Πριν λίγες μέρες, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μερικές εικόνες από το βαθύ διάστημα, οι οποίες αναδημοσιεύτηκαν αμέσως από εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς, όμως, κάποιες από τις πιο όμορφες εικόνες που έχουμε δει από το βαθύ διάστημα, έρχονται από ένα τηλεσκόπιο που φέρει το όνομα ενός ομοφοβικού ατόμου.

Ο Webb ήταν ο διαχειριστής της NASA από το 1961 έως το 1968, και κατά τη διάρκεια της θητείας του, φέρεται να ήταν συνένοχος σε μια μαζική εκκαθάριση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από το εργατικό δυναμικό. Ως ηγέτης της NASA, ήταν υπεύθυνος για την επιβολή του «Lavender Scare» κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, μιας ακραίας πολιτικής της δεκαετίας του 1950 που οδήγησε πολλούς ανθρώπους στην απόλυση. Σύμφωνα με το Scientific American, ο Webb συνεργάστηκε με τη Γερουσία και παρέδωσε αυτό που αποκαλούν «ομοφοβικό υλικό» σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν ο Webb ήταν συνένοχος, τότε είναι και όλοι όσοι εργάζονταν στη διοίκηση της υπηρεσίας. Συμφωνούμε», αναφέρει το άρθρο του Scientific American. «Αλλά η NASA δεν έδωσε το όνομα ολόκληρης της διοίκησης στο τηλεσκόπιο. Έδωσε του Webb».

Μάλιστα, οι συντάκτες του Scientific American ξεκίνησαν μια online εκστρατεία για να μετονομαστεί το τηλεσκόπιο. Η εκστρατεία τρέχει από το 2021 και έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1.700 υπογραφές από άτομα ανήκουν στην κοινότητα της αστρονομίας. Η εκστρατεία προτείνει το όνομα της Χάριετ Τάμπμαν ως κατάλληλη εναλλακτική λύση, καθώς «οδήγησε τόσους πολλούς ανθρώπους στην ελευθερία να πλοηγούνται από το φως και τις συντεταγμένες των αστεριών».

Η Chanda Prescod-Weinstein, κοσμολόγος και μία από τους συγγραφείς του άρθρου στο Scientific American, έγραψε στο Twitter πριν λίγες μέρες ότι ήταν «τόσο ενθουσιασμένη για τις νέες εικόνες αλλά και τόσο θυμωμένη με τα κεντρικά γραφεία της NASA». Σε ένα εκτεταμένο tweer, ανέφερε επιπλέον ότι πιέζει για μια αλλαγή στο όνομα του τηλεσκοπίου από το 2015, όταν έμαθε για πρώτη φορά για την κληρονομιά του Webb. Έκτοτε, η Prescod-Weinstein έχει αντιμετωπίσει την κριτική από άλλους στον τομέα και είπε ότι αισθάνθηκε «πίεση» από τη NASA, η οποία ισχυρίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι δεν υπήρχαν «αποδείξεις» που να δικαιολογούν την αλλαγή του ονόματος του τηλεσκοπίου.

Η Prescod-Weinstein αναφέρεται στο τηλεσκόπιο ως το «Απλά θαυμάσιο διαστημικό τηλεσκόπιο». Συμπτωματικά, μια ομιλία στο TED που έκανε για τη σκοτεινή ύλη κυκλοφόρησε την ίδια μέρα με τις εικόνες και έγραψε στο Twitter: «Ελπίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν την ομιλία και να δουν τον γνήσιο ενθουσιασμό μου για έναν κόσμο – έναν κόσμο όπου οι queer άνθρωποι είναι φυσικά στο σπίτι τους γιατί είμαστε κι εμείς μια αντανάκλαση των απίστευτων δυνατοτήτων του σύμπαντος. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που βλέπω τι θα μας διδάξει το “Just Wonderful” Space Telescope».