Λογοκρισία σε ταινία με γκέι ερωτική σκηνή από το Διεθνές Φεστιβάλ Μόσχας

05/05/2021
από
γκέι ερωτική σκηνή

Η ταινία ‘The Fans’ αφαιρέθηκε τελευταία στιγμή από το πρόγραμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Μόσχας (MIFF), επειδή περιλάμβανε μια γκέι ερωτική σκηνή ανάμεσα σε άνδρες. Το ιδιαίτερα ωμό φιλμ παρουσιάζει την ιστορία δυο skinhead ανδρών, οι οποίοι ενώ επιδίδονται σε δολοφονίες ομοφυλοφίλων, ταυτόχρονα, διατηρούν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ τους

Όπως υποστηρίζει ο σκηνοθέτης, Seva Galkin, η ταινία που ήταν προγραμματισμένη να παιχτεί στο φεστιβάλ, αφαιρέθηκε λίγο πριν την πρεμιέρα της, χωρίς καμία εξήγηση. Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο πιστεύει ότι συνέβη αυτό, ο μοσχοβίτης σκηνοθέτης υπογράμμισε ότι:
«πέρα από τη ΛΟΑΤΚΙ θεματική και τη γκέι ερωτική σκηνή, το φιλμ εγείρει ερωτήματα που αμφισβητούν τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί αρρενωπότητας, τη συντηρητική ιδεολογία, την ταξική δομή της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα θίγει την παραπληροφόρηση στη σύγχρονη Ρωσία. Αυτό το κοκτέιλ ερωτήσεων και αμφισβητήσεων τρόμαξε τους διοργανωτές του φεστιβάλ.»

γκέι ερωτική σκηνή

Η ταινία, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, αναφέρεται ευθέως στον ομοσπονδιακό νόμο της Ρωσίας, που θεσπίστηκε το 2013 και είναι γνωστός ως «νόμος κατά της γκέι προπαγάνδας». Ο νόμος που δημιουργήθηκε «για την προστασία των ανηλίκων από πληροφόρηση, που αντιτίθεται στις Παραδοσιακές Οικογενειακές Αξίες της Ρωσίας» στην ουσία απαγορεύει την οποιαδήποτε προβολή και προώθηση θετικής εικόνας και αναπαράστασης ΛΟΑΤΚΙ θεματικών, και είναι εμπνευσμένος από παρόμοιο νόμο, που είχε θεσπίσει η Μάργκαρετ Θάτσερ στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Δες και αυτό!