Τα ΛΟΑΤΚΙ+ από την Ασία σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις με βάρος τους, που προκαλούνται από κορονοϊό.
“Προφανώς, υπήρξε πάντα ρατσισμός, απέναντι στην ασιατική κοινότητα, αλλά ποτέ δεν είδαμε κάτι τόσο γρήγορο και τόσο παγκοσμίως διαδεδομένο, όπως αυτό” , δήλωσε η Amazin LeThi, ιδρύτρια του ομώνυμου Ιδρύματος, στη Reporter Bay Area από την Ευρώπη , όπου βρίσκεται σήμερα.
«Μερικές φορές αισθάνεσαι ότι θεωρούν απλώς ολόκληρη την ήπειρο της Ασίας, Κίνα» , πρόσθεσε η Αμερικανίδα και Βιετναμέζα ΛΟΑΤ ακτιβίστρια, και πρέσβειρα της Stonewall. “Βλέπουν μόνο ένα ασιατικό πρόσωπο και επειδή ο κορονοϊός ήρθε από την Ασία, είμαστε μέρος του προβλήματος.”
“Είναι ανησυχητικό με κάποιο τρόπο και είναι περίεργο, έτσι;” δήλωσε ο Gerald Esguerra, ο οποίος είναι επικεφαλής της Filipino LGBT Europe’s Out&Proud Advocacy Committee του Άμστερνταμ. “Έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αν είστε Ασιατικής καταγωγής μεταφέρετε και τον ιό” . Η LeThi πρόσθεσε: “Ο κορονοϊός μπορεί να προέρχεται από την Κίνα, αλλά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαδίδεται σε όλο τον κόσμο, είναι ο καθένας. Είναι ένας παγκόσμιος ιός.”
Από τις 7 Απριλίου, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν τον ιό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν την Ιταλία, την Ισπανία και την Κίνα ως η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων. Τα περιστατικά αντι-ασιατικού αισθήματος μίσους, που βίωσαν οι ακτιβίστριες/ιστές συνίστατο κυρίως σε σχόλια, ή αστεία σχόλια, σε βλέμματα και σε ανθρώπους, που απομακρύνθηκαν από κοντά τους κυριολεκτικά. Ορισμένα άτομα αντιμετώπισαν την απαγόρευση να μπουν σε ένα κλαμπ.
Οι ακτιβίστριες/στές ανησυχούν για τις τρέχουσες επιθέσεις στην κοινότητά τους, καθώς πρόκειται για μία αντιασιατική προκατάληψη που πιθανότατα θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολύ αφότου έχει περιέλθει ο ιός και οι άνθρωποι επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Ταυτόχρονα, έχουν να αγωνίζονται και με τους φόβους τους, όπως όλος ο κόσμος, προσπαθώντας να φροντίσουν τις κοινότητές τους.
Η εξάπλωση του μίσους
Την εξάπλωση του αντι-ασιατικού μίσους πυροδοτούν ηγέτες ρατσιστές, όπως ο Πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος αρνείται ότι η επανειλημμένη περιγραφή του κορονοϊού ως “κινεζικού ιού” έχει πραγματικές συνέπειες για τον κόσμο. “Δεν βοηθά όταν η διοίκηση του Trump τον αποκαλεί “κινεζικό ιό” ή τον ιό “Kung-Flu” και επίσημα θέλει να κατηγορήσει την Κίνα για αυτό” , δήλωσε η LeThi. (ανώνυμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χρησιμοποίησε την αναφορά “Kung-Flu” , σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Beast.)
«Όταν αποδίδεται μια ασθένεια σε μια εθνότητα, τότε ανοίγεται η πόρτα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» , συνέχισε η LeThi, απογοητευμένη που οι περισσότεροι κυβερνητικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο δεν μιλάνε εναντίον αυτών των επιθέσεων.
Ο Peter Chuang, ένας γκέι Αυστραλός από τη Μελβούρνη με καταγωγή την Ταϊβάν, κατήγγειλε τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του, για τις αρνητικές ειδήσεις για την Κίνα.
“Νομίζω ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ είναι σιωπηρά προκατειλημμένα κατά της Κίνας” , δήλωσε ο 38χρονος Chuang. “Θα έλεγα ότι περίπου το 90% είναι αρνητικό. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να διαβάζουν αυτά τα άρθρα και σχηματίζουν απόψεις για την Κίνα και τον Κινεζικό πληθυσμό” .
Η επανειλημμένη χρήση των παραμορφωτικών δηλώσεων από τον Trump προς την Κίνα και τον κορονοϊό έχει περάσει και στην Ολλανδία. Η χώρα ήταν πολύ φιλόξενη προς τις Ασιάτισσες και τους Ασιάτες. Ωστόσο, μετά από τις ρατσιστικές δηλώσεις του Trump, ο Esguerra, ένας 36χρονος γκέι Αμερικανός που ζει στο Άμστερνταμ, έχει παρατηρήσει μια αλλαγή στη στάση των Ολλανδών απέναντι στους Ασιάτες. “Στην πραγματικότητα έγινε πιο περιορισμένη” , είπε αναφερόμενος στην ελεύθερη κυκλοφορία του στην κοινωνία. “Όχι άμεσα [ότι] οι άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν διακρίσεις με κάποιο τρόπο, αλλά θα μπορούσατε να το αισθανθείτε.” Ένιωσε τον ρατσισμό πιο έντονα, ενώ ταξίδευε μέσω Ευρώπης, με δύο από τους φίλους του, ένας από τους οποίους είναι Κινέζος, καθώς ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται μέσω της Ιταλίας. Είπε ότι οι άνθρωποι “προσπαθούσαν να μας αποφύγουν” ή η συμπεριφορά τους έδειχνε ότι “ήταν φοβισμένοι από μας” .
Στο Βέλγιο, ο August Mateo, ένας 45χρονος γκέι από τις Φιλιππίνες, ο οποίος είναι ο τοπικός συντονιστής της Filipino LGBT Europe, και οι φίλοι του, δεν έγιναν δεκτοί σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, πριν από την έκδοση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.
“Είμαστε σοκαρισμένοι και μπερδεμένοι” , δήλωσε ο Mateo, μέχρι που άκουσα ένα άτομο από το προσωπικό να λέει: “Ω, είναι από την Κίνα, ίσως έχουν κορονοϊό.” Εξαγριώθηκε, απογοητεύτηκε, αλλά δεν ήθελε να κάνει σκηνή, και απλά έφυγαν και πήγαν αλλού. Και συνέβη ξανά το ίδιο βράδυ. Αυτή τη φορά ήταν σε εικοσιτετράωρο super-market και ψώνιζαν σνακ, ενώ περίμεναν στην ουρά του ταμείου. Ήταν δύο ζευγάρια που μιλούσαν ισπανικά, οπότε δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ειπώθηκε, αλλά άκουσαν «Κίνα» και «ιός» και έπειτα ένας από τους άντρες έβηξε κοντά τους, και τα ζευγάρια γέλασαν.
“Η ρατσιστική συμπεριφορά δεν είναι ασυνήθιστη μέσα στην ΛΟΑΤ κοινότητα, ή σε γκέι κοινωνικά δίκτυα” , γράφει ο Alex Garner, senior health innovation strategist του Hornet. “Με τον κορονοϊό βρισκόμαστε σε μια διαθεματικότητα του ρατσισμού και του στίγματος, που σχετίζεται με την υγεία. Δύο θέματα για τα οποία η κοινότητα των ΛΟΑΤ ατόμων έχει αγωνιστεί εδώ και δεκαετίες.”
Οι ΛΟΑΤ Ασιάτισσες και Ασιάτες δεν αισθάνονται ασφαλείς
“Είμαι πραγματικά φοβισμένος όταν βγαίνω έξω τώρα” , είπε ο Mateo. «Δεν θέλω να αντιμετωπίσω ρατσισμό.”
“Με κάνει να αισθάνομαι μη ασφαλής, με κάνει να αισθάνομαι σα να πρέπει να είμαι λίγο πιο επιφυλακτικός για το πού πάω [και] με ποιον πηγαίνω” , δήλωσε ο Chuang. “Το να βρεθώ σε κίνδυνο λόγω ρατσισμού, σίγουρα εντείνει αυτόν τον φόβο” .
“Η κοινωνική απομάκρυνση και η άνοδος της βίας κατά της Ασίας έχουν αφήσει την LGBTQ + API [κοινότητα] δυσανάλογα ευάλωτη και η κοινότητα μας πληγώνει” , γράφει ο Glenn D. Magpantay, εκτελεστικός διευθυντής της National Queer Asian Pacific Islander Alliance, σε δήλωση του προς το B.A.R. Σε απάντηση, ξεκίνησαν μια “σειρά διαδικτυακών κοινοτικών εκπαιδεύσεων” για να υποστηρίξουν τις τοπικές ανάγκες της ΛΟΑΤ Ασιατικής Κοινότητας, δήλωσε ο Magpantay. “Η εκπαίδευση περιλαμβάνει ομάδες υποστήριξης και εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τους ηγέτες της κοινότητάς μας, στο πώς να υποστηρίζουν τις κοινότητές τους” , εξήγησε.
Ο Esguerra δήλωσε ότι εργάζεται επίσης σε διαδικτυακά προγράμματα για την υποστήριξη των Φιλιππινέζων στην Ευρώπη και στις Φιλιππίνες.
Στην Ιταλία παρατηρείται έλλειψη προσοχής των μέσων ενημέρωσης πάνω στο θέμα, δήλωσε ο Fabrizio Marrazzo, ο 43χρονος γκέι ιδρυτής του Gay Center της χώρας και της Gay Help Line που εδρεύει στη Ρώμη. Παρά το γεγονός ότι η τηλεφωνική γραμμή δεν έλαβε κλήσεις από άτομα με ασιατική καταγωγή σχετικά με κάποιο ρατσιστικό περιστατικό, που να σχετίζεται με το κορονοϊό, το Gay Center προώθησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού στα ψηφιακά μέσα και συμμετείχε σε μια Εβδομάδα Ενάντια στον Ρατσισμό, που προώθησε η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης των Διακρίσεων.
Εκπαίδευση
Οι τρέχουσες προσπάθειες είναι καλές, αλλά οι ακτιβίστριες/στές ανησυχούν επίσης για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ρατσισμού που προκαλείται από το κορονοϊό. “Ο κορονοϊός μπορεί να εξαφανιστεί ή όχι, αλλά ο ρατσισμός και η ξενοφοβία προς την κοινότητά μας έχουν αυξηθεί και θα παραμείνουν και μετά”, δήλωσε η LeThi. “Πρέπει πραγματικά να κοιτάξουμε πέρα από τον ιό, όταν τελειώσει: Πώς θα είναι τα πράγματα για την ασιατική κοινότητα;” αναρωτιέται.
Οι ΛΟΑΤ Ασιάτισσες και Ασιάτες δεν είναι πρόθυμοι να υποφέρουν στη σιωπή. Αντ ‘αυτού, παρατήρησαν ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί. “Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη είναι μέσω της σωστής εκπαίδευσης και διάδοσης πληροφοριών στους ανθρώπους” , δήλωσε ο Esguerra. «Απλά πρέπει να μιλήσουμε» , πρόσθεσε ο Mateo. “Δεν είμαστε η αιτία αυτού του ιού.”
Πηγή: ebar.com