To ντοκιμαντέρ του Αλεξάντερ Ναναού, που τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και το Βραβείο Κοινού LUX στα Βραβεία LUX 2021, ενώ ήταν υποψήφιο και για δύο βραβεία Όσκαρ (καλύτερης ξενόγλωσσης & καλύτερου ντοκιμαντέρ) κάνει πρεμιέρα σήμερα στους κινηματογράφους ενώ σύντομα θα προβάλλεται αποκλειστικά στο cinobo.
Το 2015, μία πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv στο Βουκουρέστι αφήνει 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, περισσότεροι από τους τραυματίες αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μία γιατρός σπάει τη σιωπή και μιλάει σε μια ομάδα δημοσιογράφων. Η μία αποκάλυψη οδηγεί στην άλλη, καθώς οι δημοσιογράφοι αρχίζουν να ανακαλύπτουν μία τεράστια ιατρική απάτη. Ένας νέος υπουργός υγείας, μόλις διορίζεται, προσφέρει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει ένα διεφθαρμένο σύστημα, αλλά και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Παρακολουθώντας δημοσιογράφους, μάρτυρες, θύματα και κυβερνητικούς αξιωματούχους, το Κολέκτιβ είναι μια αντισυμβατική ματιά πάνω στο αντίκτυπο που μπορεί να έχει το ερευνητικό ρεπορτάζ στα καλύτερά του.
Οι πρωταγωνιστές
ΚΑΤΑΛΙΝ ΤΟΛΟΝΤΑΝ (47 ετών) – ερευνητικό και αθλητικό ρεπορτάζ
Ο Τολοντάν είναι αθλητικογράφος και εκδότης της καθημερινής εφημερίδας GazetaSporturilor. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια, καθώς ηγήθηκε μιας έρευνας πάνω στη διαφθορά στον αθλητισμό και την πολιτική στη Ρουμανία η οποία οδήγησε στις παραιτήσεις πολλών υπουργών και σε μια σειρά δικαστικών υποθέσεων που κατέληξαν σε φυλάκιση αρκετών πολιτικών.
Μετά την πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv, αυτός και η ομάδα του, Μιρέλα Νέαγκ (47) και Ράζβαν Λούτακ (21), ξεκίνησαν να ερευνούν τον ρόλο των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονταν σε αυτήν την τραγωδία. Η έρευνά τους για την ιατρική περίθαλψη των θυμάτων της πυρκαγιάς στα νοσοκομεία του Βουκουρεστίου είναι μία από τις σημαντικότερες δημοσιογραφικές έρευνες που διεξάχθηκαν ποτέ στη Ρουμανία. Η ενδελεχής έρευνά τους για την εταιρεία HEXIPHARMA διέλυσε ολόκληρο το σύστημα υγείας.
ΚΑΜΕΛΙΑ ΡΟΪΓΙΟΥ (47 ετών) – αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Εγκαυμάτων του Βουκουρεστίου
Η Ροϊγιού έγινε η πρώτη Ρουμάνα που έσπασε τη σιωπή μετά την πυρκαγιά στο Colectiv. Αποφάσισε να αποκαλύψει στον Καταλίν Τολοντάν και την ομάδα του ένα καλά κρυμμένο μυστικό των ρουμανικών αρχών για τις αιτίες θανάτου των ασθενών με εγκαύματα. Το θάρρος της ενέπνευσε γιατρούς και άλλους να μιλήσουν κι αυτοί για τη διαφθορά στο Σύστημα Υγείας της Ρουμανίας.
ΤΕΝΤΙ ΟΥΡΣΟΥΛΕΑΝΟΥ (29 ετών) – αρχιτέκτονας
Η Τέντι είναι επιζήσασα της πυρκαγιάς. Η εμφάνισή της άλλαξε δραματικά, καθώς υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι και το σώμα της, ενώ τα δάχτυλά της ακρωτηριάστηκαν. Παρόλα αυτά, παραμένει αισιόδοξη και είναι χαρούμενη που είναι ζωντανή. Αποδέχεται τον νέο της εαυτό και θέλει να γίνει παράδειγμα για άλλους χρησιμοποιώντας την τέχνη για να γιατρέψει τις πληγές της.
ΒΛΑΝΤ ΒΟΪΤΣΟΥΛΕΣΚΟΥ (33 ετών) – οικονομολόγος, φιλάνθρωπος, Υπουργός Υγείας (Μάιος – Δεκέμβριος 2016)
Ο Βοϊτσουλέσκου εργαζόταν στη Βιέννη ως αντιπρόεδρος του τμήματος επενδύσεων της Erste Bank για πολλά χρόνια. Μέχρι την ηλικία των 27, είχε ιδρύσει το «κυτταροστατικό δίκτυο», μια ομάδα δεκάδων ανθρώπων που μετακινούσαν, λαθραία, αντικαρκινικά φάρμακα από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία στη Ρουμανία με σκοπό να τα δώσουν σε ασθενείς που δεν είχαν πρόσβαση σε αυτά.
Ως πρώην ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ασθενών, έγινε ο νέος Υπουργός Υγείας όταν ο προκάτοχός του αναγκάστηκε σε παραίτηση. Άνοιξε την πόρτα του υπουργικού του γραφείου στον Αλεξάντερ Ναναού, δίνοντάς του πρωτοφανή και συνεχή πρόσβαση στο Υπουργείο Υγείας.
ΝΑΡΣΙΣ ΧΟΓΚΕΑ (49 ετών) – μηχανικός
Ο Χογκέα είναι ο πατέρας του ΑΛΕΞ ΧΟΓΚΕΑ (19).Ο γιος του υπέστη σοβαρά εγκαύματα στην πυρκαγιά στο Colectivκαι μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βουκουρεστίου. Όταν ο Ναρσίς θέλησε να μεταφέρει τον γιο του στο Γενικό Νοσοκομείο Βιέννης (ΑΚΗ), η διεύθυνση του νοσοκομείου στο Βουκουρέστι αρνήθηκε το αίτημά του. Τελικά, ο Άλεξ μεταφέρθηκε στη Βιέννη μια βδομάδα μετά την πυρκαγιά, όπου και κατέληξε στις 22 Νοεμβρίου λόγω μολύνσεων από πολυανθεκτικά βακτήρια.
Βιογραφικό σκηνοθέτη
Ο Αλεξάντερ Ναναού είναι Γερμανο-Ρουμάνος σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Ρουμανία και σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Βερολίνου (DFFB). Το ντοκιμαντέρ του, The World According To Ion B κέρδισε ένα Διεθνές Βραβείο Έμμυ το 2010. Το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, Toto And His Sisters, ήταν υποψήφιο για Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας το 2015. Η ταινία είχε ευρεία διεθνή διανομή και επιτυχημένη πορεία σε φεστιβάλ παγκοσμίως. Ο Αλεξάντερ ήταν διευθυντής φωτογραφίας στο γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ Nothingwood, που γυρίστηκε στο Αφγανιστάν κι έκανε πρεμιέρα στις Κάννες στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών το 2017. Το τελευταίο του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, Collective, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2019, εκτός διαγωνισμού, και είναι συμπαραγωγή με τη Samsa Film (Λουξεμβούργο) και την HBO Europe.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Ναναού
Δραματουργία: Αντοανέτα Οπρίς
Παραγωγοί: Αλεξάντερ Ναναού, Μπιάνκα Οάνα, Μπέρναρντ Μισό, Χάνκα Καστέλκοβα
Διεύθυνση Παραγωγής: Cinephil Φίλιπα Κοβάρσκι
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλεξάντερ Ναναού
Πρωτότυπη Μουσική: Κιάν Μπαγιάνι
Μοντάζ: Αλεξάντερ Ναναού, Τζωρτζ Κραγκ, Ντάνα Μπουνέσκου
Διάρκεια: 109’
Έτος Παραγωγής: 2019
Υποψηφιότητα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Βραβεία Όσκαρ 2021
Υποψηφιότητα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
Βραβεία Όσκαρ 2021
Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ
Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου
Βραβείο Κοινού LUX
Βραβεία LUX 2021
Υποψηφιότητα Καλύτερου Ντοκιμαντέρ
Βραβεία BAFTA2021
Από 14 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο Cinobo.