Ο ιός HPV θεωρείται ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Πολλές μελέτες εκτιμούν πως η πλειοψηφία του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει εκτεθεί σε μόλυνση με τουλάχιστον ένα τύπο του ιού.
Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων;
Μόνο μερικοί τύποι HPV προκαλούν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Άλλοι πάλι τύποι μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στα κύτταρα των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος (μυρμηγκίες) ή του βλεννογόνου (τράχηλος της μήτρας).
Με τι μοιάζουν τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως προεξοχές του δέρματος και μοιάζουν με μικρά σπυράκια με ανώμαλη επιφάνεια. Τις περισσότερες φορές έχουν το χρώμα του δέρματος, αλλά μπορεί να είναι και λίγο λευκότερα. Δεν προκαλούν κνησμό, πόνο ή αίσθημα καύσου.
Που μπορούν να εμφανιστούν τα κονδυλώματα στους άνδρες;
Στο πέος, στο όσχεο, στην περιπρωκτική και βουβωνική χώρα.
Πως κολλά κάποιος τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι καθαρά σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, οπότε οποιοσδήποτε είναι ενεργός σεξουαλικά φέρει τον κίνδυνο να μολυνθεί. Τα κονδυλώματα μεταδίδονται συνήθως με απλή δερματική επαφή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης με κάποιον που έχει ενεργή λοίμωξη. Μεταδίδονται πολύ εύκολα όταν υπάρχει ενεργό κονδύλωμα, δεν αποκλείεται όμως να μεταδίδονται ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα. Τα κονδυλώματα δεν εμφανίζονται συχνά στο στόμα και γι’ αυτό πιστεύεται ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου τύπου του ιού είναι πιο δύσκολη με τον στοματικό έρωτα.
Πως μπορεί ένας άνδρας να ανακαλύψει εάν έχει κονδυλώματα;
Μερικές φορές τα κονδυλώματα είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν. Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολο να ειπωθεί η διαφορά μεταξύ ενός κονδυλώματος και ορισμένων φυσιολογικών αλλαγών στη γεννητική περιοχή. Δεν υπάρχει καμία εξέταση αίματος κλινικά διαθέσιμη για να εντοπίσει τον HPV.
Μπορεί ένας άνδρας να διαπιστώαει αν έχει HPV;
Η έρευνα έχει δείξει ότι το HPV τεστ μπορεί να οδηγήσει σε ασυμβίβαστα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι δύσκολο να αποκτηθεί ένα καλό δείγμα κυττάρων από το παχύ δέρμα του πέους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν ορατά συμπτώματα εάν εκτίθενται σε HPV. Επομένως, για τους περισσότερους, ο ιός είναι υποκλινικός (αόρατος). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες. Εάν ένας άνδρας εκτεθεί στον HPV δύσκολα θα παρουσιάσει τα συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές, τα άτομα δεν θα έχουν κανέναν κίνδυνο υγείας ακόμα και με τους «υψηλού κινδύνου» τύπους του HPV.
Πως μπορεί κάποιος να μειώσει τον κίνδυνο HPV μόλυνσης;
Οποιοσδήποτε είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να συναντήσει τυχαία αυτόν τον κοινό ιό. Οι τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος είναι:
- Σεξουαλική αποχή
- Σεξουαλική επαφή μόνο με ένα σύντροφο
- Χρήση προφυλακτικών (δεν προστατεύουν 100% καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν απο την αρχή χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επαφή)
Πως αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα;
Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών επιλέγεται η αντιμετώπιση κονδυλωμάτων:
- Mε τοπικές κρέμες
- Kρυοθεραπεία
- Διαθερμοπηξία
- Laser
- Χειρουργικά
Μπορούμε σήμερα να έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά αντιμετώπισης κονδυλωμάτων σε μία μόνο επίσκεψη;
Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαδικασία του laser CO2 σε συνδυασμό – σε κάποιες περιπτώσεις- με χειρουργική αντιμετώπιση κονδυλωμάτων, όπου αυτό απαιτηθεί.
Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser διοξειδίου του άνθρακα πλεονεκτεί σήμερα όλων των διαθέσιμων μεθόδων. Η laser θεραπεία κονδυλωμάτων στοχεύει επιλεκτικά μόνο στα υπάρχοντα κονδυλώματα, αφήνοντας ανέπαφο το υγιές δέρμα.
Η θεραπεία κονδυλωμάτων με laser χαρακτηρίζεται επίσης, από απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ουλών, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Είναι μια αναίμακτη μέθοδος όπου εφαρμόζεται στοχευμένα στην πάσχουσα περιοχή κατόπιν τοπικής αναισθησίας και μπορεί να καταστρέψει όλα τα κονδυλώματα με μία μόνο συνεδρία.
Είναι η πλέον ανώδυνη, χωρίς παρενέργειες (όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο) και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας κονδυλωμάτων και αποτελεί την αντιμετώπιση εκλογής για μικρού και μεσαίου μεγέθους αλλοιώσεις.
Πηγή: athenscitymed
Δωρεάν εξέταση για Κονδυλώματα (HPV) το Δεκέμβριο 14 & Ιανουάριο 15