Lezcosmos: Η Εύη και η Έφη μας λένε τα πάντα για το podcast τους

01/05/2021

Τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες, δύο έψιλον, η Έφη και η Εύη, ή αλλιώς οι Mrs & Mrs “E”, έχουν δημιουργήσει τον Lezcosmos, έναν δικό τους κόσμο, ολοστρόγγυλο και μαγικό, με φωνές αντί γι’ αστέρια, και παρέα αντί για ουρανό (ναι, κι έχουν ξυπνήσει την ποίηση μέσα μου). 

“Φτιάξτε καφεδάκι, να μυρίσει όλο το δωμάτιο. Κάπου σε κάποιο ηχητικό υπόστρωμα να παίζει μια ασυνάρτητα μελωδική τζαζ συλλογή. Cosy η φάση, χαλαρή”.

Πατάς το play και ακούς ιστορίες από περίεργα ραντεβού και πεσίματα, ιστορίες coming out, συμβουλές σχέσεων από γυναίκες που αγαπάνε άλλες γυναίκες, και ιδέες για το πώς να γνωρίσετε το άλλο σας μισό ή το ολόκληρο. Μαθαίνεις για το πώς ζουν οι gay σε άλλες χώρες, για το αν η σεξουαλικότητα τελικά είναι ρευστή και αν γεννήθηκες gay ή έγινες (ήδη γνωρίζεις την απάντηση, αλλά είναι ωραία να την ακούς κι από άλλα στόματα).

Βρίσκεσαι στο Lezcosmos, ένα ελληνικό podcast, φτιαγμένο από κορίτσια που αγαπάνε άλλα κορίτσια.

Καλή ακρόαση!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @lezcosmos.podcast

AV: Πότε και πώς ξεκινήσατε το podcast Lezcosmos, πώς σας ήρθε η ιδέα, και γιατί Lezcosmos (τι κρύβεται πίσω από το όνομα);

(Έφη)Θέλαμε να συμπεριλάβουμε τη λέξη λεσβία, εξού και το Lez. Μας αρέσουν τα λογοπαίγνια. Προσωπικά, είμαι εμμονική με τις λέξεις. Αντί για τη λέξη world χρησιμοποιήσαμε τη λέξη cosmos, γιατί έχει να κάνει με το δικό μας μικρόκοσμο, τον οποίο χρειάζεται να προστατεύουμε. Το podcast το ξεκινήσαμε με μεγάλη χαρά, γιατί είμαστε ευτυχισμένες στη ζωή μας.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ στην Αγγλία που βρισκόμαστε, το lockdown είχε κρατήσει πάρα πολύ και υπήρχε αρκετός ελεύθερος χρόνος. Ξεκινήσαμε έτσι και ακούγαμε podcast και επειδή οι συζητήσεις μεταξύ μας είναι πολύ ωραίες (έτσι κι αλλιώς από την αρχή της σχέσης μας ήταν), κάποια στιγμή γύρισε η Εύη και μου είπε: Ρε συ, θέλεις να κάνουμε ένα Podcast; Εμένα εντωμεταξύ σαν άνθρωπο μου αρέσει να μιλάω, να λέω τις απόψεις μου, αλλά δε θα βγω και στο μπαλκόνι να πω “Αυτό κι Αυτό κι Αυτό!”. Οπότε, στην αρχή ήμουν κάπως… αλλά μετά το ψάξαμε, ακούσαμε κι άλλα, περισσότερα Podcast και είπαμε “γιατί να μην το κάνουμε;”- έχουμε πράγματα να πούμε. Ξέρουμε ότι πολύς κόσμος ταλαιπωρείται με τον ίδιο του τον εαυτό, χωρίς να φταίει, οπότε… (Εύη) ..γιατί να μη βοηθήσουμε να ακουστεί μια άποψη; Και να υπάρξει περισσότερη “ορατότητα”;

(Έφη) Το ξεκινήσαμε, λοιπόν, χωρίς κάποιο ετήσιο πλάνο, αλλά όσο το κάνουμε μας αρέσει όλο και πιο πολύ, βλέπουμε ότι έχει απήχηση κι αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Θέλουμε να το πάμε ακόμα πιο πέρα και να το κάνουμε ακόμα πιο διαδραστικό με τον κόσμο, δηλαδή να υπάρχει αυτό το πάρε-δώσε, να προβληματιστείς, να σχολιάσεις, να εκφράσεις κι εσύ μια άποψη…την ιστορία σου.(Εύη)…ένα πολύ βασικό κομμάτι του Podcast είναι ότι θέλουμε οι άνθρωποι που το ακούνε να νιώθουν άνετα, λες και είμαστε μαζί και πίνουμε καφέ-θέλουμε αυτήν την αίσθηση να έχει.. (“ναι, αυτό!” πετάγεται και η Έφη)

AV: Τι θα ακούσουμε στο Lezcosmos; Τι συζητήσεις να περιμένουμε;

(Εύη)Τα θέματα έχουν να κάνουν με πράγματα που συζητάμε μεταξύ μας ή που έχουμε ζήσει και θέλουμε να μοιραστούμε. Μπορεί όμως να πάρουμε ιδέες και από ξένα podcast και βίντεο.

(Έφη) Ως γυναίκες είναι ίσως λίγο πιο πολύ εντός έδρας να μιλάμε για τις λεσβίες. Παρόλα αυτά όμως συμπεριλαμβάνουμε όλη τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στα επεισόδιά μας. (Εύη) Αργότερα θέλουμε να αναφερθούμε πολύ και στα τρανς άτομα, αλλά δεν είμαστε ακόμα έτοιμες…(Έφη) ..γιατί ταυτόχρονα διαβάζουμε πολύ αυτόν τον καιρό για να έχουμε και να δώσουμε πιο ολοκληρωμένες και σωστές πληροφορίες. Να έχουμε πιο εμπεριστατωμένη άποψη, όχι απλά άντε, να πεις μια άποψη επειδή έτσι νομίζεις.. (Εύη) …ή επειδή μπορείς, επειδή έχεις μια πλατφόρμα. Θέλουμε να το κάνουμε με πολύ προσοχή και αφού έχουμε διαβάσει αρκετά.

(Έφη) Εσύ έχεις μια φίλη στρέιτ ρε παιδί μου, και είναι προβληματισμένη, κοινωνικά ευαισθητοποιημένη κλπ. Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να της πεις εσύ (όντας στην κοινότητα) “άκουσε κι αυτό!”, όπως λέμε “διάβασε κι αυτό το άρθρο να δεις τι λέει”. Με αυτόν τον τόνο.

(Εύη) Η θεματολογία βέβαια, θα είναι περισσότερο με λεσβίες -το μότο μας είναι “από γυναίκες που αγαπούν γυναίκες- κυρίως λόγω του ότι δεν έχουν πολύ ορατότητα. Θα δεις πολλούς άντρες youtubers με πολλούς followers, που είναι ανοιχτά γκέι. Έχουν μεγάλο κοινό και υπάρχει πολλή ορατότητα και θεωρώ πως στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχει περισσότερη ορατότητα για τους γκέι άντρες (Όχι αποδοχή. Ορατότητα). Αντίστοιχα θεωρώ ότι δεν υπάρχει για τις γυναίκες και μάλιστα υπάρχει (κυρίως από τους στρέιτ άντρες) και το κλισέ “οι λεσβιακές σχέσεις δεν είναι σχέσεις”.

 

AV: Δεν είναι αρκετά δύσκολο να προσπαθείς να μιλήσεις με σεβασμό και συμπερίληψη προς ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (ένα πολύ απαιτητικό κοινό έτσι κι αλλιώς), αλλά ταυτόχρονα και προς ετεροφυλόφιλα άτομα με κοινωνικές ευαισθησίες; Πόσο δουλεύετε τα επεισόδιά σας; Πόσο σας παίρνουν;

(Έφη) Είναι πολύ έντονο συναισθηματικά, γιατί είναι πολύ έντονα και όσα συζητάμε από πίσω από το podcast και όλο αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Το ρίσκο το παίρνεις και είναι βαρύ, αλλά επιλέγουμε να το πάρουμε… (Εύη) Θέλουμε οι άνθρωποι που μας ακούνε να νιώθουν άνετα. Πως βρίσκονται παρέα με φίλους τους. Και σε μια παρέα να είσαι, δε θα συμφωνήσετε σε όλα. Δε θέλουμε να συμφωνήσει ο κόσμος με όσα λέμε. Μας αγχώνει το θέμα της κοινότητας-περισσότερο την Έφη.

(Έφη) ..το περισσότερο “βάσανο” το περνάω εγώ. Έχω την τάση να βρίζω. Έχω έντονο λόγο. Όσοι με ξέρουν είναι οκ με αυτό. Προσέχω πολύ όμως πως θα τα πω γιατί είμαι παθιασμένη και μπορεί κάποιος άλλος να παρεξηγηθεί. Περιορίζομαι, αλλά στο τέλος λέω αυτό που θέλω. 

(Εύη)…Φιλτράρουμε πολύ όσα λέμε, γιατί δε θέλουμε να πούμε μια λάθος λέξη ή να προσβάλουμε κάποιο άτομο. Η προετοιμασία για τα επεισόδια είναι μπόλικη. Ξεκινάμε με την αρχική ιδέα, τον τίτλο, ο οποίος θα αλλάξει στην πορεία και έπειτα αρχίζουμε (ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με έρευνα) να ψάξουμε, να διαβάσουμε τη σχετική με τον τίτλο μας βιβλιογραφία και άρθρα, κυρίως στα αγγλικά. Κρατάμε τα κομμάτια τα οποία θεωρούμε ότι αξίζει να αναφέρουμε και τα μεταφράζουμε στα ελληνικά.

Αν δεν έχει να κάνει το θέμα μας με κάποια έρευνα, αλλά περισσότερο με δική μας εμπειρία, έχουμε έναν πυρήνα πέντε-δέκα πραγμάτων τα οποία θέλουμε να αναφέρουμε και όπως μας βγει την ώρα που κάνουμε το podcast, τα αναπτύσσουμε. Το πριν και το μετά της στιγμής που θα πατήσεις το κουμπί εγγραφής, είναι όλο το πρόβλημα. Όπως βέβαια και η προώθηση και οι πλατφόρμες. Πρέπει να ασχοληθείς με τις αναρτήσεις στο instagram, με τη διαδραστικότητα, να πάρουμε ιδέες, να μιλήσουμε σε άλλα podcast και να τα ακούσουμε κλπ.

AV: Ποια άλλα podcast σας αρέσουν;

Τα podcast μπήκαν στη ζωή μας τώρα. Πριν βλέπαμε πιο πολύ youtube. Μας αρέσουν γενικά επεισόδια με κοινωνικό περιεχόμενο, όπως το “THARROS I ALITHEIA, με το οποίο είχαμε κάνει και μια συνεργασία (Ep 05: Η ποιότητα ζωής των Gay σε Ολλανδία-Αγγλία-Ελλάδα). Έχουν πολύ ωραία θεματολογία. Η Σολωμού μας αρέσει επίσης, στο “Όσα ξέρει η Μαρία” του pod.gr. Το “Sex Educationτου Onassis Stegi είναι πολύ καλό και έχει ένα επεισόδιο από παιδιά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Πιο σατιρικό είναι ο “Ypersyntelikos”, που μιλάει για την επικαιρότητα. Και το “Creepypedia με τρομακτικές ιστορίες, για όταν θέλουμε κάτι για διασκέδαση μόνο και όχι προβληματισμό.

Ο μυστηριώδης μικρόκοσμος των Mrs & Mrs “E”

AV: Θα θέλατε να μας βάλετε λίγο περισσότερο στο μικρόκοσμό σας;

(Εύη) Έκανα το coming out μου σχεδόν δυο χρόνια πριν. Ήταν κοντά στο διάστημα που γνώρισα την Έφη. Άρχισα να ψάχνω τότε στο ίντερνετ, να βρω πληροφορίες, να ακούσω βίντεο στο youtube κλπ. Γράφοντας τη λέξη λεσβία στα ελληνικά πραγματικά ήταν λίγο σοκ όσα είδα μπροστά μου. Η λέξη λεσβία έχει “σεξουαλικοποιηθεί”. Ξέρεις.. ταινίες με ακατάλληλο περιεχόμενο κλπ. Ψάχνοντας όμως στα αγγλικά βρήκα πολλές πηγές και πληροφορίες που με βοήθησαν αρκετά. Ένιωσα πιο άνετα με τον εαυτό μου και τη σεξουαλικότητά μου τότε (παρεμπιπτόντως πιστεύω πως η σεξουαλικότητα είναι ρευστή, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…).

Ήταν και ένας από τους λόγους που ήθελα να ξεκινήσουμε το podcast, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες στα ελληνικά. Ξέρουμε ότι κάνει φοβερή δουλειά η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και πάλι θα χρειαστεί να ψάξεις πολύ για βρεις τις κατάλληλες πληροφορίες.

(Έφη) Υπάρχει ξεκάθαρα έλλειψη σωστής ενημέρωσης από τους επίσημους φορείς. Και η ελληνική κοινωνία είναι συνηθισμένη στο να κρίνει παρά να σκέφτεται. Με το που θα δεις μια εικόνα, αν δεν είναι αυτό που έχεις συνηθίσει να βλέπεις οπουδήποτε γύρω σου, αν δεν είναι στο κουτάκι σου μέσα, στα στερεότυπα σου κλπ, θα τη μεταφράσεις αυτόματα ως κάτι διαφορετικό. Και το διαφορετικό είναι πιο εύκολο να το κρίνεις, παρά να σκεφτείς, ώστε να το καταλάβεις. Και η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, δεν έχει δείξει και τα καλύτερα δείγματα ως προς το να σκέφτεται. Όχι όλοι. Σε καμία περίπτωση. Αλλά, δεν είναι και κανένα ιδανικό ποσοστό εκείνοι που σκέφτονται.

(Εύη) Έπρεπε να φύγω στο εξωτερικό για να βγω έξω από το κουτάκι μου και να δω άλλα πράγματα.. (Έφη)..εγώ είχα βγει πριν φύγω!(γέλια)(Εύη)..καταλάβαινα πως μου έβγαινε μια αντίδραση προς το διαφορετικό. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Γνώρισα στο Πανεπιστήμιο άτομα που ήταν από Ινδία, από Πακιστάν και βγαίνοντας από την Ελλάδα και από όλο αυτό το κλίμα που έχουν περάσει για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες – γιατί έφυγα και κοντά στα γεγονότα κλπ- έβλεπα ότι τους αντιμετωπίζαμε με έναν φόβο. Οπότε, γνώρισα αξιόλογα άτομα στο Πανεπιστήμιο και έμαθα για την κουλτούρα τους και έκατσα να μιλήσω μαζί τους, γιατί ήθελα να εξελιχθώ σαν άνθρωπος και άρχισα να αλλάζω αυτά που πίστευα. Να αναθεωρώ τα πράγματα, τα οποία μου έχουνε περάσει από πολύ μικρή ηλικία.

Προέρχομαι από συντηρητική και θρησκευόμενη οικογένεια, παρόλα αυτά όμως μεγαλώνοντας μου έδωσαν την επιλογή άμα εγώ θέλω να πιστεύω ή να μην πιστεύω και νομίζω πως και εκείνοι μεγαλώνοντας γίνονται πιο χαλαροί στις αντιλήψεις τους.

(Έφη)..Η μητέρα μου πιστεύει, θα πάει και στην Εκκλησία, αλλά καμία σχέση με πώρωση και όλο αυτό το πράγμα. Ο πατέρας μου λιγότερο. Δεν μπορώ να πω ότι η οικογένεια μου είναι αυστηρά συντηρητική ή και ακριβώς το άλλο άκρο. Είναι ένα μέσο πράγμα ρε παιδί μου-όχι κάτι ακραίο. Επειδή είναι όλο αυτό της Ελλάδας το πατρίς-θρησκεία-οικογένεια πολλά πράγματα τα κάνουμε έτσι. Για παράδειγμα, εγώ δεν πιστεύω ιδιαίτερα. Πιστεύω κάπου άλλου τέλος πάντων, κάτι άλλο. Όμως, το Πάσχα το περίμενα με τον πατέρα μου να πάμε στο χωριό, να πάμε στην Εκκλησία, να ρίξουμε βαρελότα και μετά την Κυριακή να φάμε το αρνί και να τσουγκρίσουμε τα αυγά… για να ζήσουμε την παράδοση. (Εύη) Εσύ κρατάς τις παραδόσεις περισσότερο και όχι το θρησκευτικό κομμάτι, δηλαδή.

AV: Έφη, πώς κατάφερες και βγήκες από το κουτάκι σου ενόσω ζούσες στην Ελλάδα;

(Έφη)Από μικρή είχα μια άλφα ενσυναίσθηση ως προς το ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι, ότι θα πρέπει να υπάρχει αγάπη μεταξύ μας και όχι φθόνος. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ δίκαιο άνθρωπο. Να μην εκμεταλλευτώ, να μην πω ψέματα. Με απόλυτο σεβασμό στους πάντες και τα πάντα. Βέβαια, μεγαλώνοντας, κάπου στην εφηβεία και ενώ ήμουν σε ετεροκανονικές σχέσεις, με αγόρια, συνειδητοποίησα ότι η Ελλάδα δε με βοηθάει και ιδιαίτερα.

Έχω για παράδειγμα κοντό μαλλί από τα 13μισό. Το στυλ μου ήταν αυτό πάντα. “Out of the box”. Η ελληνική κοινωνία μου έλεγε ότι δεν είμαι αρκετά γυναίκα εφόσον έχω κοντά μαλλιά και όταν θα βγω Σάββατο βράδυ δε θα φορέσω κοντή φούστα και ψηλό τακούνι. Ενώ εγώ ένιωθα απόλυτα θηλυκή πάντα, η κοινωνία δε με υποστήριζε. Δε με προστάτευε να είμαι ο εαυτός μου. Κατάλαβα πως πρέπει να προστατέψεις πρώτα εσύ τον μικρόκοσμό σου, επειδή η κοινωνία είναι πολλές φορές κακεντρεχής.

Όταν σου “λένε” μην κόψεις κοντά τα μαλλιά σου, φόρα φούστα συνέχεια, γιατί έτσι πρέπει να είναι η γυναίκα – φέρσου θηλυκά- ανεξάρτητα αν εγώ νιώθω τη θηλυκότητα μου, σε κάποιους άλλους δε φαίνεται γιατί δεν είμαι αυτό το μοντέλο που περιγράφει η ελληνική κοινωνία. Μπορεί να νιώθω τη θηλυκότητα μου περισσότερο απ’ ότι τη νιώθει μια κοπέλα που ανήκει στο προκαθορισμένο μοντέλο, αλλά εμένα αυτό δε με αφήνουν να το δείξω, να το εκφράσω. Με βάζουν κατευθείαν στο άλλο κουτάκι. Κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα εγώ δεν ένιωθα ότι ανθίζω. Με κρατούσε πίσω. (Εύη) Αυτό που καταλαβαίνω από όσα λες είναι ότι έκανες πολλή δουλειά εσωτερική με τον εαυτό σου.

(Έφη) Η ενοχικότητα που σου προκαλεί η ελληνική κοινωνία είναι τέτοια που αν δεν πατάς στο κέντρο βάρους σου, στον πυρήνα σου, λίγο το χάνεις και μπορεί να καταλήξεις να ζεις μια ζωή που δε θέλεις και να καταπιέζεσαι. Εγώ θεωρώ πως βγήκα πολύ νωρίς από αυτό. Σε κάθε κακό σχόλιο που ακούς, αν δεν είσαι ενοχικός και έχεις επιχείρημα και πιστεύεις και πατάς πάνω σε αυτό που λες, χωρίς αμφιβολία, τότε ακόμα και αν δε σε σέβεται ο άλλος, θα αναγκαστεί να σε ακούσει.

AV: Πώς θα μπορούσε να ακουστεί κάποι@ μέσω του podcast σας; Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να συμμετέχει;

(Έφη)Είμαστε πολύ ανοιχτές προς όποι@ θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας. Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι όλ@ μαζί. Είμαστε εδώ για όποι@ θέλει να πει μια προσωπική ιστορία, είτε αστεία ή σοβαρή, οτιδήποτε. Αυτό βοηθάει και εμάς, ώστε να έχουμε περισσότερο υλικό που να ενδιαφέρει όλ@ μας.(Εύη) Εν ολίγοις μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε να πάρουμε μια συνέντευξη από κάποιο άτομο που θέλει να βγει στο podcast, ή αλλιώς μέσα από τη σελίδα μας στο instagram, να μας στείλετε απαντήσεις (ανώνυμα ή επώνυμα) σε θεματικές ερωτήσεις που κάθε τόσο αναρτούμε.


Τα podcast του Lezcosmos τα βρίσκετε στο Spotify, στο Anchor.FM, και στοYoutube.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Έφη και την Εύη στη σελίδα του Lezcosmos στο instagram. Να τους στείλετε τα σχόλιά σας, τις κριτικές σας και ερωτήσεις και ιστορίες που θα θέλατε να ακούσετε στα επόμενα επεισόδια. Ας κάνουμε όλες μαζί αυτό το podcast ΚΑΙ δικό μας. Ας ενώσουμε τους μικρόκοσμούς μας, γιατί όπως λέει η Έφη: “άλλο να πέσει μια σταγόνα πετρέλαιο στη θάλασσα κι άλλο να πέσει ένα κοντέινερ.”

Χριστίνα Τριχά

Αρνούμαι να καταλήξω σε συμπεράσματα, κι αν πέφτω στην παγίδα τους είναι που καμιά φορά δε τα προλαβαίνω. Δεν έχω και απόψεις, γιατί προϋποθέτουν μία μόνο πλευρά και από εδώ που είμαι δε την βλέπω. Όταν συναντώ ειδικούς χρησιμοποιώ εφαρμογές μετάφρασης και όταν συστήνομαι, ξεχνώ ποια είμαι. Αν και εσείς βγάζετε συμπεράσματα κατά λάθος, μπορείτε να μου τα στείλετε στο [email protected]




Δες και αυτό!