Αυτό το ζευγάρι στην Κροατία παλεύει για το δικαίωμα στην αναδοχή

22/03/2020

Ο Ίβο και ο Μλάντεν πληρούν όλες τις προυποθέσεις για να γίνουν ανάδοχοι γονείς στην Κροατία, όπου χιλιάδες παιδιά χρειάζονται άμεσα σπίτι.

Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Είναι ένα γκέι ζευγάρι σε μια συντηρητική και σε μεγάλο βαθμό καθολική κοινωνία.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου μόλις τους έδωσε μια αχτίδα ελπίδας.

Οι δικαστές αποφάσισαν στα τέλη Ιανουαρίου ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου έχουν το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς.

“Ήμασταν ενθουσιασμένοι”, δήλωσε στο AFP ο Ίβο Σεγκότα με τον σύντροφό του Μλάντεν Κοζίκ.

“Μετά από αυτή την απόφαση … κανείς δεν πρέπει να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς“, πρόσθεσε.

Αν και η ορατότητα της LGBT+ κοινότητας έχει αυξηθεί στην Κροατία τα τελευταία χρόνια, η Καθολική Εκκλησία παραμένει μια εξαιρετική ομοφοβική επιρροή.

Οι θρησκευτικές ομάδες πιέζουν ώστε ο γκέι γάμος να παραμείνει εκτός νόμου αλλά και να περιοριστούν θέματα όπως η παιδοθεσία κι η αναδοχή.

Χωρίς να είναι σε θέση να παντρευτούν, ο Ίβο και ο Μλάντεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Με την επιθυμία να κάνουν οικογένεια, ζήτησαν να γίνουν ανάδοχοι το 2017, αφού η αίτηση τους να παιδοθετήσουν απορρίφθηκε αμέσως.

“Η επιθυμία μας για παιδιά είναι βαθιά και δεν διαφέρει από τα άλλα ζευγάρια που θέλουν να ακούσουν το γέλιο των παιδιών στο σπίτι τους”, δήλωσε ο Σεγκότα.

“Πήραμε την δρόμο της αναδοχής ακριβώς επειδή αυτά τα παιδιά δεν είχαν πολλούς λόγους να γελάσουν στη ζωή τους. Θέλουμε να τους δώσουμε αυτούς τους λόγους”.

“Απορρίφθηκε” 

Ωστόσο, η διαδικασία υποβολής ακολούθησε έναν κύκλο εκτιμήσεων, απορρίψεων, προσφυγών και αποφάσεων, κατά τις οποίες το ζευγάρι έγινε πινγκ-πονγκ μεταξύ του κέντρου κοινωνικής πρόνοιας του Ζάγκρεμπ, του υπουργείου κοινωνικής πολιτικής και των δικαστηρίων.

Η αρχική συνέντευξή τους στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας ήταν πολύ θετική όσον αφορά στην προσφορά τους, δήλωσε ο Σεγκότα. Το ζευγάρι ξεχώριζε από τους περισσότερα ζευγάρια που έχουν κάνει αίτηση, τα οποία έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Αλλά το κέντρο ξαφνικά σταμάτήσε τη διαδικασία. Το προσωπικό αργότερα αγνόησε μια απόφαση του δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ, να επανεξετάσει την αίτηση του ζευγαριού, προκαλώντας την αγανάκτηση του ζευγαριού.

“Ο Μλάντεν και εγώ ήμασταν συγκλονισμένοι”, δήλωσε ο Σεγκότα περιγράφοντας τα συναισθήματα που ένιωσαν, όταν διάβασαν τη λέξη “απορρίφθηκε” με έντονους χαρακτήρες σε μια επιστολή από το κέντρο.

Τώρα, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Κροατίας που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα έχει γεννήσει νέες ελπίδες για την περίπτωσή τους.

Το ζευγάρι προχωράει με την κατασκευή ενός σπιτιού κοντά στο Ζάγκρεμπ, το οποίο ονειρεύεται να γίνει σπίτι δύο ή τριών παιδιών μέχρι το τέλος του έτους, μαζί με τον σκύλο τους Lu και τις δύο γάτες.

Αν και δεν είναι εύκολο να ζει κανείς ως ανοιχτή LGBT+ στην Κροατία, το ζευγάρι αποφάσισε να δείξει στην κοινωνία πως “δεν είμαστε τέρατα ή εξωγήινοι”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!