ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις καλούν τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό να απαγορεύσει τις «θεραπείες» μεταστροφής

08/07/2024
από
Μια ανοιχτή επιστολή προς τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, υπέγραψαν πενήντα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, προτρέποντάς τον να απαγορεύσει επιτέλους τις «θεραπείες» μεταστροφής.

Τον Ιανουάριο, ο Στάρμερ δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τις «θεραπείες» μεταστροφής, σε περίπτωση που το Εργατικό Κόμμα κέρδιζε τις γενικές εκλογές.

Με τον ηγέτη των Εργατικών να βρίσκεται πλέον σταθερά στη θέση του πρωθυπουργού, πάνω από πενήντα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις έστειλαν επιστολή στον Στάρμερ για να τον «συγχαρούν για τη “νίκη-ορόσημό” του και να τον παροτρύνουν να ενεργήσει γρήγορα για να εκπληρώσει την υπόσχεση του μανιφέστο του».

Κοινοποιώντας την ανοιχτή επιστολή στο X (πρώην Twitter), η πρόεδρος του Συνασπισμού για την Απαγόρευση της Θεραπείας Μεταστροφής, Jayne Ozanne, έγραψε: «Δεδομένου ότι οι Εργατικοί επέπληξαν τους Συντηρητικούς για 6+ χρόνια [sic] καθυστέρησης, αναμένουμε γρήγορη δράση!».

Η ίδια η επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Κίρ Στάρμερ, αναφέρει: «Σας προτρέπουμε να κινηθείτε γρήγορα για να προωθήσετε αυτή τη νομοθεσία, δεδομένου ότι για πάρα πολύ καιρό οι δράστες δρούσαν ατιμώρητοι – ενθαρρυμένοι από την απροθυμία της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της.

«Αναγνωρίζουμε τη σκληρή δουλειά που κατέβαλε ο βουλευτής Λόιντ Ράσελ-Μόιλ για τη δημιουργία ευρείας συναίνεσης σε όλη την αίθουσα και θεωρούμε το νομοσχέδιό του ως ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε».

«Δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων αυτών των εξευτελιστικών πρακτικών, η απαγόρευση πρέπει να μην έχει παραθυράκια και δεν μπορεί να επιτρέπει εξαιρέσεις οποιασδήποτε μορφής», συνεχίζει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στο γεγονός ότι το τρέχον νομοσχέδιο που πρότεινε η πρώην συντηρητική κυβέρνηση περιέχει ένα «παραθυράκι» για «συναινούντες ενήλικες» – κάτι που έγινε και στη χώρα μας.

Η επιστολή συνεχίζει: «Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να συναντηθούμε με την υφυπουργό σας για θέματα ισότητας [Ανελίζε Ντοντς] και την ομάδα της και να τους υποστηρίξουμε σε αυτό το σημαντικό έργο. Ελπίζουμε ότι θα εξετάσετε μια δέσμη μέτρων που θα διασφαλίσει τον οριστικό τερματισμό αυτών των πρακτικών με συνεχή υποστήριξη των επιζώντων, παράλληλα με εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους παρόχους υπηρεσιών».

Την επιστολή έχουν υπογράψει πενήντα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Mermaids, η Not a Phase, το Ίδρυμα Peter Tatchell και η Queer Britain.

Την απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής είχε υποσχεθεί το κόμμα των Τόρις από το 2018, όταν η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποστήριξε τη σχετική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνοντας και τα τρανς άτομα.  

Ο διάδοχός της, Μπόρις Τζόνσον, εγκατέλειψε αργότερα αυτά τα σχέδια και επέλεξε να προωθήσει έναν νόμο που θα προστατεύει μόνο τα ΛΟΑ άτομα. Μετά από δημόσιες αντιδράσεις, η κυβέρνηση άλλαξε και πάλι γνώμη και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα συμπεριλάμβανε και τα τρανς άτομα.

Αφού ο Σουνάκ έθεσε εκ νέου στο τραπέζι την απαγόρευση το 2023, ο Στάρμερ υποσχέθηκε στη συνέχεια τον Ιανουάριο ότι η «ψυχολογικά επιζήμια κακοποίηση» που προκαλείται από τη «θεραπεία» μεταστροφής θα τερματιστεί για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Δες και αυτό!