Κλείσιμο LGBT περιοδικού στην Ιορδανία & απειλές θανάτου στον εκδότη

02/08/2017
από

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας έκλεισε το μοναδικό LGBTI μέσο της χώρας. Τώρα εμπλέκεται σ’ έναν πόλεμο στα κοινωνικά δίκτυα με μία αντι-LGBTI πολιτικό.

Το My.Kali είναι ένα ψηφιακό περιοδικό, το πρώτο του είδους του, όχι μόνο στην Ιορδανία, αλλά και σ’ όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η λειτουργία του αναστάλθηκε τον Ιούλιο του 2016, αλλά πρόσφατα, όταν η βουλευτής Dima Tahboub υπέβαλε καταγγελία κατά του περιοδικού, το γεγονός ήρθε και πάλι στο προσκήνιο. Η Tahboub, η οποία είναι από παλιά αντίπαλος της LGBTI κοινότητας, κατήγγειλε, ότι το My.Kali δεν είχε άδεια λειτουργίας. Στην καταγγελία της, η Tahboub χρησιμοποίησε τη λέξη «shawath» – που σημαίνει σεξουαλική απόκλιση στα αραβικά – για να περιγράψει το περιοδικό.

Από την καταγγελία της ξεκίνησε ένας “πόλεμος” στα κοινωνικά δίκτυα μεταξύ του περιοδικού και της ίδιας, αλλά και των αντίστοιχων υποστηρικτών τους, που τώρα τελευταία έχει κλιμακωθεί.

«Έντονα και υποκινούμενα μέσα επιτέθηκαν στο περιοδικό και σε ό, τι αντιπροσωπεύει, μαζί με τρομακτικά σχόλια, που επικεντρώνονταν στο μίσος, σε απειλές κατά της ζωής και της σωματικής κακοποίησης του εκδότηKhalid Abdel Hadi” , δήλωσε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων του My.Kali, Jameel Jones, στο StepFeed.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Tahboub είχε δήλωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ιορδανία. Αυτό ήρθε αμέσως μετά τη 2η επιτυχιμένη απαγόρευση που δώθηκε με εντολή της, αποκλείοντας την alternative rock μπάντα Mashrou ‘Leila από τον Λίβανο, από τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη δουλειά της στην πρωτεύουσα Amman. Με επικεφαλής τον gay τραγουδιστή Hamed Sinno, οι Mashrou ‘Leila είναι ανοιχτά υποστηρικτές των LGBTI δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των φύλων.

Δεν θέλω να αντιμετωπίσω τους ομοφυλόφιλους ως εγκληματίες, αλλά όλες οι χώρες και ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει να σέβονται αυτό που είναι φυσιολογικό στην Ιορδανία” , δήλωσε η Tahboub στο Roya News English, προσθέτοντας:

«Θεωρούμε τους ομοφυλόφιλους από ηθική και θρησκευτική σκοπιά, ότι είναι μια κοινότητα που απορρίπτεται εντελώς, ξένη προς τη θρησκεία μας, την παράδοσή μας και τους πολιτιστικούς κανόνες του λαού της Ιορδανίας» .

Το περιοδικό My.Kali απάντησε σ’ αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας, ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει τον πολιτισμό της Ιορδανίας ή να «εξαπλώσει την ομοφυλοφιλία» . Δήλωσε ακόμη, ότι δεν δημοσίευσε το περιοδικό σε έντυπη μορφή, επειδή αυτό αντιβαίνει στους νόμους της χώρας, τους οποίους σέβεται:

«Ο στόχος του περιοδικού δεν ήταν ποτέ να υποτιμήσει τις συνήθειες ή τον πολιτισμό της ιορδανικής κοινωνίας ούτε να προσπαθήσει να εξαπλώσει την ομοφυλοφιλία (την ομοφυλοφιλία σε οποιαδήποτε υπάρχουσα κοινωνία κι όχι ως αποτέλεσμα συστηματικών εκστρατειών ή ενεργειών). Ως ανεξάρτητο ριζοσπαστικό έργο, το My.Kaliδεν χρηματοδοτείται ούτε υποστηρίζεται από ξένες κυβερνήσεις ή οργανώσεις και ποτέ δεν έχει συμμετάσχει σε ατζέντα από εξωτερικούς παράγοντες. Είναι καθαρά προϊόν μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης ομάδας νέων ακτιβιστών, που είναι straight, LGBTI άτομα ή Mim του αραβικού κόσμου και της βόρειας Αφρικής, που ενδιαφέρονται να ακούγονται οι περιθωριοποιημένες φωνές για να εκφράζουν τα προβλήματά τους, τα ενδιαφέροντά τους και να μοιράζονται τη δημιουργικότητά τους» .




Δες και αυτό!