ΛΟΑΤΚΙ+ διασημότητες διαβάζουν επιστολές Παλαιστινίων

20/05/2024
από
Η Indya Moore, η Munroe Bergdorf, η Susan Sarandon και άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ διασημότητες δίνουν τη φωνή τους στους Παλαιστίνιους που ζουν υπό τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό και τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τον Μάρτιο, ο λογαριασμός «Voices for Gaza» στο Instagram δημοσιεύει βίντεο με ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους εργαζόμενους στον πολιτισμό να διαβάζουν επιστολές Παλαιστινίων και συμμάχων, που περιγράφουν τις εμπειρίες τους, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα. Ο λογαριασμός διευθύνεται από τη συλλογικότητα «La culture pour un cessez-le-feu», που μεταφράζεται ως «Πολιτισμός για την κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση Telerama.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα, η Moore διαβάζει τα λόγια μιας 11χρονης, της Dareen al-Bayaa, η οποία έχασε «δεκάδες μέλη της οικογένειάς της σε μία μόνο αεροπορική επιδρομή», σύμφωνα με τη λεζάντα της ανάρτησης.

«Ήμουν σε κώμα για 15 ημέρες. Δεν μπορούσα να θυμηθώ τίποτα από όσα μου συνέβησαν. Δεν μπορούσα να θυμηθώ το όνομά μου ή οτιδήποτε άλλο», διαβάζει η Moore. «Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είδα τον πατέρα μου μπροστά μου πριν σκοτωθεί. Συνήθιζε να με κακομαθαίνει. Μου έφερνε πολλά πράγματα. Και έβγαζε πολλές φωτογραφίες μου όταν ήμουν μικρή».

Το έργο περιλαμβάνει επίσης τις μαρτυρίες βοηθητικού και διπλωματικού προσωπικού που βρίσκεται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του μέλους της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, Jake Morland. Την Κυριακή, ο λογαριασμός δημοσίευσε ένα βίντεο με την ακτιβίστρια και μοντέλο Munroe Bergdorf να διαβάζει μια επιστολή που έγραψε ο Jake Morland, μέλος της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που επέστρεψε από τη Γάζα τον Φεβρουάριο.

«Στην είσοδο του νοσοκομείου, είδαμε αμαξάκια με ζωγραφισμένα γαϊδουράκια που τα οδηγούσαν παιδιά ηλικίας πέντε και έξι ετών, να μπαίνουν με τους ετοιμοθάνατους γονείς τους πίσω τους», διαβάζει ο Bergdorf. «Ο προαύλιος χώρος του νοσοκομείου ήταν απλά καλυμμένος με πτώματα. Τα σώματα των νεκρών, ορισμένα καμένα, πέρα από την αναγνώριση. Υπήρχαν επίσης ασθενείς ακόμα ζωντανοί, που κείτονταν ανάμεσα στους νεκρούς σε ένα μέρος, όπου κάθε ανθρωπιά φαινόταν να έχει εξαφανιστεί».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους, έχουν τραυματίσει περισσότερους από 78.000 και έχουν εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της περιοχής, που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια, από τη στιγμή της  επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άτομα και κρατήθηκαν 253 όμηροι, σύμφωνα με το Reuters.

Αλλά πέρα από τις απώλειες από τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες εισβολές, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι υπάρχει «πλήρης λιμός» στη βόρεια Γάζα, κυρίως λόγω των «αυστηρών ισραηλινών περιορισμών στις ανθρωπιστικές παραδόσεις» στην περιοχή, σύμφωνα με το Associated Press. Το AP ανέφερε επίσης την Τρίτη ότι καμία τροφή δεν έχει εισέλθει στα δύο κύρια συνοριακά περάσματα στη νότια Γάζα την τελευταία εβδομάδα, με 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα πείνας.

Μια επιστολή του Φεβρουαρίου που διάβασε η Sarandon υπογράμμισε αυτή την πτυχή της κρίσης, μεταφέροντας τα λόγια ενός «πολίτη σε ένα σημείο διανομής τροφίμων».

«Δεν υπάρχει πλέον φαγητό, δεν υπάρχει τίποτα να πιούμε, δεν υπάρχει τίποτα στις αγορές», ακούγεται να λέει η Susan Sarandon.

«Τα παιδιά μας ουρλιάζουν και σπαρταράνε στο έδαφος από την πείνα», διάβασε.
«Στεκόμαστε εκεί για ώρες στην ουρά για να προσπαθήσουμε να πάρουμε λίγο φαγητό. Αφήσαμε τα παιδιά στο σπίτι να κλαίνε. Δεν θέλουν να πεινάσουν. Δεν θέλουμε να πεθάνουν από την πείνα στα χέρια μας. Δεν μπορείς καν να θηλάσεις τα βρέφη».

Άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ διασημότητες που συμμετέχουν στο έργο είναι ο τραγουδιστής των R.E.M., Michael Stipe και ο ηθοποιός Nahuel Pérez Biscayart.

Πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν ταχθεί ευθέως υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της ελευθερίας των Παλαιστινίων τόσο τελευταία όσο και ιστορικά. Η «ACT UP» Νέας Υόρκης εξέδωσε πρόσφατα μια δήλωση με την οποία ζητά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και υποστηρίζει την εκστρατεία για μποϊκοτάζ, απομάκρυνση και κυρώσεις.

Τον Δεκέμβριο, η Indya Moore μίλησε σε μια συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη που διοργάνωσε η οργάνωση «Queers for a Liberated Palestine». Η οργάνωση «Queers for Liberation» έχει επίσης ξεκινήσει ένα αίτημα που καλεί τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Human Rights Campaign, να καλέσουν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – μέχρι στιγμής έχει 29.026 υπογραφές.
Δες και αυτό!