Jr. «Η δημιουργικότητα και τα χρώματα σε συνδυασμό με την ελβετική ποιότητα είναι αυτό για το οποίο μας αγαπούν. Αμφισβητούμε έντονα ότι η συλλογή ρολογιών μας που χρησιμοποιούν τα χρώματα ουράνιου τόξου και έχουν ένα μήνυμα ειρήνης και αγάπης θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για οποιονδήποτε. Αντίθετα, η Swatch προωθεί πάντα ένα θετικό μήνυμα χαράς στη ζωή».
Η συλλογή Pride της Swatch περιλαμβάνει έξι ρολόγια με τα χρώματα της σημαίας του Pride και το θέμα που αντιπροσωπεύει κάθε χρώμα τυπωμένο στον λεπτοδείκτη: κόκκινο (ζωή), πορτοκαλί (ίαση), κίτρινο (φως), πράσινο (φύση), μπλε, (αρμονία), και βιολετί (πνεύμα). Κάθε αδιάβροχο ρολόι πωλείται για περίπου 85 $.
Η Μαλαισία παραμένει μια από τις πιο αντι-LGBTQ+ χώρες στον κόσμο. Η χώρα είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανική με θρησκευτικούς νόμους που ποινικοποιούν όλες τις μορφές σεξουαλικών σχέσεων του ίδιου φύλου για άνδρες και γυναίκες και όλες τις μορφές στοματικού και πρωκτικού σεξ τόσο για τα στρέιτ όσο και για τα LGBTQI+ άτομα. Οι ποινές φτάνουν μέχρι και τα 20 χρόνια φυλάκιση. Η ισότητα του γάμου δεν είναι νόμιμη και η κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο δύο φύλα, ενώ δεν παρέχει τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου.