Ένας τρανς άνδρας κέρδισε έναν διακανονισμό 20.000 δολαρίων σε μια αγωγή κατά της αλυσίδας γρήγορου φαγητού Shake Shack, αφού αντιμετώπισε έναν μήνα τρανσφοβικής παρενόχλησης στη δουλειά του, χωρίς καμία υποστήριξη από τον εργοδότη του.

Ο άνδρας εργαζόταν στο Shake Shack το 2020, στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, όπου ανέφερε ότι παρενοχλούνταν καθημερινά και αναφέρονταν ως γυναίκα.

Μίλησε στους προϊσταμένους του για την παρενόχληση και αντί να τον βοηθήσουν, του είπαν να «εξηγήσει το φύλο του στους συναδέλφους του, αντί να βασιστεί στη διοίκηση για να διορθώσει τη μεροληπτική συμπεριφορά», σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικών Δικαιωμάτων της Καλιφόρνια, το οποίο τον βοήθησε με την αγωγή του. Οι επόπτες είπαν ότι ήταν δική του ευθύνη να πείσει τους συναδέλφους του να σταματήσουν να τον παρενοχλούν.

Η αγωγή του αναφέρει ότι μετά από έναν μήνα «απογοητεύτηκε από την αποτυχία της διοίκησης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του» και παραιτήθηκε.

«Ο νόμος της Καλιφόρνιας απαγορεύει την εσκεμμένη κακοποίηση στη βάση του φύλου στο χώρο εργασίας», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων της Καλιφόρνια, Kevin Kish. «Η εσκεμμένη διάκριση και άλλες μορφές διακρίσεων με βάση την ταυτότητα φύλου και την έκφραση φύλου μπορεί να είναι αγχωτικές και τραυματικές».

Μετά από συνομιλίες με μεσολάβηση, το πρακτορείο είπε ότι το Shake Shack συμφώνησε να βελτιώσει την εκπαίδευσή του για τις διακρίσεις για διευθυντές και υπαλλήλους και να υιοθετήσει πιο αυστηρές πολιτικές σχετικά με τις διακρίσεις και την παρενόχληση. Το Shake Shack συμφώνησε, επίσης, να αναφέρει καταγγελίες για διακρίσεις και παρενόχληση κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας απευθείας στο κράτος για τον επόμενο χρόνο και να πληρώσει στον πρώην υπάλληλο 20.000 δολάρια.

«Η δημιουργία ενός φιλόξενου και ικανοποιητικού περιβάλλοντος για όλα τα εργαζόμενα άτομα είναι κρίσιμης σημασίας», αναφέρεται σε δήλωση της Shake Shack. «Λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές και η κουλτούρα μας αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας για τη διαφορετικότητα και την ένταξη στο χώρο εργασίας.»