Τη συγκρότηση στο άμεσο μέλλον, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Ανεξάρτητου Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας, εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου στην εκδήλωση με τίτλο «Βία και Διακρίσεις εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ Νεολαίας: ο ρόλος της Πολιτείας» που διοργάνωσαν η οργάνωση Colour Youth και η Κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ άτομα) Αθήνας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ομοφοβίας.
Μετά την ψήφιση του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης, τόσο οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, όσο και της Πολιτείας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, τόνισαν πως επόμενος στόχος είναι ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, η αλλαγή φύλου και η διευθέτηση προβλημάτων που συνδέονται με αυτήν, και η αναγνώριση των «οικογενειών ουράνιο τόξο» (σ.σ. παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια, μαζί με τα παιδιά που έχουν τα μέλη τους αποκτήσει). «Έχει σημειωθεί πρόοδος και οι όροι συζήτησης είναι καλύτεροι από πέρσι», σχολίασε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ η κ. Κατριβάνου ανέφερε πως η κυβέρνηση αλλά και οι ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες έχουν καθυστερήσει σε αυτά τα θέματα, και γι’ αυτό χρειάζεται πίεση και κινητοποίηση από όλους.
Ο κ. Παπαϊωάννου συμπλήρωσε πως καθένας πρέπει να εστιάζει στα ευρύτερα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι μονάχα να μιλά για τα όσα τον αφορούν άμεσα. Να συνηγορεί δηλαδή, υπέρ των ανθρώπων με αναπηρία, των προσφύγων, των θυμάτων της οικονομικής κρίσης, ταυτόχρονα με τα δικαιώματα και την αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
Ο σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας, Θέμης Δημητρακόπουλος, επισήμανε πως φέτος, για πρώτη φορά έχει συμπεριληφθεί και η ομοφοβία στο κείμενο που αναφέρεται στους στόχους της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής που έχει συστήσει το υπουργείο κατά της σχολικής βίας, εκτός από το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που υπήρχαν ως τώρα.
Ο Νίκος-‘Αγγελος Παγώνης, μέλος της Colour Youth διηγήθηκε την προσωπική του ιστορία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καθώς στα χαρτιά τα στοιχεία του είναι γυναικεία, όμως ο ίδιος είναι πια άνδρας. Αποτέλεσμα ήταν, να έχει προβλήματα στο σχολείο, ενώ δεν έγινε δεκτός για την πρακτική του στο πανεπιστήμιο.
Τη σημασία της τρίτης επιλογής για το φύλο στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου εξήγησε η Κυβέλη-Γιώργος Παπαδημητρίου, συμπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ Νεολαίας και Φοιτητών και μέλος της Colour Youth, ο οποίος δεν προσδιορίζεται ούτε ως αγόρι, ούτε ως κορίτσι. Χρησιμοποιεί δυο ονόματα, όπως είπε, για να δείξει το διπολισμό της κοινωνίας – και επισήμανε πως το φύλο δεν θα έπρεπε να κατέχει τόσο σημαντική θέση στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας. Έφερε παραδείγματα από άλλες χώρες, όπως το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, όπου η τρίτη επιλογή για το φύλο είναι πλήρως αναγνωρισμένη, ενώ στη Σκωτία έχει εξαγγελθεί αναγνώριση μέσα στο χρόνο.
«Αναγνώριση σημαίνει, πως το κράτος αναγνωρίζει πως υπάρχουμε κι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κυβέλη-Γιώργος Παπαδημητρίου.
Στην εκδήλωση χαιρέτισαν οι βουλευτές, Χαρούλα Δημητρίου Κεφαλίδου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κεντρώων και εκπρόσωπος από το Ποτάμι.
Ο υπαστυνόμος Α’ της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Δημοσθένης Κατσιαβάρας, είπε πως «η αστυνομία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη του ρατσισμού και της ομοφοβίας» και πρόσθεσε πως «η εκπαίδευση του προσωπικού της αστυνομίας είναι συνεχής, ενώ η αστυνομία συμμετέχει σε εκδηλώσεις και δράσεις κατά των ρατσιστικών και ομοφοβικών εγκλημάτων».