Κροατία: Το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι αναδόχων γονέων

09/09/2020
από
Κροατία, αναδοχή
Συμμετέχοντα άτομα στο 17ο Pride στο Ζάγκρεμπ, Ιούνιος 2018, Photo credit STRINGER/AFP-Getty Images

Ένα γκέι ζευγάρι αγωνίστηκε για τρία χρόνια για το δικαίωμά τους να γίνουν γονείς, και σήμερα, είναι το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι αναδόχων γονέων στην Κροατία.

Μετά από τρία χρόνια δικαστικού αγώνα

Μετά από μια επίπονη δικαστική διαμάχη, που έχει διαρκέσει τρία χρόνια, ένα γκέι ζευγάρι έγινε επιτέλους ομόφυλο ζευγάρι αναδόχων γονέων. Πλέον, μπορούν και επίσημα να μεγαλώσουν ένα παιδί στην Κροατία, ανέφεραν οι ακτιβίστριες/στές.

Ο Ivo Šegota, μοριακός βιολόγος, και ο Mladen Kožić, κοινωνιολόγος, ξεκίνησαν μια νομική προσπάθεια. Στόχος ήταν η αμφισβήτηση ενός νόμου, που απαγορεύει την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια, μετά την απόρριψη της αίτησής τους το 2017. Αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι οι δύο άνδρες είναι εγγεγραμμένοι επίσημα ως ζευγάρι. Αυτό -κανονικά- τους παρέχει ίσα δικαιώματα σε τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Μετά την απόρριψη της αρχικής αίτησής τους για την ανατροφή ενός παιδιού το 2017, το ζευγάρι οδηγούνται σαν μπαλάκι του πινγκ – πονγκ. Από κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, στο υπουργείο κοινωνικής πολιτικής και τελικά στο δικαστήριο. Επί τρία χρόνια, κυριαρχούσαν στη ζωή τους εκτιμήσεις, απορρίψεις, προσφυγές και αποφάσεις. Κι όλα αυτά, επειδή προσπαθούσαν απλά να ξεκινήσουν μια οικογένεια.

Η δικαίωση

Σύμφωνα με την Rainbow Families, μία από τις κορυφαίες ομάδες πίεσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα της Κροατίας, το ζευγάρι δικαιώθηκε. Έτσι, εδώ και μερικές οι Segota και Koxic έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τις διαδικασίες τεκνοθεσίας.

 «Τα μέλη μας, Ivo και Mladen, είναι πολύ χαρούμενα με τα νέα μέλη της οικογένειάς τους» δήλωσε ο Daniel Martinovic, επικεφαλής της Rainbow Families.

«Αυτό μας δίνει ελπίδα, ότι τα πράγματα στη χώρα μας μπορούν ακόμα να αλλάξουν» , δήλωσε ο Martinovic. Δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για «πλήρη οικογενειακή ισότητα» .

«Δεν υπάρχει παιδί για το οποίο θα ήταν καλύτερα να περάσει την παιδική του ηλικία σε ένα σπίτι για ορφανά, από το να έχει την υποστήριξη ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων δύο ανδρών» .

Η πρόοδος είναι αργή, εν μέρει, λόγω της επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα. Μια θεσμοθετημένη πράξη φροντίδας, που πέρασε τον Δεκέμβριο του 2018, απαγόρευσε στα ομόφυλα ζευγάρια την ανατροφή.

Αντιδράσεις ακτιβιστικών οργανώσεων

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έγιναν έξω φρενών, όταν το κροατικό κοινοβούλιο αγνόησε τις εκκλήσεις περισσότερων από 200 ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, που ζητούσαν να επεκταθούν τα δικαιώματα και για τα κουήρ άτομα. Ο Šegota κι ο Kožić έστειλαν μια ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση της Κροατίας, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο νόμος «ενίσχυσε περαιτέρω το στίγμα και του έδωσε νομικό πλαίσιο» .

https://avmag.gr/120286/ayto-to-zeygari-stin-kroatia-paleyei-gia-to-dikaioma-stin-anadochi/




Δες και αυτό!